İstihkak Davası Ne Demek
İstihkak Davası Ne Demek
Bir borçlu hakkında haciz yapıldığı zaman, borçlunun olduğu düşünülen bir mala haciz konulur ve borçlu yahut bir başka üçüncü kişi o malın üçüncü kişiye ait olduğunu iddia ederse, bu malın mülkiyetinin belirlenmesi için açılan davaya istihkak davası denir.
İstihkak davası kim açar?
Hacizde istihkak davasında mal borçlunun elinde haczedildiği için davayı açacak olan üçüncü kişidir. Davalı ise haciz koydurmuş olan alacaklıdır. Borçlu ile üçüncü kişinin malı birlikte elde bulundurmaları halinde de mal borçlunun elinde sayılır. Mal için hacizde istihkak davası açma yetkisi üçüncü kişiye aittir.
İstihkak davası görevli mahkeme?
Davayı açmak için görevli mahkeme icra mahkemesidir.
Bunlardan birisi icra takibi yapılan yerdeki icra mahkemesidir. Haciz yapılan icra dosyası nerede açıldı ise bu dava da oradaki icra mahkemesinde açılır. İstihkak davası açmak için yetkili bir diğer yer ise haczin yapıldığı yerdeki icra mahkemesidir.
İstihkak mahkemeleri nelerdir?
İstihkak davasında genel manada görevli mahkeme duruma göre Asliye hukuk mahkemesi yahut Sulh hukuk mahkemesidir. İcra İflas Kanunu’na göre açılan istihkak davasında görevli İcra mahkemesidir. İstihkak davası niteliği itibariyle bir eda davasıdır.
İstihkak iddiasını kimler ileri sürebilir?
Üçüncü kişi lehine istihkak iddiasını; borçlu, borçlu ile birlikte malı elinde bulunduran kişi, bizzat 3. Kişi veya gerçek ya da tüzel üçüncü kişi adına istihkak iddiasında bulunmaya yetkili olan kişi ileri sürebilir.
İstihkak davası muhafazaya engel mi?
İstihkak davası açılması durumunda ispat yükü de alacaklı üzerinde olur. Ayrıca üçüncü kişi yedieminliği kabul ettiği takdirde muhafaza işlemi de yapılamaz.
İstihkak iddiasına itiraz süresi ne zaman başlar?
İstihkak iddiası 7 gün içerisinde yazılı ya da sözlü şekilde icra dairelerine yapılmalıdır. Bu süreden itibaren tarafların 3 gün içinde itiraz etme hakkı bulunur. Alacaklı ya da borçlu olan kişiler, bu 3 günlük süreçte itirazlarını bildirmezse, iddiayı kabul etmiş olarak görünmektedir.
İstihkak davasının kesinleşmesi gerekir mi?
Sayıştay Kararları (6085 sayılı Sayıştay Kanunu 53. madde), İdare aleyhine açılan haciz veya ihtiyati haciz uygulamaları ile ilgili davalarda verilen kararlar (2577 sayılı İYUK28/1), Mülkiyetin tespitine ilişkin olmaları nedeniyle istihkak davasının kabulüne dair ilamlar kesinleşmeden infaz edilemez.
İstihkak Davasının Kabul Edilmesinin Sonuçları Nelerdir?
İcra mahkemesi davacı üçüncü kişiyi haklı görürse davayı kabul eder. Mal üçüncü kişinin iddia ettiği hakka zarar gelmemek üzere haczolunur, mülkiyet hakkı söz konusu ise haciz kalkar. Bu durumda, itiraz eden alacaklı veya borçlunun kötüniyetli olduğu tespit edilirse aleyhlerine haczolunan malın değerinin %15’inden az olmamak üzere tazminata hükmolunur.
İstihkak Davasının Reddedilmesinin Sonuçları Nelerdir?
İcra mahkemesi üçüncü kişinin istihkak davasını haksız bulursa, istihkak davasının reddine karar verir. Bu kararla mal üzerindeki haciz kesinleşir ve daha önce takibin ertelenmesine karar verilmişse, bu karar kalkar. Takibin ertelenmesine karar verilmişse, bu dava dolayısıyla alınması geciken miktarın %20’sinden az olmamak üzere davacı aleyhine tazminata hükmedilir.