Kargo Şirketlerinin Hukuki Sorumlulukları 2023
Kargo Şirketlerinin Hukuki Sorumlulukları 2023
Kargo ve Kurye Ne demektir?
Dağıtım işletmeciliği (kurye) tek parçada en fazla beş (5) kilogram ağırlığındaki kargoların kapıdan kapıya kendi nam ve hesabına dağıtımını yapma işini ifade eder. Bu işi yapacak olanların alması gereken yapacakları ise kapsamında göre belge P türü yetki belgeleridir.
Kargo işletmeciliği ise tek parçada en fazla yüz (100) kilogramı geçmeyen küçük boyutlu koli, sandık, paket gibi parça eşyayı gönderilene ulaştırmak amacıyla kendi gözetimi ve denetimi altında yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, aktarma ve gönderilene teslim gibi hizmetleri yerine getiren, taşımayı yapan veya yaptıran ve bundan doğacak sorumluluğu üstlenenleri ifade eder. Bu işi yapacak olanların alması gereken yapacakları işen kapsamında göre belge M türü yetki belgeleridir.
Kargo Şirketlerinin Hukuki Sorumlulukları
E-ticaret sitesinden sipariş veren müşterilerin ürünleri bazı durumlarda kusurlu, ayıplı gelebilmektedir. Bu durum ürünün kargoya yanlış veya kusurlu verilmesi sebepli olabileceği gibi teslimat aşamasında da herhangi bir sebeple zarar gelmesi yüzünden olabilmektedir. Hangi aşamada ürüne hasar geldiyse siparişin kusurundan da sorumlu olan taraf odur.
Örneğin, bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapan bir kişinin siparişi evde olmadığı için teslim edilemezse bu durumda, müşteriye durumu haber veren bir mesaj atılarak, sipariş kargo firmasına geri dönmektedir. Geri dönen kargo iade sürecine girmeden önce 3 iş günü şubede bekletilmektedir. 3 iş günü içerisinde ürününü almaya gelmeyen müşterinin kargosu için iade süreci başlatılmaktadır. Yani kargo firmasının tek sorumluluğu ürünü satıcı işletmeden teslim alıp hasarsız ve mümkün olduğunca en hızlı şekilde müşteriye teslimini sağlamak, teslim edemediği ürünler için de tekrar satıcı işletmeye iadesini gerçekleştirmektir. Lakin bu süreçlerin herhangi bir noktasında kargo firmasının siparişin teslim edilememe gibi bir sebeple ile hukuki süreç başlatma hakkı bulunmamaktadır.
Yönetmeliğin 40. maddesi 9. Fıkrasında kargo şirketinin sorumlulukları “Yetki belgesi sahipleri; eşya, kargo ve bagajları, teslim aldıkları andan teslim edilinceye kadar, eşyanın, kargonun veya bagajın tamamen veya kısmen kaybından, zayiinden, hasara uğramasından, çalınmasından, güvenliğini sağlamaktan, teslim aldıkları şeklini muhafaza etmekten, korunması ve taşınmasından sorumludur.” şeklinde yapılmış bir tanımlama ile açıklanmıştır.
Kargo Şirketlerinin Hukuki Sorumlulukları 2023
Taşıma senedinde hangi bilgiler bulunmalıdır?
Firma tarafından düzenlenmesi gereken taşıma senedinde taşımacı, gönderen ve alıcının unvanları, adresleri, iletişim bilgileri, eşyanın cinsi, miktarı, teslim alma ve teslim edilme yerleri, taşıma süresi, taşıma ücreti, taşımacının vergi kimlik numarasının (gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası) belirtilmelidir. Taşıma irsaliyesinde ise; malın cinsi, miktarı, kimin tarafından tevdi edildiği, nereye ve kime gönderildiği ile alınan nakliye ücreti, taşıt plakası, sürücünün ad soyadı, seri ve müteselsil sıra numarası ve düzenleme tarihinin yer alması zorunludur. Yetki belgesi sahipleri, elektronik ortamda erişilememesi durumlarında, sevk irsaliyesinin iki nüshası ile taşıma irsaliyesi ve taşıma senedinin birer nüshasını taşıtlarında bulundurmalıdırlar. Elektronik ortamda erişim mümkün ise böyle bir zorunluluk yoktur.
KARGO TAŞIMACILIĞI TÜRLERI
Ticari ilişkiler ayrılmaz bölge ve öbür farklı yerlere mal tedarik gereği ile bağlantılıdır. kargo taşımacılığı Türleri araçların türüne göre sadece belirlenen değil, aynı zamanda malların kendilerinin varyantları vardır. Yani, şu ana noktalar:
(Taşıyıcı ve diğer yol kullanıcılarının hem mal güvenliğini sağlamak için ciddi bir çaba uygulama gerektirir) uzun yükleri taşıyan;
bozulur malzeme taşıma (karayolu taşımacılığı özel sıcaklık koşulları, bazı sağlık standartları ile uygun olarak, özel ekipman kullanılarak gerçekleştirilen);
dökme yük taşımacılığı (ürün güvenliği ve tüm yol kullanıcılarının güvenliğini sağlamak için paketleme için belirli şartlara uyumu gerektirir);
kargo tanklarının (tank akışkanın, ilgili belirli türdeki düzenleyici şartlara uymak zorunda olduğu malzeme) nakliyesi;
bölünemeyen yüklerin taşınması (ulaşım araçlarının seçimi, hem de rota gelişimine dikkatli bir yaklaşımı gerektirmektedir masif yapılar veya monolitik hareketli parçalar içerir);
nakliye konteynerleri (şu anda nedeniyle kolaylık ve esneklik en yaygın arasındadır).
TÜRLERİ;
-KARAYOLU
-DENİZYOLU
-HAVAYOLU
TAŞIMA SÖZLEŞMESİ
taşıma sözleşmesi gönderici ve alıcıya mal teslim etmek için bir ücret, belirtilen süre içinde ve boyunca teslim etmeyi taahhüt taşıyıcısı arasındaki ikili belgedir. Ikincisi, çoğu durumda, sözleşmenin tarafı olmadığı dikkati çekiyor ve bu nedenle biz onun üçüncü bir taraf lehine olduğunu söyleyebiliriz. Sözleşme yazılı olarak sonuçlandırılır.
Konuyla ilgili Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 2016/1934 E., 2016/8314 K. sayılı ve 20.10.2016 tarihli kararında,
“…davalı kargo şirketinin davacı tarafından gönderilen gönderiyi gerçek alıcısına teslim etmekle borcundan kurtulmasının mümkün olduğu, kargo şirketinin kendisine karşı gerçekleştirilen sahtecilik işlemine dayanarak yapılan işlemde bir kusurunun bulunmadığı yolundaki savunmayla zarara uğrayan davacıya ödemeden kaçınamayacağı, her ne kadar davalı tarafça kargo paketi içeriğinin kargo şirketine davacı tarafça beyan edilmediği iddia edilmiş ise de davalının kendi çalışanlarının yargılandığı ceza dosyasında paket içeriğinde cep telefonu bulunduğunu kabul ettiği gerekçesiyle; davanın kabulüne, 51.000,00 TL’nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline” anılan hususa işaret edilmiştir.
Kargo Şirketlerinin Hukuki Sorumlulukları 2023