İşyerinde Dedikodu Yapmak İşten Çıkma Sebebi Midir
İşyerinde Dedikodu Yapmak İşten Çıkma Sebebi Midir
İŞ SÖZLEŞMESİ
İş sözleşmesi işçi ve işveren arasında imzalanan ve karşılıklı borç doğuran bir sözleşmedir. 4857 Sayılı İş Kanununa göre iş sözleşmesi bir tarafın bağımlı olarak iş görmeyi diğer tarafın ise bu iş görme karşılığında belli bir ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. İş kanununun amacı ise işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin hak ve sorumluluklarını, çalışma şartlarını vs. düzenlemektedir. 4857 Sayılı İş Kanunu işçilerin haklarını ve sorumluluklarını düzenlediği kadar işvereninde hak ve sorumluluklarını düzenler.
İş Hukuku Nedir?
İş hukuku işçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesinden doğan hukuki ilişkiyi düzenleyen alandır. İş Hukuku kapsam olarak da bireysel iş hukuku ve toplumsal iş hukuku olarak ikiye ayrılmaktadır.
TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARILMA
İş Kanunu’nun 25. maddesi düzeni bozacak, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlarda bulunanların tazminatsız olarak iş sözleşmelerinin haklı nedenle fesih edilmesine imkan veriyor. Bu maddede açıkça belirtilmese de ‘dedikodu’ gibi işyerinde çalışma düzenini bozacak davranışlar olaya göre, tazminatsız işten atılma nedeni yani haklı fesih sebebi olarak kabul ediliyor.
İşyerinde Dedikodu Yapmak
İşyerinde işçinin dedikodu yapması işveren açısından haklı nedenle fesih sebebidir. İşçi bu davranışı ile işyerinin huzurunu ve çalışma düzenini bozmakta olup doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlar sergilemektedir. İşçinin bu şekildeki davranışı işverene tazminatsız bir şekilde işçiyi işten çıkarma hakkı tanır.
Yargıtay kararında ‘işçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, haklı fesih sebebidir’ denildi.
İşyerinde Dedikodu Yapmak İşten Çıkma Sebebi Midir
Bildirimsiz Fesih Hangi Durumlarda Uygulanır?
Bildirimsiz fesih ismiyle de anılan 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinde düzenlenmiş olan İşverenin Haklı Nedenle Derhal Feshi”, işçi ve işverenin artık bir arada çalışamayacağı durumların ortaya çıkması ile oluşabilecek bir fesih türü. Bu feshin gerçekleşmesi için işverenin feshin gerekçesini 25. maddede sayılan nedenlerden birine dayandırması gerekiyor. Ayrıca geçerli olabilmesi için fesih usulüne uygun şekilde gerçekleştirilmeli.
İşverenin haklı nedenle derhal feshi için;
I. Sağlık Nedenleri;
II. Ahlak ve İyi Niyete Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri
III. Zorlayıcı Sebepler
IV. Tutukluluk
başlıkları altında nedenler sıralanıyor. Bir iş sözleşmesinin “II-Ahlak ve İyi Niyete Uymayan Haller” başlığındaki sebeplerden dolayı feshi, kıdem tazminatı hakkını da ortadan kaldırıyor. Ancak diğer başlıklardan kaynaklanan bir sebepte, işçinin kıdem tazminatı hakkı bulunuyor.
Haklı nedenle feshi gerçekleştirebilmek için, olayın üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçmemesi gerekiyor.
Kıdem Tazminatı
4857 sayılı İş Kanunu ile sınırları belirlenen kıdem tazminatı çalışanların haklarını güvence altına alan ve çalışma hakkını alabilmesini sağlayan bir tazminattır.
Özel Hayatın Gizliliği Hakkı Nedir?
Özel hayatın gizliliği hakkı topluluk içinde yaşamaya mecbur olan insanların saygın, onurlu ve medeni bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duyulmuş bir haktır. Bu hak kişinin iradesi dışında özel hayatına ve aile hayatına ait bilgilere erişilememesini ve ifşa edilmemesini teminat altına alır.
Usülüne uygun bir şekilde yapılan fesih ile işe iade davasının önüne geçilebilir mi?
Dedikodu nedeniyle savunması alınarak haklı neden ile iş sözleşmesi feshedilen işçi, tekrar işe iade davası açabilir ve bu durumda işveren zor durumda kalabilir. İşverenin işçiden aldığı yazılı savunmayı doğru değerlendirilmesi, işvereni koruyucu bir nitelik taşır. Bu yolla işveren feshin geçerli nedene dayanıp dayanmadığını doğru değerlendirebilecek ve ek yaptırımla karşılaşma ihtimalini azaltacaktır. Eğer olası bir fesihten sonra, işçi tarafından açılan işe iade davasında mahkemenin feshi geçersiz kabul etmesi halinde, işveren tarafından işçiye boşta geçen dört aylık ücretini ve işe tekrar başlatmazsa mahkemenin takdir edeceği dört ila sekiz aylık ücretini ödemek zorunda kalacaktır.