Kasten Öldürme Suçu TCK Madde 81
Kasten Öldürme Suçu TCK Madde 81
Kasten öldürme suçu, birinin hayatına bilerek ve isteyerek son verilmesidir. Kasten öldürme suçunda korunan hukuki değer kişilerin yaşam hakkıdır.
Birinin hayatına tedbirsizlik, dikkatsizlik sonucu istemeden son verilmişse; örneğin trafik kazası, iş kazası, doktor hatası, gibi bu halde taksirle öldürme suçu meydana gelir. Kasten öldürme, taksirle öldürmeden farklıdır. Kasten öldürmede kişi bilerek ve isteyerek bir kişinin yaşamına son vermek ister.
Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi
- Sözleşmeden doğan yükümlülüğüne aykırı olarak ihmalde bulunulması. Örneğin doktorun ameliyat sırasında hastayı açık bırakıp gitmesi yahut bakıcının bebeğe yemek vermemesi.
- Kanundan kaynaklanan bir yükümlülüğüne aykırı olarak ihmalde bulunulması. Ebeveynlerin kanundan doğan yükümlülükleri vardır. Çocuklarına bakmakla ve korumakla yükümlüdürler. Örneğin bir annenin bebeğini aç bırakması.
- Kişinin önceden gerçekleştirdiği bir eylem yüzünden başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturmuşsa; neticeye müdahale etmek zorundadır. Kişi tehlikeli olayın meydana gelmesinde kendisi sebep olmuşsa neticeyi engellemekle yükümlüdür. Örneğin bir yerde yangın çıkmasına sebep olunmuşsa ve yetkilileri aramak yerine oradan kaçılması sonucunda başkalarının ölümüne neden olmak.
Kasten Öldürme Suçunda Cezayı Artıran Haller
- Kasten öldürmenin tasarlayarak işlenmesi: Birini öldürme kararını aldıktan sonra etraflıca düşünerek tasarlandıktan sonra öldürme planı için harekete geçilmesidir. Yani araya zaman girmesine rağmen plandan soğukkanlılıkla vazgeçmeme vardır. Ancak kişi tasarlayarak birini öldürme amacının altında önceki bir olayın neticesinde duyduğu hiddet, şiddet, elem varsa haksız tahrik indirimleri ile cezada indirim olabilir. Tabi ki önceki olay ile öldürdüğü kişi arasında nedensellik bağı bulunmalıdır.
- Kasten Öldürmenin Canavarca Hisle Ve Eziyet Çektirilerek İşlenmesi: Canavarca histen kasıt kişinin yaşamına son verirken duyulan bir zevk söz konusudur. Eziyet ise kişinin hemen öldürülmeyip, önce acı verilip sonra öldürülmesidir. Örneğin kişinin bütün vücuduna kesikler atılarak, öldürülmesi.
- Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak
suretiyle işlenmesi: Kişinin genel güvenliği de tehlikeye sokarak kasten öldürme amacı vardır. Hem kasten öldürme hem de genel güvenliği tehlike yaratma suçu işlenir. - Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş, boşandığı eş veya kardeşe karşı işlenmesi: Bu halde yine cezanın artırılması söz konusudur. Ancak şunu belirtmek gerekir ki, cezanın artırılmasında öngörülen hısımlık kan hısımlığıdır. Kayın hısımlığında, damadın, gelinin, eşinin kardeşi gibi hısımların öldürülmesinde nitelikli hal uygulanmaz.
- Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi: Çocuk 18 yaşını tamamlamamış olan kişi olarak tanımlanır. Kasten öldürme suçu işlenirken, mağdurun yaşı konusunda hataya düşülmüşse fail bu hatasından yararlanabilir. Bedensel ve ruhsal bakımdan kendini savunamamak tek başına nitelikli halin uygulanması için yeterli olmaz. Kişi bu hale gelmesine kendisi sebep olmuşsa ceza artırılmaz. Örneğin kendi isteğiyle uyuşturucunun etkisinde olmak.
- Gebe olduğu bilinen kadına karşı işlenmesi: Bu halde hem kadının hem bebeğin hayatına son verme hali vardır. Burada kişinin amacı kadının gebe olduğunu bilmeli ve hem anneyi hem bebeği öldürmek istemelidir. Sadece bebeğin hayatına son verilmek istenmişse çocuk düşürtme suçu oluşur.
- Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmesi: Kamu görevlisinin görevini ifa ederken yani göreviyle ilgili olan bir olaydan dolayı öldürülmesidir. Eğer kamu görevlisinin görevi ile ilgili bir olay neticesinde öldürülmemişse; mağdur kamu görevlisi diye failin cezası artırılmaz.
- Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla işlenmesi.
- Bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle işlenmesi: Örneğin tecavüz etmek isterken kişinin direnmesi sonucunda sinirlenip öldürmesi.
- Kan gütme saikiyle: Fail ile mağdur arasında önceden gerçekleşmiş olan bir ölüm olayı neticesinde intikam, öç alınmak istenmesidir. Önceki öldürme olayı ile arasında çok uzun bir zaman geçmiş olmamalıdır. Kan gütme saiki, somut olaya göre var olup olmadığına kanaat getirilemiyorsa haksız tahrik indirimi uygulanamaz.
- Töre saikiyle işlenmesi: Aile meclisi, mensup olunan topluluk tarafından verilen karar neticesinde işlenmesi.
Kasten Öldürme Suçu TCK Madde 81
Kasten Öldürme Suçu Ve Meşru Savunma
Meşru savunma kişinin kendisine yönelmiş haksız bir saldırıyı o anki elverişli haller dahilinde engellemeye çalışmasıdır. Kişi bu saldırıyı engellerken saldırı ile orantılı savunma yapmalıdır. Meşru savunma hukuka uygunluk nedenidir. Yani kişinin kendini savunurken suç işlemesi halinde ceza almaması sonucunu doğurur. Meşru savunmada bulunurken kasten ölüme sebebiyet verilmişse; meşru savunmanın şartlarının oluşup oluşmadığı değerlendirilecektir. Meşru savunmanın şartları mevcutsa kişiye ceza verilmez.
Kasten Öldürme Suçunda Haksız Tahrik Uygulanması
Bir olayın sonucunda kişinin yaşadığı hiddet, şiddet, elem altında suç işlemişse bu halde cezasında indirim yapılabilir. Haksız tahrik hükümlerinin uygulanabilmesi için kasten öldürme suçu ile önceki yaşanan olay arasında nedensellik bağı olması gerekir. Bu halde haksız tahrikin ağırlığına göre kişinin cezasında ne kadar indirim yapılacağı belirlenir.
Kasten Öldürme Suçunda Dava Zamanaşımı
Kasten öldürme suçunda dava zamanaşımı süresi 25 yıldır.
Kasten Öldürme Suçu TCK Madde 81
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.