Kurum Avukatlarının Görevleri | Kurum Avukatı Aydın
Kurum Avukatlarının Görevleri | Kurum Avukatı Aydın
Kamuda Avukatlık Hizmeti Nedir?
Kamu kurum ve kuruluşlarının Avukatlık Kanunu kapsamında, hukuk hizmetlerini yürüten, dava ve duruşmalarını takip eden, hukuki görüş veren, mali ve özlük hakları ilgili kanunlarla düzenlenmiş, emek ve mesaisini sadece çalışmış olduğu kuruma hasreden, bu yönüyle serbest avukatlardan ayrılan kişiye kamuda çalışan avukat diyoruz.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 12. maddesinin son fıkrasında, “Bir kadroya bağlı olarak aylık veya ücreti Devlet, il veya belediye bütçelerinden yahut Devlet, il veya belediyelerin yönetimi ve denetimi altındaki daire ve müessese yahut şirketlerden verilen müşavir ve avukatlar, yalnız bu daire, müessese ve şirketlere ait işlerde avukatlık yapabilirler” hükmü ile emek ve mesaisinin kamuya hasredilmesi halinde, memuriyetin avukatlığa engel bir hal olmadığı düzenlenmiştir.
Serbest Avukatlar İle Kamu Avukatı Arasındaki Farklar
Kamu avukatları, avukatlık stajından mesleğe kabule, meslek kurallarından mesleki sorumluluğa veya baro disiplin işlemleri açısından serbest avukatlardan farklı değildir. Ancak;
Devlet teşkilatı içerisinde yer alan hiyerarşik düzene doğrudan bağlı olması,
Çalıştığı kamu kurumu haricinde iş alamaması (yani tek müvekkili çalıştığı kamu kurumudur)
Baro levhasına kayıtlı olmaması,
Vekâletname ibraz etme zorunluluğunun olmaması,
Karşı vekâlet ücretinde limit uygulaması konuları açısından serbest avukatlardan farklıdır.
Kamu avukatlığı, mesleki çalışma biçimi açısından serbest avukatlık ya da avukatlık ortaklıklarından da ayrılır. Serbest avukatlar, özel hukuk tüzel kişileri ya da avukatlık büroları bünyesinden ücretli avukatlık yaparlar. Serbest avukatlar için sigortalı ya da işçi tabirlerini de kullanabiliriz. Bu tarz avukatların haricen iş takip etmesi kanunen yasak değildir.
Ancak kamu avukatları haricen iş alamazlar. Sadece bünyesinde yer aldığı kamu tüzel kişiliğin işlerinde avukatlık hizmeti sunabilirler. Kamu avukatlarının yasal statüsü de farklılık gösterebilir. Kamuda görev yapana kamu avukatları farklı statülerden istihdam edilebilirler. Bazıları 657 sayılı kanuna tabi iken, bazıları 399 sayılı KHK’ye veya bazıları ise 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında yapılan iş sözleşmesi ile çalışabilirler. Bu durum bağlı çalışılacak kamu kurumunun statüsüne göre değişir.
Kamu avukatlarının diğer devlet memurları gibi belli ve düzenli çalışma saatleri vardır. Ayrıca hafta sonu 2 gün izin yaparlar. Bu açıdan da serbest çalışan avukatlardan ayrılırlar.
Kurum Avukatlarının Görevleri | Kurum Avukatı Aydın
Kurum Avukatlarının Görevleri
-İdari davalara ilişkin savunma hazırlanması, ara karar ve müzekkere gereklerinin yerine getirilmesi ve kanun yoluna müracaat ve davaların takibi işlemlerini yürütmek.
-Adli davaların takibine ilişkin işlemleri yürütmek.
-İcra takipleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
-Diğer hukuki süreçlere (karar tashihi, itiraz, temyiz, vb.) ilişkin iş ve işlemleri yürütmek
-Kurumun menfaatlerini koruyucu, anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri zamanında almak, anlaşma ve sözleşmelerin bu esaslara uygun olarak yapılması için önerilerde bulunmak.
-Kurumun amaçlarını daha iyi gerçekleştirmek, mevzuata, plan ve programa uygun çalışmasını temin etmek amacıyla gerekli hukuki tekliflerin hazırlanmasına yönelik önerilerde bulunmak.
-İş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uymak, birlikte çalıştığı kişilerin söz konusu kurallara uymalarını sağlamak, gerektiğinde uyarı ve tavsiyelerde bulunmak.
-Görev ve sorumluluk alanındaki faaliyetlerin mevcut İç Kontrol Sisteminin tanım ve gereklerine uygun olarak yürütülmesini sağlamak.
-Görev alanı ile ilgili olarak yöneticisi tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Kurum avukatlığı için ne yapmak gerekir?
Avukatlık ruhsatı alındıktan sonra avukatlar, ister serbest olarak isterse de kamu avukatı olarak görev yapabilirler. Bu iki şart avukatlık çalışma biçimi ne olursa olsun değişmez. Ancak kamu avukatı olmak için de ayrıca KPSS sınavına girilmesinin yanı sıra 70 ve üzerinde puan alınması zorunluluğu da bulunuyor.
Kurum Avukatlığı Şartları Nelerdir?
Her kurum için değişse de genel olarak kurum avukatlığı giriş şartları şu şekildedir:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak,
Hukuk fakültelerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki Yükseköğretim Kurumlarından mezun olmak,
Avukatlık ruhsatını haiz olmak,
Başvuruyu süresi içerisinde yapmış olmak.
Bu şartlardan önce KPSS’ye girmek ise ilk şarttır. Yayınlanan taban puanlara göre alım yapılmakta ve ona göre sıralama oluşturularak adaylar belirlenmektedir. Belirlenen ve başarılı olan adaylar kurumlarında memur olarak çalışmaya başlayabilirler.
Kurum avukatı nasıl atanır?
Kurum avukatlıkları da yapılacak olan KPSS sınavı sonucu alınan KPSS P 3 puanı ile alım yapmaktadır. Kurum avukatlığı, düz memurluk olarak adlandırılan KPSS B puan türüne göre alım yapılan ve Lisans mezunlarının KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR) sonucu aldığı KPSS P3 puanı ile yapılmaktadır.
Merkezi atamalarla kurum avukatı alımı yapan kurumlar
* Kamu Hastaneleri Birliği,
* DSİ, ASPB, İş-Kurt, TMO,
* Üniversiteler,
* Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
* SGK
* KPSS P3 puanı ile birlikte kendi sınavını yapan kurumlar: Maliye Bakanlığı, EPDK, BTK
Devlette Avukat Maaşları Ne Kadar?
Devlette avukat maaşlarını etkileyen birden fazla unsur bulunur. Evlilik durumu, eşinin iş durumu, çocuk sayısı, eğitim durumu, çalışılan kurum, derece ve kıdem ile hizmet yılı, vekalet ücreti, fazla mesai, ek tazminat, sigorta ve BES kesintisi gibi başlıklara göre aylıklar değişebilir. Ancak devlette avukat maaşları ortalama 7 bin TL civarındadır. 1 yıllık vekalet ücreti kazancı 12 aya bölündüğünde ise aylık kazançlar 9 bin TL civarına yükselir.
9/3 derecesinde mesleğe yeni başlayan deneyimsiz devlette avukat maaşı 6 bin 100 TL civarındadır.
6/2 derecesinde 5 yıl deneyimli memurun aylığı 6 bin 250 TL civarındadır.
4/1 derecesinde 10 yıl deneyimli avukata 6 bin 575 TL civarında ödeme yapılır.
3/3 derecesinde 15 yıl deneyimli personele ise 6 bin 700 TL civarında ödeme verilir.
1/2 derecesinde 20 yıl deneyimli personele 7 bin TL civarında aylık verilir.
1/4 derecesinde 25 yıl deneyimli devlette avukat maaşı 7 bin 100 TL civarındadır.