MANŞET

Kurumlar Arası Geçişe Muvafakat Verilmemesi

Kurumlar Arası Geçişe Muvafakat Verilmemesi

Bir devlet memurunun bir kurumdan başka bir kuruma nakil olmasına “kurumlar arası geçiş” denir. Sınavla veya herhangi bir yolla kurumlar arası geçiş şartlarını taşıyan memurun başvurusunun olumsuz yanıtlanması veya hiç yanıtlanmamasına “kurumlar arası geçişe muvafakat verilmemesi” denir.

Genellikle kurumlar arası geçiş süreci şöyledir:

  • Memur geçiş yapmak istediği kuruma yazılı bir dilekçe ile nakil talebinde bulunması gerekir.

Devlet Memurları Kanunu’nun 54. maddesi gereği aday memurları atanma talebinde bulunamaz. Yani atanmak isteyen memurun aday memurluk aşamasını geçmiş olması gerekir. Memurun atanmak istediği yerin kendi kazanılmış hak derecesinde olması gerekir. Memur kazanılmış hakkı dışında bir kadroya nakil olmak istiyorsa 68. maddeye göre derecenin yükseltilmesi veya öğrenim durumunun yükselmeye uygun olması gerekir.

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 68- A) Derece yükselmesi yapılabilmesi için:
a) Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması,
b) Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş,
c) Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş,
olması şarttır.

Kazanılmış hak derecesinin altında bir kadroya geçiş yapmak isteyen memur, kendi derecesiyle geçiş yapmak istediği yer arasındaki derece farkının en fazla 3 olması gerekir. Eğer memurun talebi dışında alt bir kadroya nakil işlemi gerçekleştirilecekse, memurun onayı alınması gerekir.

  • Memurun nakil başvurusunda bulunduğu kurum talebi inceler. Nakil işlemini uygun bulması halinde memurun çalıştığı yere işlemin gerçekleştirilmesi için yazı gönderir.

Kurumlar Arası Geçişe Muvafakat Verilmemesi

Kurumlar Arası Geçişe Muvafakat Verilmemesi Halinde İptal Davası

Memurun kurumlar arası geçiş şartlarına uyum sağlamasına rağmen nakline izin verilmemişse iptal davası açılabilir. Bu işlem idare tarafından yapıldığı için idari işlem sayılır. İdari işlemlere karşı idari yargıda iptal davası açılarak, işlemin iptali istenebilir. Kurumlar arası geçişte onay verme yetkisi idarededir. İdare takdir hakkını kullanarak onay verebilir veya vermeyebilir. Tabi ki idarenin takdir yetkisini kullanması sınırsız değildir. İdarenin keyfi olarak takdir yetkisini kullanması düşünülemez. Bu keyfiyetin önlenmesi ve sınırlandırılması için idari işlemlere karşı idare mahkemesinde iptal davası açılabilir.

İdari işlemin iptali davasının açılması ile idarenin vermiş olduğu karar kendiliğinden durmaz. Davanın yürütmenin durdurulması istemli açılması gerekir. Böylece davanın sonuçlanması beklenmeden kuruma geçiş yapılabilir.

Kurumlar Arası Geçişe Muvafakat Verilmemesi Halinde İptal Davası Açma Süresi 

Kural olarak idare kendisine verilen dilekçelere 30 gün içerisinde cevap vermesi gerekir. Memurun talebine karşılık idarenin bu süre içerisinde cevap vermemesi veya olumsuz cevap vermesi halinde doğrudan iptal davası açılabileceği gibi önce idareye itirazda da bulunabilir.

İdareye başvuru yapılması halinde dava açma süresi durur. İdarenin itiraza 30 gün içerisinde cevap vermesi gerekir. Bu süre içerisinde cevap vermemesi veya olumsuz yanıt vermesi halinde 60 gün içerisinde iptal davası açılması gerekir.

İdareye itiraz başvurusu yapılmayacaksa nakil talebinin olumsuz yanıtlanmasından itibaren 60 gün içerisinde doğrudan iptal davası açılabilir. Ancak idare nakil istemini yanıtsız bırakmışsa talepte bulunmasından itibaren 30 günlük sürenin geçmesiyle birlikte 60 gün içerisinde dava açması gerekir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu