MANŞET

Kabahatler Kanunu’nda İdari Para Cezası Neden Verilir

Kabahatler Kanunu’nda İdari Para Cezası Neden Verilir

İdari Para Cezası Nedir?

Devletin idari kurum ve kuruluşları tarafından verilen bir yaptırım türüdür. Belediyeler, kolluk görevlileri, valilik, bakanlık, sosyal güvenlik kurumu gibi kurumlar devletin idari kurum ve kuruluşlarıdır. Bu idari kurumların, kanuna aykırı fiilleri gerçekleştiren kişilere idari para cezası verme yetkisi vardır. Bu yetki kanun tarafından kendilerine tanınmıştır.

 

İdari Para Cezası Ödenmezse Ne Olur?

İdari para cezalarının verilme sebebi kabahatlerdir. Kişilerin kabahat fiillerini işlemeleri halinde idari para cezası ile karşılaşırlar. İdari para cezalarının ödenmemesi halinde kişiye hapis cezası verilmez. İşte bu noktada adli para cezalarından ayrılmaktadır. İdari para cezasının ödenmemesi halinde; faiz uygulanır. Borçlu kişiye icra takibi yapılarak, borcun tahsili sağlanmaya çalışılır.

 

İdari Para Cezasına İtiraz Edilebilir Mi?

Başvuru yolu
Madde 27- (1) İdarî para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idarî
yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde,
sulh ceza mahkemesine başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde
idarî yaptırım kararı kesinleşir.

 

İdari para cezasına itiraz süresi 15 gündür. İdari para cezasının kesildiğine dair kararın tebliğinden veya tefhiminden (yüze karşı bildirme) itibaren en geç 15 gün içerisinde itirazın Sulh Ceza Hakimliği’ne gerçekleştirilmesi gerekir. İdari para cezasının kesildiğine dair verilen karar kişiye tebliğ edilir. Bu tebliğin içerisinde kişinin ne kadar sürede itiraz edebileceği, nereye itiraz edeceği ve itirazın yapılmaması halinde cezanın kesinleşeceği bildirilmesi gerekir. Eğer gönderilen kararın içerisinde bu unsurlar yer almıyorsa usulsüz tebligat yapılmış demektir. zira bazı hallerde itiraz süresi değişebilir. Danıştay’a göre, idari işlemlerde itiraz süresi muhataba bildirilmemişse yani usulsüz tebligat yapılmışsa itiraz süresi 60 gündür.

 

İdari Para Cezası İle Başka Bir Yaptırımda Verilmişse Ne Yapılır?

Bazı durumlarda idari para cezasıyla birlikte ayrıca bir yaptırım kararı verilmiş olabilir. Örneğin korsan taksi yapıldığı zaman hem araç trafikten men edilir hem de idari para cezası kesilir. Bu durumda idari para cezası için Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz edilmelidir. Aracın trafikten men edilmesine itiraz etmek için de İdari işlemin iptali için İdare Mahkemesi’nde dava açılması gerekir. Ancak şuna dikkat edilmelidir ki; İdare Mahkemesi’nde aracın trafikten men edilmesi işleminin iptali için dava açılması yürütmeyi durdurulmaz. Yani davanın açılması aracın bağlanmasına engel değildir. Ancak açılan davada yürütmenin durdurulması kararı istenirse; aracın bağlanması kararı kalkabilir. Böylece dava sonuna kadar beklenmemiş olur.

 

İdari Para Cezaları Nereye Ödenir?

İdari para cezaları genellikle mal müdürlüklerine ödenir. Bazı durumlarda ise cezayı veren kurumun kendisine ödeme yapılmaktadır. İdari para cezasının peşin ödenmesi halinde cezanın 1/4’ü oranında indirim yapılır. İdari para cezasının tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde erken ödeme yapılabilir. Bu durumda %25 oranında indirim yapılır.

 

İdari Para Cezasını Erken Ödenmesi Halinde Cezaya İtiraz Edilebilir Mi?

İdari para cezasının peşin veya erken ödenmesi halinde indirim yapılmaktadır. Erken ödeme yapmak için; idari para cezasının tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapılması gerekir. İdari para cezasına itiraz süresi ise genellikle kararın tebliğinden veya tefhiminden (yüze karşı bildirme) itibaren 15 gündür. Erken ödeme yapıldıktan sonra da süresi içerisinde itiraz yoluna başvurulabilir. Yani erken ödeme yapılması itiraz süresine başvurulmasına engel değildir.

Kabahatler Kanunu’nda İdari Para Cezası Neden Verilir

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu