MANŞET

Kira Sözleşmesi Yok Ev Sahibi Evden Çıkarabilir Mi

Kira Sözleşmesi Yok Ev Sahibi Evden Çıkarabilir Mi

Kira Sözleşmesi Nasıl Kurulur?

Kira sözleşmesinin tanımı Borçlar Kanunu’nda yapılmıştır.

Borçlar Kanunu MADDE 299- Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

Bu kanun hükmü, tüm kiraya dayalı sözleşmeler için genel bir tanımdır. Kira sözleşmesinin konusu; kira bedelini, kira konusu eşyanın veya yapının kullanımını oluşturmaktadır. Kira sözleşmesinin kurulması herhangi bir şekle tabi değildir. Tarafların birbiriyle uygun irade beyanları sonucunda kira sözleşmesi kurulmuş olur. Yani taraflar kira konusu taşınmazın, bedel karşılığında kullanılacağına dair anlaşma yaparlar.

Kira sözleşmesi; yazılı, sözlü veya noter onaylı olarak yapılabilir. Hepsinde kira sözleşmesi kurulmuş olur. Kira sözleşmesinin illaki yazılı yapılmasına gerek yoktur. Sözlüde yapılabilir. Zira kanun hükmüne göre, tarafların birbirine uygun irade beyanıyla sözleşmenin kurulacağı belirtilmiştir. Ancak sözleşmenin yazılı olarak yapılması daha avantajlıdır. Herhangi bir uyuşmazlık halinde ispat aracı olarak kullanılmasını sağlar.

Yazılı olarak yapılmayan kira sözleşmesi de geçerli olduğunu belirtmiştik. Zira kira kontratı olmasa bile evin elektrik, su doğal gaz aboneliklerinden birinin kiracı üzerinde olması yeterlidir. Bu durum kişiyi kanunlar önünde kiracı yapmaktadır. Yine kira bedelinin banka aracılığıyla gönderilmesi de kiracı sıfatını kazanmak için yeterlidir. Bu nedenle kiracı, kanunun kendisine tanıdığı tüm haklardan yararlanabilir. Kira kontratı olmasa dahi, kiraya veren kiracıyı hukuka aykırı olarak tahliye edemez.

Bilindiği üzere kira sözleşmesi belirli süreli yapılsa dahi kiracı hiçbir sebep olmaksızın evden çıkarılamaz. Kiracının hangi şartlarda tahliyesinin istenebileceği kanunda yazılıdır. Ancak kanundaki şartlara dayanarak kiracının tahliyesi sağlanabilir. Bu halde kira sözleşmesi sözlü olarak kurulmuş olsa bile geçerli olduğu için kiracı bu haklarından yararlanır.

Aynı zamanda kira kontratının olması halinde kiraya verende kanundaki haklarından yararlanır. Kiracı, sözleşmede kararlaştırılan hükümlere uygun olarak hareket etmek zorundadır. Kiralanan yeri, kiralanma amacına uygun kullanmak, kira bedellerini zamanında ödemek ve komşuluk haklarına saygılı olmak zorundadır. Bunlar kiracının borçlarıdır. Ortada yazılı bir kira kontratı olmasa dahi kiracı bunlara uymak zorundadır. Ancak yeniden belirtmek gerekir ki, kira sözleşmesinin yazılı yapılması ispat kolaylığı açısından fayda sağlar.

Örneğin kiracının, kira bedellerini ödemediğini düşünelim. Kiraya veren birikmiş kira alacakları için ilamsız icra takibi başlattığında kiracı itiraz ederek takibi durdurması halinde; kira kontratı olmadığı için itirazın iptali davası açılması gerekir. Ancak kira kontratı olmuş olsaydı; icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilirdi. İki dava arasındaki fark ise itirazın kaldırılması daha kısa sürede sonuçlanmasıdır.

Bu halde kira kontratı olmasa dahi kiracının hakları şöyle sıralanabilir:

  • Kiralanan taşınmazın kullanılması ve yararlanılması için kendisine bırakılmasını isteme.
  • Kiralanan yeri kararlaştırılan tarihte teslim alma. Aynı zamanda sözleşmede anlaşıldığı şekilde kullanıma elverişli şekilde teslim alma hakkı vardır.
  • Kira sözleşmesi boyunca, taşınmazın kiraya verildiği gibi kalmasını isteme hakkı vardır.
  • Aksi kararlaştırılmamış olması halinde kiraya veren zorunlu sigorta, vergi vb. yükümlülüklerin yerine getirilmesini isteyebilir.

 

  • Taşınmazda ortaya çıkan ayıpların giderilmesini isteme hakkı.
  • Sözleşme süresi dolmadan ve kanundaki tahliye sebepleri olmaksızın evden çıkmama hakkı vardır.
  • Kira sözleşmesi sona erdirildiğinde kiralandığı andaki gibi teslim ederek depozitonun geri alınması hakkı vardır.
  • Kiraya verenin rızası olması halinde kiralanan yer başkasına devredilebilir veya alt kira sözleşmesi yapılabilir.

Kira Kontratı Olmayan Kiracının Hakları Nelerdir

Kira sözleşmesi yoksa ne olur?,

Kontratsız kiracı hakları nelerdir?,

Kira sözleşmesi yoksa kiracı nasıl tahliye edilir?,,

Kira sözleşmesi yoksa ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?,

 

Kira kontratı olmayan kiracının hakları,

Kira sozlesmesi yok ev sahibi evden çıkarabilir mi,

Kontratsız kiracı oturtmanın cezası,

Kira sözleşmesi yoksa kira artışı,

Kira sözleşmesi yoksa ne olur,

Kira sözleşmesi olmayan kiracının tahliyesi,

Kira SÖZLEŞMESİ olmayan kiracı,

Kontratsız kiracı hakları 2022,

 

Kontratsız kiracı oturtmanın cezası,

Kontratsız kiracı hakları,

Borçlar Kanunu kiracı hakları,

Kiracı hakları için Nereye Başvurulur,

Kiracı hakları Nelerdir,

Kira sozlesmesi yok ev sahibi evden çıkarabilir mi,

Pandemi sürecinde kiracı hakları,

Kira Sözleşmesi Yok Ev Sahibi Evden Çıkarabilir Mi?

 Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu