Konkordato Nedir?
Konkordato Nedir?
İflasın Ertelenmesi
7101 sayılı İcra İflas Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanunun kabulü ile “iflas erteleme ve iflas dışı konkordato” sürecine ilişkin değişikler yapılmıştır. 15.03.2018 tarihinde İcra İflas Kanunu’nda değişikliğe gidilmiş ve “iflas erteleme kurumu” kaldırılmıştır. Söz konusu değişiklikle birlikte akıllara bundan sonra borçlu şirketler için nasıl bir uygulama olacağı ve iflas ertelemenin yerine hangi prosedürün uygulanacağı gelmektedir.
İflas Erteleme Ne İdi?
Borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmiş olan bir şirket iflasını vermesi gerekir. İflas masasında şirket alacaklılarına malvarlığı hisselerini satar ve ödemesini yapar. Ancak şirket son bir yol olarak iflasın ertelenmesini isteyerek, iflasını açıklamayabilir. İflasın ertelenmesi mahkemeden istenir. Mahkeme iflasın ertelenmesini uygun bulursa bu yönde karar verebilir. İflasın ertelenmesi ile şirketin borçları için başlatılan takipler durur.
İflasını verecek olan bir şirket borca batık demektir. İflas erteleme ile şirket son bir kez kurtarılmaya çalışılır. İflasın ertelenmesine karar verilmesiyle birlikte alacaklıların başlatmış olduğu takipler durur. İflas erteleme sürecinin sonuna kadar takipler durur. İflasın ertelenmesi kararı verilmesi halinde şirkete kayyım ataması yapılır. Atanmış olan kayyım her 3 ayda bir şirketin durumu hakkında mahkemeye rapor verir.
İflas erteleme; kanunda değişiklik yapılmasından önce borçlunun iflas erteleme sayesinde şirketin mali durumunu kurtarması için bir yol olarak karşımıza çıkmaktaydı.
Ancak 2018 yılında yapılan değişiklikle birlikte “iflas erteleme” kaldırılmıştır. Her ne kadar borç batağında olan şirketler için iflas erteleme bir şans olsa bile kanunun gerekçesinde; uygulamada ortaya çıkan sorunlar ve kötüye kullanılması nedeniyle iflas ertelemenin kaldırıldığı belirtilmiştir. İflas ertelemenin kaldırılmasıyla birlikte borçlunun borçlarını ödeyebilmek için veya iflastan kurtulmak için başvurabileceği yol “konkordato talep edilmesi” olarak düzenlenmiştir.
Konkordato Nedir?
Mali durumu bozulmuş olan borçlunun alacaklarını korumayı amaçlayan bir uygulamadır. Borçlu borçlarını konkordatoda kabul edilen şekilde ödemesiyle birlikte borçlarından kurtulur. Yani borçlu ve alacaklılar arasında borçların yeniden yapılandırmasına ilişkin anlaşma “konkordato” olarak tanımlanabilir.
Konkordato İcra İflas Kanunu hükümleri çerçevesinde çeşitli türlere ayrılmıştır.
İçeriğine göre:
- Vade konkordatosu
- Tenzilat konkordatosu
Düzenleniş biçimine göre:
- Adi konkordato
- Mevcudun Terki konkordatosu
Yapıldığı Zamana Göre
- İflas İçi konkordato
- İflas Dışı konkordato
Konkordato Nedir?
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.