MANŞET

Kamulaştırma Nedir | Kamulaştırma Avukatı*2023

Kamulaştırma Nedir | Kamulaştırma Avukatı*2023

Kamulaştırma; özel mülkiyete konu olan bir taşınmaza; devlete ait kurum ve kuruluşlarca kamu yararı ilkesi çerçevesinde el konulması işlemi olarak tanımlanmaktadır.

Kamulaştırma Nedir?

Kamulaştırma, devletin ve kamu tüzel kişilerinin kamu yararının gerektirdiği durumlarda, özel mülkiyetteki taşınmaz malları, Kanunun takside imkan tanıdığı haller istisna olmak üzere bedelini peşin ödemek şartıyla, mal sahibinin rıza ve muvafakatine bakılmaksızın edinmesidir.

Kamulaştırma hangi durumlarda yapılır?

Kamulaştırma işlemi ancak kamu yararının gerektirdiği durumlarda, devlet ve diğer kamu tüzel kişileri lehine ve bedeli peşin ödenmek şartıyla yapılabilir. Kamulaştırmanın temel unsuru kamu yararıdır ve kamulaştırma ile devlet, kişinin özel mülkiyet alanına müdahale eder.

Kamulaştırmasız El Atma Davası Kime Karşı Açılır?

Kamulaştırmasız el atma davası, taşınmaza hukuka aykırı şekilde el atan kamu kurumuna karşı açılmaktadır

Kamulaştırmada Kamu Yararı Kararı Nasıl Verilir?

Kamulaştırma işleminde gerekli olan işlemin “kamu yararına uygunluğu” kararını, Kamulaştırma Kanununun 5. maddesinde belirlenen kamu idareleri ve kamu kurumları verebilir. Kanun’un 6. maddesinin son fıkrasında kamu yararı kararı şartının bir istisnası mevcuttur. Buna göre “onaylı imar planına veya ilgili bakanlıklarca onaylı özel plan ve projesine göre yapılacak hizmetler için ayrıca kamu yararı kararı alınmasına ve onaylanmasına gerek yoktur.

İdare Tarafından Bedelin Tespiti ve Tescil Davasının Açılabilmesi

Kamulaştırma Kanunu’ nun 5., 6., 7. ve 8. maddelerinde öngörülen şartlar gerçekleşmiş olmalıdır. Kanun’un 10. maddesi uyarınca açılacak olan dava satın alma usulünün başarısız olması durumunda mahalli Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır.

10.madde gereğince Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davasında mahkemece yapılan tebligattan itibaren mülk sahibi davalı, 30 gün içinde kullanabileceği üç hakka sahip olmaktadır;

İdari yargıda iptal davası açmak
Asliye hukuk mahkemesinde maddi hatalara karşı düzeltme davası açmak
Kamulaştırmadan artan işe yaramayan kısmın da kamulaştırılmasını talep etmek

Kamulaştırma Nedir | Kamulaştırma Avukatı
Kamulaştırma Nedir | Kamulaştırma Avukatı

Kısmi kamulaştırma ne demek?

KISMİ KAMULAŞTIRMA

Kamulaştırma işlemi, bir gayrimenkulün tamamını kapsadığı gibi, bir malın belli bir kısmını da kapsayabiliyor. Bu şekilde yapılan kamulaştırma işlemine ise “Kısmi kamulaştırma” ya da “Kısmen kamulaştırma” deniyor.

TRAMPA YOLU İLE KAMULAŞTIRMA

Trampa yoluyla kamulaştırma; Taşınmazın maliklerinin rıza göstermesi koşuluyla, kamulaştırılacak olan taşınmazın kamulaştırmayı yapan yetkili idareye ait başka bir taşınmaz ile takas edilmesi suretiyle yapılan kamulaştırılma işlemidir.

Acele kamulaştırma süreci nasıl işler?

Acele kamulaştırmalarda olağan kamulaştırmadan farklı olarak önce taşınmaza el konulur. Sonra maliklere tebligat yapılarak dava hakları bildirilir. Bedel mahkemece tespit edilerek malikler adına bloke edilir. Daha sonra yürütülecek kamulaştırma sürecinde bu bedel de dikkate alınır.

Kamulaştırmasız El Atma Davası Nerede Açılır?

Kamulaştırmasız el atma davası, kesin kural olmamakla birlikte; fiili el atma mevcut ise Asliye Hukuk Mahkemelerinde, hukuki el atma söz konusu ise İdare Mahkemelerinde açılabilmektedir.

Kamulaştırma Nedir | Kamulaştırma Avukatı*2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu