Lazer Epilasyon Hatası
Lazer Epilasyon Hatası
Özellikle son zamanlarda hem erkekler hem de kadınlar tarafından yaptırılan lazer epilasyon işlemi bazen kişilerde sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle vücutta yanık oluşması en sık rastlanan problemlerdendir.
Lazer Epilasyon Hatası Nedeniyle Şikayetçi Olmak
Lazer epilasyon işleminden sonra vücudunda yanık oluşan veya başka herhangi bir sağlık sorunuyla (vücutta morluk, renk değişikliği, deformasyon vb.) karşılaşan kişi lazer işlemi yapan kişi veya işletmeyi şikâyet etme hakkına sahiptir.
Bu şikâyet, taksirle yaralama olan TCK 89. madde birinci fıkraya göre yapılmaktadır. Lazer epilasyon işlemi uygulayan kişi veya işletmenin kusurlu olması gerekmektedir. Kusuru bulunmayan kişi veya işletme herhangi bir ceza almayacaktır.
Lazer epilasyon hatası nedeniyle işlenen taksirle yaralama suçu şikayete tabidir.
Mağdurun şikayeti olmadan kişi veya işletme hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmayacaktır. Ancak suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikayet aranmaz.
Bazı lazer merkezlerinde doktor bulunmasına rağmen uzman olmayan kişiler tarafından lazer yapılmaktadır.
Yapılan hatalı uygulamalar sonucu tüy olmayan yerlerden tüy çıkması, yanık izleri oluşması müvekkillerden gelen şikayetler arasındadır.
Lazere giden kişiler bazen istenilen sonucu alamadığı gibi eski haline kavuşmayı dahi özlemektedir. Yanlış uygulanan işlem sonucu hem tazminat hem bedel iadesi için dava açılabilir.
Lazer epilasyon merkezlerinin bu konudaki savunması ise; kişide hormonal bozukluğun olduğunu söylemektir.
Kişi burada iki tür tazminat hakkına sahip olur. MADDİ TAZMİNAT VE MANEVİ TAZMİNAT
Maddi tazminat olarak hastane masrafları ve iyileşmek için kullandığı kremlerin bedelini alabilir.
Manevi tazminatta ise önemli olan yanığın kalıcı olup olmadığı, yanık sahibi kişinin ne iş yaptığı, yanığın ne boyutta olduğu, yanığın yeri çok önemlidir. Tazminatın miktarında bunlar belirleyicidir.
Yanık kalıcı ise tazminat miktarı da daha fazla olacaktır.
Yanık sahibi kişinin mesleği gereği güzelliği önemli ise ve bu durum kişinin mesleğini yapamaz duruma gelmesine sebep olmuş ise tazminat miktarı daha fazla olacaktır. Zira bildiğimiz üzere mankenler için güzellik toplumdaki diğer insanlara göre daha fazla önem arz etmektedir. Bu da tazminat miktarının artmasına sebep olacaktır.
Bazen lazer epilasyon merkezlerinde doktor dahi çalışmadığını duymaktayız. Bu durumda yapılan hatalı işlemlerde kişinin kirpikleri kalıcı olarak yanabilmekte, gözünde veya yüzünde kalıcı hasar oluşabilmektedir.
Türk Borçlar Kanunu 49. ve devamı maddelerinde haksız fiil ve haksız fiil nedeniyle sorumluluk düzenlenmiştir. Kanunda yapılan düzenlemelere göre, kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür.
Türk Borçlar Kanunu burada bizim dayanak noktamızdır. Zira kanun maddesinde de görüldüğü üzere haksız fille başkasına zarar veren bu zararı gidermekle yükümlüdür. Lazer epilasyon sonucu yanık oluşması, eskisinden daha fazla tüy ya da kıl çıkması haksız fiil sonucu oluşan zarar kabul edilir.
Lazer Epilasyon Maddi ve Manevi Tazminat Davası Görevli Mahkeme
Lazer epilasyon hizmeti niteliği gereği, tedavi veya estetik amaçlar dışında yapıldığında davaya bakmaya genel mahkeme değil tüketici mahkemesi görevlidir.
Tüketiciler güzellik merkezlerine belli tarih aralıkları ile düzenli bir hizmet almak için başvuru yapabilmekte, alacakları hizmetin karşılığını da peşin ödemiş veya taksit ile ödeme konusunda vaatte bulunmuş olabilmektedirler.
Örneğin tüketici, güzellik merkezi ile her ay yapılmak üzere bir yıllık cilt bakım hizmeti konusunda anlaşmış ve sözleşme imzalamış olabilir.
Tüketici hizmeti almaya başladıktan bir süre sonra aldığı hizmetten memnun kalmayarak sözleşmesini iptal etmek isteyebilir.
Böyle bir durumda tüketiciye parasının iade edilmesi gerekecek midir?
Öncelikle tüketicinin, güzellik merkezi ile yapmış olduğu sözleşmeden dönebilmesi yani ben artık hizmet almayacağım, bana paramı iade edin diyebilmesi için, güzellik merkezinin sunmuş olduğu hizmeti ayıplı olarak ifa etmiş olması gerekir.
Eğer ki güzellik merkezinin hizmeti sunar iken hiçbir kusuru yoksa tüketici sözleşmeden dönme hakkına sahip olmayacağından parasının iadesini isteyemeyecektir.
Fakat güzellik merkezi, kusurlu ifade bulunmuş ise bu durumda ödemiş olduğu bedelin tümünün iadesini isteyebilecektir. Tüketici eğer hizmet bedelini taksitli ödeme konusunda anlaşma yapmış ise taksitleri ödemeyi bırakacak, ödemiş olduğu taksit tutarlarının da iadesini isteyecektir.
Tabi tüm bu açıklamalarımız yanı sıra güzellik merkezlerinden alınan hizmet sonucunda güzellik merkezi tüm edimlerini kusursuz bir şekilde yerine getirdiği halde kişinin beklediği karşılığı alamamasının bir hizmet kusuru olarak değerlendirilmemesi gerekir.
Bu noktada estetik operasyonlar, estetik müdahaleler bu yönü ile hizmet sözleşmelerinden ayrılacaktır. Kişi eğer ki bir sonuca bağlı estetik operasyon için anlaşma sağlamışsa, yani kişiye yapılacak operasyon sonucunda, istediği sonucu alacağı vaat edilmiş ise burada hizmet alan kişi ve operasyonu yapan kişi veya kurum arasında bir eser sözleşmesinin yapıldığı kabul edilir.
Güzellik amacı ile yapılan estetik operasyonlarda, hizmet alana operasyon sonrası belirli bir sonuç vaat edilmiş ve operasyon sonucu hizmet alan da bu sonucu elde edememiş ise bu durumda Borçlar Kanunu çerçevesinden hizmet sunandan tazminat talebinde bulunabilecek ve tazminat istemi ile dava açabilecektir.
Yani güzellik amacı ile yapılan estetik operasyonlarda hizmeti alan, hizmetin sunuluşu sırasında ki kusur ve eksikler, hatalar sebebi ile hizmet sunana karşı talepte bulunabileceği gibi hiçbir kusur yokken hizmet soncunda istediği sonucu alamamış ise, istediği sonucu alamamış olması sebebi ile de tazminat talebinde bulunabilecektir.
Lazer Epilasyon Hatası