İstirdat Davası Ne Demek | İcra Avukatı Küçükçekmece
İstirdat Davası Ne Demek | İcra Avukatı Küçükçekmece
İstirdat davası, icra takibi sonrası kişinin borçlu olmadığı halde, haksız olarak ödeme yaptığı durumlarda, parasını geri alabilmesini sağlayan bir davadır. Bu dava olağan hayat akışı içinde sıkça açılan bir davadır. Kişileri haksız yere ödeme yapmaktan kurtarır.
Istirdat talebi ne demek?
İstirdat davası; bir kişinin borçlu olmadığı halde cebri icra tehdidi altında ödemek zorunda kaldığı paranın iadesi için açtığı davadır. İstirdat davasının amacı, maddi hukuk bakımından esasen borçlu olmadığını iddia eden borçluya, borçlu olmadığını genel hükümlere göre tespiti imkânını tanımaktır,
İstirdat davası, icra takibinin borçlusu tarafından alacaklıya karşı açılır. Yargılama usulü bakımından genel hükümlere tabi olup, ispat yükü davacı (borçluya) aittir.
İstirdat Davasının Şartları
İstirdat davasının açılabilmesi belirli şartlara bağlanmış olup, ancak bu şartların varlığı halinde açılabilmektedir. Borçlu tarafından ödenen takip konusu alacağın, mutlaka icra takibi sırasında ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca borcun icra takibi nedeniyle doğan bir cebir tehdidi altında ödenmiş olması gerekmektedir.
Borcun icra takibi sırasında ödenmiş olması,
Borcun cebri icra tehdidi altında ödenmiş olması gerekmektedir.
İstirdat Davası Yerine Sebepsiz Zenginleşme Davası Açılabilir Mi
Borçlar kanunu üzerinden 78. Madde usullerine göre icra takibi açılmış olan kişi parayı ödediği iddiasıyla dava açamaz. İstirdat şartlarına göre sebepsiz zenginleşme davası açılarak, kendisinden alınan paranın geri iadesini talep edebilmektedir.
Istirdat davası tespit davası mıdır?
İstirdat davası, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 72. maddesinde “Menfi tespit ve İstirdat Davaları” adı altında düzenlenmiş olup, hukuki dayanağını İcra ve İflas Kanunu’ndan almaktadır. Bir başka anlatımla menfî tespit davası, icra takibine konu alacağın ödenmesi ile istirdat davasına dönüşür.
Istirdat davası hangi madde?
Borçlu, menfi tespit davası açmamış ve borcu cebri icra tehdidi altında ödemiş ise, ödemiş olduğu paranın kendisine geri verilmesi için alacaklıya karşı İİK’nın 72. maddesinin 7. fıkrasına göre istirdat davası açabilir.
İstirdat davası açmak süreye bağlı mıdır?
İstirdat davası süreye tabidir. İcra takibine konu edilen alacağın ödenmesinden itibaren 1 yıl içerisinde dava açılmalıdır.
Bu süre hak düşürücü süre olup, zamanaşımı ile karıştırılmaması gerekmektedir. Bir (1) yıllık sürenin geçmesi ile birlikte dava açılırsa, mahkeme re’sen süre incelemesi yapar ve dava reddedilir.
Sebepsiz zenginleşmenin unsurları nelerdir?
Sebepsiz zenginleşmenin şartları,
Borçlunun malvarlığında bir zenginleşme meydana gelmiş olmalıdır,
Bu zenginleşme başka bir şahıs zararına meydana gelmiş olmalıdır,
Zenginleşme ile zenginleştirici olay arasında illiyet bağı olmalıdır,
Zenginleşme haklı bir nedene dayanmamalıdır,
İstirdat Davasının Yargılama Usulü
İstirdat davası genel hükümlere göre genel veya özel görevli mahkemelerde açılır. Yargılama usulü bakımından genel hükümlere tabidir.
İstirdat davası takibin yapıldığı icra dairesinin bulunduğu yerdeki mahkemelerde açılabileceği gibi davalının yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilir.
Davanın tarafları sonuçlanan icra takibinin taraflarıdır. Davacı borçlu; davalı alacaklıdır. Davanın konusunu alacaklıya ödenen para ve paranın faizi ile diğer giderler oluşturur. İstirdat davasında ispat yükü davacıya aittir.
İstirdat Davasını Kaybedersem, Tazminat Öder miyim?
Davacının davayı kaybetmesi veya davalının davayı kaybetmesi ihtimallerinde ; davayı kaybeden taraf, menfi tespit davasında olduğu gibi asgari %40 tazminat ödemeye mahkum edilmez. Zira davayı kaybeden tarafın asgari %40 tazminata mahkum edilmesi sadece menfi tespit davasın bakımından söz konusudur.
İstirdat Davası Ne Demek | İcra Avukatı Küçükçekmece