MANŞET

İşyeri Dokunulmazlığı İhlali Suçu 2023

İşyeri Dokunulmazlığı İhlali Suçu 2023

İş yeri Dokunulmazlığı İhlali Suçu

İş yerine izinsiz girilmesi mümkün değilse suç oluşur. Örneğin, bir doktorun özel polikliği, avukatın ofisi, mimarlık ofisi gibi rıza ile girilmesine izin verilen yerlerde iş yeri sahibinin rızasının olmadığı varsayılır. Ancak bir alış veriş merkezindeki bir mağaza yahut herkese açık olan bir iş yerinde, okul, sinema gibi yerlere iş sahibinin önceden rızasının olduğu varsayılır. Ancak her iki halde kapalı olduğu saatlerde girilmesi halinde suçu oluşacaktır. Örneğin hırsızlık için girilmiş olan iş yeri yahut konutta hem hırsızlık suçu oluşur hem de konut/iş yeri dokunulmazlığı suçu oluşur.

Konut Dokunulmazlığı İhlali Suçunda Şikayet, Zamanaşımı, Uzlaşma

Konut dokunulmazlığı ihlali suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabidir. Yani mağdurun şikayeti gerekir. Mağdurun şikayetten vazgeçmesi halinde de açılan ceza davası düşecektir. Konut dokunulmazlığı ihlali suçunda mağdurun bu suçun işlendiğini  ve işleyen kişiyi öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikayette bulunmalıdır.

Ancak konut dokunulmazlığı suçunun, cebir, tehdit veya gece vakti işlenmesi halinde şikayet aranmaz. (TCK 116/4)

Konut dokunulmazlığı ihlali suçu uzlaşma kapsamında olan suçlardandır. Şikayetin yapılmasıyla birlikte soruşturmayı yürüten savcının, davayı açılmak için kuvvetli şüphesi oluşmuşsa; öncelikle dosyayı uzlaştırma bürosuna gönderir.

Konut dokunulmazlığı ihlali suçunun dava zamanaşımı süresi 8 yıl olmakla birlikte fail hapis cezası ile cezalandırılmışsa ceza zamanaşımı süresi 10 yıldır.

İşyeri Dokunulmazlığı İhlali Suçu 2023

Konut dokunulmazlığı ihlali, bir kimsenin evine, iş yerine, rızaya aykırı olarak girme sonucunda işlenen bir suçtur. Veya kişinin rızası olabilir ancak rızasının kalktığı halde kalmaya devam etme hallerinde de karşımıza çıkar. TCK madde 116’da hürriyete karşı suçlar içerisinde düzenleme alanı bulur.

Konut dokunulmazlığı Suçunun Oluşması İçin Unsurları Nelerdir?

  • Bir kimsenin evine rızası dışında girilmesi: örneğin, ev sahibi içeri girmesine izin vermediği halde zorla içeri girilmesi.
  • Kişi konutuna girmesine izin vermesinin ardından rızanın ortadan kalmasıyla birlikte kalmaya devam etmesi: Örneğin kişi evine girmesine izin verir ancak daha sonra konutunu terk etmesini isterse ve kalmaya devam ederse bu halde de suç oluşur.

Ceza hukukuna göre konut, bir kişinin devamlı veyahut geçici olarak yerleştiği ve barınmak amacıyla kullanılan yerlerdir. Bu konut kişinin asıl ikametgahının olmak zorunda olduğu bir yer olmak zorunda değildir. Kişi orayı geçici olarak dahi kullanıyorsa o kişinin konutu sayılır. Bu kişi orada gece kalmak zorunda da değildir. Örneğin, sadece misafirlerini ağırladığı, özel günlerde kullandığı sürekli yaşamadığı bir yer olsa veyahut daha sonra kullanmak için hazırladığı bir ev dahi olsa kişinin konutudur. Bu yere kişinin rızası dışında girip kalmak bu suçu oluşturur.

Konut veya iş yerinin eklentilerine rıza dışı girilmesi veyahut rıza ortadan kalktığı halde kalınmaya devam edilmesi halinde de suç oluşur. Evin yakınındaki müştemilatı, bahçesi, balkonu, kömürlük, kiler, otopark gibi eve yahut iş yerine bağlı olan yerler eklentidir.

Evlilik birliğinde aile bireylerinden birinin yahut konutun veya işyerinin birden fazla kişi tarafından kullanılması söz konusu ise ve bu kişilerden birinin rızası varsa konut dokunulmazlığı ihlali suçu oluşmaz. Ancak bu rıza meşru bir amaca yönelik olmalıdır. Örneğin diğer eşin bilgisi olmadan eşlerden birinin tamir için tamircinin eve girmesine rıza göstermesi halinde bu rıza geçerlidir, hukuka uygundur suç oluşmaz. Ancak eşlerden birini zina yapmak için eve birini alması halinde diğer eşe karşı konut dokunulmazlığı ihlali suçu oluşturur.

Konut Dokunulmazlığı İhlali Suçunda Cezayı Artıran Haller (TCK ortak hükümler madde 119)

Konut dokunulmazlığı ihlali suçu;

  • Silahla,
  • Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle,
  • Birden fazla kişi tarafından birlikte,
  • Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak,
  • Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde verilecek cezanın artırılacağı düzenlenmiştir.

    Bu suçun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

    Kasten yaralama suçundan neticesi sebebiyle ağırlaşmış haller:

    Kasten yaralama fiili, mağdurun;

    •  Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına, yitirilmesine
    • İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
    •  Konuşmasında sürekli zorluğa veya bu yeteneklerinin kaybolmasına
    •  Yüzünde sabit ize veya sürekli değişikliğe
    • Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
    • Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına veya düşmesine

Yani konut dokunulmazlığı ihlali suçu işlenirken kasten yaralama suçu da işlenmiş ve sayılan hallere sebep olunmuşsa ayrıca kasten yaralama suçundan da hüküm kurulur.

İşyeri Dokunulmazlığı İhlali Suçu 2023

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu