Kiracı Tahliye Sebepleri 2023
Kiracı Tahliye Sebepleri 2023
Kira hukukumuza göre kiracıyı tahliye edebilmek için haklı sebepler
Temerrüt (30 gün süre verdin ödemedi)
Bir kira dönemi 2 ihtar (İhtarlar sonrasında kirayı ödese de tahliye mümkün)
Tahliye taahhüdü (kira sözleşmesi ile aynı günde alınırsa geçersiz)
Edinim ve ihtiyaç sebebiyle
Sözleşmeye esaslı aykırılık (alt kiracı vs.)
10 yıllık uzama süresi sonunda (1 senelik kira sözleşmesi yaptı iseniz kiracınızı, kiracılık ilişkisinin başladığı tarihten 12 sene sonra hiçbir gerekçe göstermeden tahliye davası yolu ile konuttan çıkarabilirsiniz. İhtar şartı var.)
Esaslı tadilat, yıkım.
Kiracı Tahliye Sebepleri 2023
Kira Tespit Davası
Kira tespit davası, kira artış davası olarak bilinir. Diğer adı kira bedelinin tespiti davasıdır. Bu dava kira sözleşmesi yenileneceği zaman açılabilir. Yenilenen kira döneminde geçerli yeni kira bedelinin ne olacağı tespit edilir. Davada mülk sahibi kira bedelinin rayiç fiyatlara çekilmesini ister.
Kira Tespit Davası Nerede Açılır?
Kira bedelinin tespiti talepli davalarda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise davanın açıldığı zaman davalının ikametgah yer mahkemesi veya kiralanan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
Kira Tespit Davasını Kimler Açabilir?
Bu konuda kanunumuzda herhangi bir sınırlama öngörülmüş değildir. Davayı açmakta hukuki yararı bulunan herkes kira bedelinin tespiti davası açabilir.
5 yıl sonunda kira artışı nasıl hesaplanır?
Kira artışı, taşınmaz için yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir kez olmak üzere gerçekleşiyor. Kira artış oranı bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksi bir diğer adıyla TÜFE’ye göre hesaplanır. Taşınmazın aylık kiralama bedeline TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamaz.
5 yıl sonunda kira tespit davası ne kadar sürer?
Bu nedenle kira bedelinin tespiti davasının ne kadar süreceğine dair kesin bir süre verilememektedir. Ancak ortalama bir süre vermek gerekirse delillerin toplanması ve mahkeme süreci yaklaşık 1-1,5 sene sürebilir denilebilir.
6 yıllık kiracıyı ev sahibi çıkarabilir mi?
Kiraya veren TBK md.347 gereği, kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Kiraya verenin, kiracıyı ev veya iş yerinden çıkarabilmesi için 10 yıllık sürenin geçmesi gerekir.
Kira tespit davası ihtar şartı
Kira tespit davası açmak için ihtar şartı aranmaz. İhtar, dava sonucunda belirlenen kira bedelinin uygulanacağı zaman sınırlamasında önem arz eder. Kira sözleşmesinin 5. yılının dolmasına en az 30 gün kala ihtarname çekildiği takdirde kira bedeli yeni kira döneminden itibaren geçerli olur.
Geçmişe dönük kira tespit davası açılabilir mi?
Kira tespit davasının geriye dönük açılması mümkün değildir. İstisnai olarak, içinde bulunulan döneme veya 30 gün içerisinde başlayacak yeni döneme yönelik kira tespit davası açılması mümkündür.
Kira tespit davası masrafları
Kira tespit davası harç hesaplama, davada talep edilen aylık kira bedelinden mevcut kira bedelinin çıkarılması ile yapılır. Gider avansı tebligat masrafları, bilirkişi ücreti, keşif ücreti için ödenen meblağdır. Ortalama 1000 – 1500 TL masraf yatırılır.
Kira tespit davası avukatlık ücreti
Bilirkişi ücretinin dışında keşif harcı 600,00 TL, keşif yolluğu gibi masraf kalemleri de mevcuttur.
Kira tespit davalarında vekalet ücreti nasıl hesaplanır?
Kira Tespit Davası İçin Vekalet Ücreti
Öncelikle son ödenen kira bedeli üzerinden hesaplamalara geçilir.
Tespit edilen kiranın farkı göz önünde bulundurulur.
1 yıllık tutar farkına göre de vekalet ücreti açıklanır.
Kira tespit davası açmak isteyen bir kişinin asgari 13.000 – 22.000,00 TL gibi bir bütçe ayırması gerekir.
Kira tespit davası ihtar şartı var mı?
Kira tespit davası açmak için ihtar şartı aranmaz. İhtar, dava sonucunda belirlenen kira bedelinin uygulanacağı zaman sınırlamasında önem arz eder. Kira sözleşmesinin 5. yılının dolmasına en az 30 gün kala ihtarname çekildiği takdirde kira bedeli yeni kira döneminden itibaren geçerli olur.
Ev sahibi kiracı davaları ne kadar sürer?
Kira davalarının sonuca kavuşturulması için yargının hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 1 ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.
Kira Tespit Davası Ne Zaman Açılır