MANŞET

Kentsel Dönüşüm Başvurusu | Riskli Bina

Kentsel Dönüşüm Başvurusu | Riskli Bina

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Kentsel dönüşüm insanların güvenli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için yapılan uygulamalardan biridir. Kentler insanların yaşam alanlarıdır. Kentlerin tarih boyunca bir değişim ve dönüşüm içerisinde olması kaçınılmazdır. Fiziki mekanların değişken bir yapıya sahip olması çeşitli nedenlerle olur. Kentsel dönüşüm de kentlerde düzenlemelerin yapılması için gerekli olan bir yaklaşımdır. Zeminin yanı sıra alt yapı bakımından da güvenli olmayan kentlerin insanların daha sağlıklı bir biçimde yaşayabilmesi için ıslah edilmesi gerektiğinde yeniden inşası önemli bir yaklaşımdır.

Kentsel Dönüşümün Amaçları

Kentsel dönüşümün amacı , farklı nedenlerden ötürü zaman süreci içinde eskimiş, köhnemiş, yıpranmış ya da kimi durumlarda terk edilmiş, vazgeçilmiş kentsel dokunun, günün sosyo-ekonomik ve fiziksel koşulları göz önünde tutularak değiştirilmesi, dönüştürülmesi, ıslah edilmesi ve yeniden canlandırılarak kente kazandırılması olarak ifade edilebilir.

Riskli yapıların yıkılıp yerlerine yeni ve deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde inşa edilen yapıların yardımıyla depremin neden olabileceği hasarları en aza indirmek içindir. Ayrıca Mümkün olduğunca yoğunluk artışına gitmeden, Yöresel mimari özelliklerine uygun, Tekdüze yapılaşmadan uzak, Kentsel tasarım projeleri ile kent estetiğine uygun yaşam alanları oluşturmak amaçlanmaktadır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞARTLARI NELERDİR?

Projenin gerçekleşebilmesi için en önemli şart ise yapının riskli yapı olarak tespit edilmesidir. Eğer bina riskli yapı kategorisine girmezse yıkılması ve yeniden inşası söz konusu değildir.

Binanın kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilmesi için hak sahiplerinin en az üçte iki çoğunluğun kararı gereklidir. Bu konulara dikkat edilmesi sonucunda kentsel dönüşüm projesi başarılı biçimde gerçekleşecektir.

Kentsel Dönüşüm Başvurusu | Riskli Bina

Kentsel Dönüşüm Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Başvuru dilekçesi (ıslak imzalı)

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş kuruluşlardan alınacak riskli yapı tespit raporu

Riskli yapı kimlik numarası alınan tarihten önceki son üç aya veya sonraki üç aydan herhangi birine ait bir fatura (elektrik, doğalgaz, su veya sabit hatlı telefon) Faturanın riskli yapı tespit raporunda belirtilen adresle uyumlu olması gerekir.

Malikin riskli yapı tespit raporu alındığında bu adreste ikamet ettiğine dair nüfus müdürlüğü belgesi

Malikin riskli yapıyı tahliye ettiğine dair yeni adres bilgilerini içeren nüfus müdürlüğünden alınmış belge

Binanın yıkıldığına ilişkin belgeler

Hak sahibine ait banka hesap numarası (T.C Ziraat Bankası)

Kentsel dönüşüm için belgelerle birlikte müracaat edilmesi gerekir.

Riskli Bina Nedir?

Olası doğal afet durumunda yıkılma veya ağır hasar alma olasılığı bulunan yapılar için kullanılır. Tabi öncesinde uzman bir ekibin riskli yapı tespiti yapması gerekir.

Binalar riskli yapı olarak kabul edilirse eğer bu aşamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan kurum ve kuruluşlar tarafından incelenmesi gerekmektedir.

Rezerv Alanı Nedir?

Kentsel dönüşüm kapsamında bazı bölgelerin yerleşime uygun olmadığı ayrıca riskli alanlar olduğu tespit edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan bu alanlara “rezerv alan” denmektedir.

Zemin yapısı yerleşmeye uygun olmayan bu alanların tahliyesi sağlanır ayrıca buralarda bulunan binalar da yıkılmaktadır.

Tabi bu aşamada önce gayrimenkul sahiplerine binalarını yıktırmaları gerektiğine dair tebligatta bulunmak gerekir.

Yerinde Dönüşüm Nedir?

Rezerv alanında yer alan binalar yıkılıp yerine farklı bir alanda bina yapılırken zemini sağlam-sorunsuz olan bölgelerde yerinde dönüşüm yapılmaktadır. Riskli yapı olduğu belirlenmiş olan binalar yıkılmakta, ardından aynı saha içinde yeniden inşa edilmektedir. Yerinde dönüşüm olarak da adlandırılan bu gibi durumlar söz konusu olduğunda binalar yeniden imar edilir ve deprem mevzuatına göre yeniden inşa edilir.

Kentsel Dönüşüm Sürecinde Avukat Desteği

Kentsel dönüşüm kat maliklerini ilgilendiren önemli bir süreçtir. Bu aşamada birlikte hareket edilmesi ve ortak karar alınabilmesi yaşanabilecek sorunları da engelleme açısından önemlidir. Ayrıca kentsel dönüşümden yaralanmak isteyen kat maliklerinin bir ön çalışma yapması da sürecin doğru yönetilebilmesi açısından önem taşır.

Toplumsal yaşamda ihtiyaç duyulan çeşitli konularda hukuki destek gerekli olduğunda avukatlardan danışmanlık alınması mümkündür.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu