KİRA HUKUKU

Kontratı Biten Kiracı Ne Kadar Süre Oturabilir?

Kontratı Biten Kiracı Ne Kadar Süre Oturabilir?

Gayrimenkul sahibinin, kiracının tahliyesini isteyebilmesi için kira sözleşmesini imzalandığı tarihten itibaren 10 yıl geçmesi gerekir. Ancak belirli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinde evi boşaltma süresinde uygulanan bir istisna bulunur.

Kiracı kira sözleşmesinden önce evden çıkarsa ne olur?

Sözleşmede başlangıç ve süre bölümleri var.

Dolayısıyla eğer bir kiracı sözleşme dolmadan kiraladığı mülkü terk ederse ve mal sahibi mülkü sözleşme sona erene kadar kiraya veremezse, yargının kararı ev sahibinin lehine oluyor.

Bu maddi zararı sözleşmeyi bozan taraf olan kiracı ödemelidir.

Yenilenmeyen kira sözleşmesi devam eder mi?

Ev sahibi ve kiracıyı güvence altına alan kira sözleşmeleri 1 yıl geçerli olacak şekilde hazırlanır ve bitimine 15 gün kala yenilenmesi gerekir. Yenilenmeyen kira sözleşmeleri aynı koşullarla 1 yıl daha geçerli olur

Kiracı erken çıkarsa depozito alabilir mi?

Kiracı kiralananın erken tahliye etmek istediğinde kiralanan taşınmazı gözden geçirecek olan kiraya veren hasar tespit etmesi halinde ve bu hasarın kiracıya izafe edilmesi mümkün ise alacağını kiracının verdiği depozitodan tahsil edebilecektir.

Kira sözleşmesi iptal olur mu?

Kiracı, normal şartlarda sözleşmenin bitiş tarihinden 15 gün önceden bildirmek şartıyla kira kontratını feshetme hakkına sahiptir. Ev sahibi ise sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.

Bir yıllık kira sözleşmesi kendiliğinden nasıl uzar?

Kiracı’nın korunması ilkesi gereği, kira sözleşmesi süresinin sonunda kiraya veren (mal sahibi) herhangi bir gerekçe göstermeden kira sözleşmesini feshedemez.

Kiracı tarafından kira sözleşmesindeki sürenin sonunda sona erdirilmeyen (konut ve işyeri) kira sözleşmeleri kendiliğinden bir yıl için uzar.

Kiracı Hakları Nelerdir?

  • Kontrat Süresi. Mülk sahibi, kira kontratının süresi dolmadan kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip değildir
  • Konut Yapı Masrafları,
  • Kira Bedelinde İndirim,
  • Kira Devri,
  • Kiracı Her Zaman Haklıdır,
  • Demirbaş Tadilatı,
  • Yönetim Yetkisi,
  • Depozito,

Kiracı hangi şartlarda sözleşmeyi feshedebilir?

6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesine göre belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile kira sözleşmesini feshedebilir. Bildirimde bulunulmadığı takdirde kira kontratı 1 yıl süre ile yenilenmiş kabul edilir.

Kira kaç gün gecikirse ihtar çekilir?

Kiracının bu yol ile tahliye edilebilmesi için ihtarnamede kiracıya 30 gün süre verilmelidir. Kiracı ihtarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde geciken kira bedelini ödemez ise kira döneminin sonu beklenmeden temerrüt nedeni ile tahliye davası açılabilir.

Kiracı hakları için nereye başvurulur?

Tüketici Hakları Kanunu’na göre ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi ve kanunen tüketici olarak nitelendirilen kiracıların hakları için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılabilir. Taraflar arasındaki anlaşmazlıklarda ötürü mahkeme ile de dava başvurusu yapılabilir.

Süresiz kira kontratı ne demek?

Süresiz kira sözleşmelerinde kiracıların sözleşmeyi dilediği zaman feshetme hakkı mümkünken, konut sahibinin ise on yıl sürenin sonunda feshetme imkanı bulunuyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu