MANŞET

Kardeşler Arasındaki Miras Paylaşımı Nasıl Olur

Kardeşler Arasındaki Miras Paylaşımı Nasıl Olur

Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Türk hukuk sistemine göre miras paylaşımı zümre sistemine göre yapılmaktadır. Zümre sisteminde yer alan mirasçılar yasal mirasçıdır.

  • 1. Zümre: Ölen kişinin altsoyu (çocukları, torunları, onların altsoyu)
  • 2. Zümre: Ölen kişinin annesi babası ve onların altsoyu
  • 3. Zümre: Ölen kişinin büyükanne ve büyükbabası ve onların altsoyu
  • Ölen kimsenin zümre sisteminde yaşayan kimsesi yoksa en son yasal mirasçı Devlettir.

Türk hukuk sistemine göre miras paylaşımı zümre sistemine göre yapılır. Ancak miras ilk olarak 1. zümredekilere kalır. Yani miras bırakan kişinin çocukları yoksa torunlarına onlarda yoksa bu halde miras 2. zümreye geçer. Yani üst zümre mirasçıları alt zümre mirasçılarının mirastan pay almasını engeller. 3. Zümrenin de mirastan pay alabilmesi için 1. ve 2. zümre mirasçılarının hayatta olmaması gerekir.

Miras bırakanın eşi ise herhangi bir zümre mirasçısı değildir. Eş, aksine bir anlaşma yapılmadığı sürece her daim mirasçıdır. Yani miras bırakana mirasçı olacak olan hangi zümre ise eş o zümreyle birlikte mirasçı olur. Aynı zamanda evlatlıkta evlat edinenin tıpkı altsoyu gibi mirasçısı olur. Ancak evlatlık sadece evlat edinenin mirasçısıdır. Yani eşlerden bir tanesi evlatlık edinmişse; evlatlık sadece o kişinin mirasçısı olur.

Miras Payları Nasıldır?

  • Miras bırakanın altsoyu ve eşi hayatta ise: Eş mirasın 1/4’ünü kalan kısım ise çocuklar arasında eşit olarak paylaşılır. Çocuklardan hayatta olmayan var ise onun payı kendi çocuğuna geçer.
  • Miras bırakanın altsoyu hayatta değilse, eşi ve anne babası hayatta ise: Eş mirasın 1/2’sini alır. Kalan kısım anne babasına paylaştırılır. Eğer anne ve babası hayatta değilse onların altsoyuna kalır. Yani bu halde miras bırakanın kardeşleri kalan miras payını paylaşır.
  • 1. ve 2. zümrede hiç mirasçı yoksa ve eşi hayatta ise: Eş mirasın 3/4’ünü alır. Kalan kısım miras bırakanın büyükanne ve büyükbabasına paylaştırılır. Eğer büyükanne ve büyükbabası hayatta değilse onların altsoyuna kalır. Yani kalan 1/4 miras payı amca, hala, teyze, dayı arasında eşit olarak paylaştırılır.
  • Eğer bu zümrelerin hiçbirisi hayatta değilse eş mirasın tamamını alır. ancak eşte hayatta değilse bu durumda ölenin kimsesi olmadığı için Devlet son mirasçı olacaktır.
  • Eş hayatta değilse ve 1. Zümre hayatta ise altsoy bütün mirası alır. Eğer miras bırakanın altsoyu yani çocukları yaşamıyorsa bu halde torunlarına, torunları da yaşamıyorsa anne ve babasına onlarda yaşamıyorsa kardeşlerine kalır. Kardeşlerinde hayatta olmaması halinde büyükanne ve büyükbabaya kalacaktır.

 

Miras Paylaşımında Saklı Pay Nedir?

Miras paylarının belirli bir kısmı kanun koyucu tarafından koruma altına alınmıştır. Yani miras bırakan sağlığında mal varlığı üzerinde tasarrufta bulunurken miras hakkı olan kişilerin paylarını zedeleyemez. Buna saklı pay denir. Miras bırakan saklı pay mirasçılarının pay oranlarını zedeleyecek şekilde tasarrufta bulunması kanun tarafından yasaklanmıştır. Aynı zamanda bu kurala aykırı vasiyetnamede düzenlenemez. Aksi halde tenkis davasına konu olacaktır ve bu tasarruflar mirasçılara geri dönecektir.

  • Miras bırakanın altsoyunun saklı payı: yasal miras payının yarısıdır.
  • Miras bırakanın anne ve babasının saklı payı: yasal miras payının 1/4’üdür.
  • Miras bırakanın eşi 1. zümre veya 2. zümre ile mirasçı ise yasal miras payının tamamı saklı payıdır.
  • Miras bırakanın eşi 3. zümre ile veya tek başına mirasçı ise yasal miras payının 3/4’ü saklı payıdır.

Kardeşler Arasındaki Miras Paylaşımı Nasıl Olur

Kardeşler Arasındaki Miras Paylaşımı Nasıl Olur?

10.05.2007 tarihinde yeni Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte kardeşler saklı pay mirasçısı olmaktan çıkarılmıştır. Yani miras bırakanın kardeşleri saklı pay mirasçısı değildir. Dolayısıyla miras bırakanın kardeşlerinin mirasçı olabilmesi için miras bırakanın altsoyunun olmaması gerekir. Bu halde miras 2. zümreye geçecektir. Yani Miras bırakanın anne ve babasına geçer. Bu sayede de anne ve babalarından gelecek miras payı ile mirastan pay alabilirler.

Miras bırakanın çocukları arasındaki miras paylaşımı ise; miras bırakanın altsoyu hem yasal mirasçı hem saklı pay mirasçıdır. Aynı zamanda mirası ilk alan zümredir. Ve miras bırakanın çocukları arasında yani kardeşler arasında miras eşit olarak paylaşılır. Yaşa, cinsiyete göre hiçbir ayrım yapılmaz. Kardeşlerden birisinin hayatta olmaması halinde payı kendi çocuklarına kalacaktır.

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu