İstirdat Dava Açma Süresini Kaçırdım Ne Yapabilirim
İstirdat Dava Açma Süresini Kaçırdım Ne Yapabilirim
İstirdat davası ne demek?
İstirdat davası, icra takibi sonrası kişinin borçlu olmadığı halde, haksız olarak ödeme yaptığı durumlarda, parasını geri alabilmesini sağlayan bir davadır.
İstirdat Davasının Şartları
İstirdat davasının açılabilmesi belirli şartlara bağlanmış olup, ancak bu şartların varlığı halinde açılabilmektedir. Borçlu tarafından ödenen takip konusu alacağın, mutlaka icra takibi sırasında ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca borcun icra takibi nedeniyle doğan bir cebir tehdidi altında ödenmiş olması gerekmektedir.
Borcun icra takibi sırasında ödenmiş olması,
Borcun cebri icra tehdidi altında ödenmiş olması gerekmektedir.
İstirdat davası ne zaman açılır?
İstirdat davası, 1 yıllık hak düşürücü süreye tabidir. Hak düşürücü süreye tabi olması nedeni ile süre mahkemece re’sen gözetilir. Bu süre borç olmayan paranın, icra dairesine tamamen ödendiği günden itibaren başlamaktadır. Dolayısı ile dava bu süre içerisinde açılmalıdır.
İstirdat davası alacak davası mıdır?
Maddi hukuk bakımından borçluya korunma sağlar. İstirdat davası şartları, icra hukukuna dayanmaktadır. Yani icra hukukundan kaynaklanan ve genel mahkemelerde görülen bir eda davasıdır. Ancak bu süreyi geçiren taraf, koşulları varsa sebepsiz zenginleşmeye dayalı olarak alacak davası açabilir.
İstirdat davası hangi Yargılama Usulü?
Eda davası olan İstirdat davasının geri alma davası olduğunu düşünebiliriz. Mahkeme basit yargılama usulüne göre davayı görecektir. Hukuk düzeninde istirdat davası İcra hukukunun konusu olup, İcra ve İflas kanunu Madde 72 de düzenlenmiştir.
İstirdat davasında tazminat istenebilir mi?
İstirdat davasında, tazminat ödenmesi yönünde karar verilmesi mümkün değildir. Ancak menfi tespit davasının istirdat davasına dönüşmesi halinde hakim tarafından icra inkar tazminata dair hüküm verilebilmektedir.
İstirdat (Geri İsteme) Davası Şartı,
İstirdat davası hangi kanun?
Hukuki Dayanağı İstirdat davası, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 72. maddesinde “Menfi tespit ve İstirdat Davaları” adı altında düzenlenmiş olup, hukuki dayanağını İcra ve İflas Kanunu’ndan almaktadır. İstirdat davası iki şekilde doğabilir.
Istirdat davası icra takibini durdurur mu?
Mahkeme tarafından verilen ret kararı kesin hüküm niteliğindedir. Borçlu, borcu ödedikten sonra yeniden dava açamaz (Örn. istirdat davası). Mahkemenin vereceği ret kararı doğrultusunda, varsa ihtiyati tedbir kararı kaldırılır, icra takibine devam edilir.
İstirdat Davası Ne Kadar Sürer?
Davanın ne kadar süreceğini kestirmek mümkün değildir, ancak süreç ne kadar eksiksiz ve doğru işletilirse, deliller ile desteklenirse, talep açık bir şekilde belirtilirse dava o kadar kısa süre içerisinde nihayete erecektir. Bu süreye mahkemenin durumu, adli takvim, dosyanın kapsamı, delil ve bekletici mesele vs. unsurlar olumlu veya olumsuz olarak etki edebilir.
İstirdat Davasını Kimler Açabilir?
Davayı borçlu olmayan ancak borçlu olmadığı halde borcu ödemek zorunda kalan herkes açabilir. Ayrıca, borcu hakkında takip yapılan kişi adına, başka bir 3. kişi de ödeme yapmış olabilir. Bu durumda, borcu 3. kişi ödemiş olsa bile, borçlu sıfatı hala hakkında icra takibi yapılan kişiye aittir. Ancak borçlu adına ödeme yapmış olan 3. kişi istirdat davası açabilir ve parasını geri alabilir.
İstirdat dava açma süresini kaçırdım ne yapabilirim?
Borçlu tarafından istirdat dava açma süresi kaçırılırsa sebepsiz zenginleşme davası açılabilir. Sebepsiz zenginleşme davası da süre tabi olduğundan mutlaka alanında uzman avukattan hukuki destek almanız gerekmektedir.
İstirdat Dava Açma Süresini Kaçırdım Ne Yapabilirim