Marka Patent Avukatı*2023
Marka Patent Avukatı*2023
Marka avukatı marka tescili, markanın izinsiz veya yasal olmayan hallerde kullanımı dolayısıyla çıkan ya da çıkacak uyuşmazlıklar ile hukuki alanda hizmet verir. Marka avukatı, marka hukuku alanında her türlü hukuki problemde müvekkillerini başarılı şekilde temsil etmekle görevini yerine getirir.
Marka avukatlarının aynı zaman sınai haklar ve fikri haklar konusunda da bilgi sahibi olması gerekir. Ticaret hukukunun pek çok alt dalı ile ilgili bir alandır. İyi bir marka avukatının moda, medya, otomotiv gibi çok farklı konularda bilgi sahibi olması ve bu alanlarda gelişmeleri takip etmesi gerekir.
Marka patent avukatı nasıl olunur?
Vekil olmak isteyenlerin, dört yıllık üniversite mezunu olmaları, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun iki yılda bir düzenlediği iki aşamalı (“Genel Yeterlik” ve “Mesleki Yeterlilik”) sınavlarını kazanmaları ve Kurum’un vekil siciline kayıt olmaları gerekmektedir.
Patent avukatı ne iş yapar?
Tasarım ile ilgili tescil başvurusu, tasarım hakkının korunması, tasarım hakkına tecavüz durumunda gerekli hukuki ve cezai sürecin takip edilmesi. Patente ilişkin hukuki danışmanlık ve buluşun patent verilmeye uygunluğunu denetleme.
Marka Nedir?
Marka; bir teşebbüsün mal veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mal veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan simge veya işaretlerdir. Sözcüklerden, şekillerden, harflerden, sayılardan marka üretilebilmektedir. Ayrıca çizimlerden, sembollerden, ürünlerin ambalajlamalarında ya da şekillerinde kullanılan üç boyutlu karakterlerden, hatta seslerden, renklerden bile marka oluşturulması mümkündür.
Marka Hukuku
Marka hukuku; işletmelerin markalarının oluşturulması, korunması ve ticarileştirilmesi amacıyla hareket eden bir hukuk dalıdır. Marka hukuku kapsamında aşağıda sayılan davalarda hizmet verilmektedir.
Marka hükümsüzlüğüne ilişkin davalar
İptal davaları,
Marka lisans sözleşmesi,
Haksız rekabet davaları
Türk Patent ve Marka Kurumu kararlarına karşı iptal davaları.
Uzman ve tecrübeli bir marka avukatı, marka hukuku konusunda karşılaşabileceğiniz hak ihlallerine karşı gerekli adımları atar. Markanızın korunması konusunda en uygun çözüm ve dava yollarını ortaya koyar.
Marka Kanunu hangi yıl yürürlüğe girmiştir?
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (“Kanun”), 10.01.2017 tarihli ve 29944 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Gümrükte El Koyma Talebi ve İhtiyatı Tedbir (SMK madde 159)
SMK m.159 kapsamında talep edilen ihtiyati tedbirin mahkemelerce kolay ve çabuk bir şekilde verilmesi marka sahibine önemli bir hukuki koruma sağlamaktadır. Marka hakkı ihlal edilen hak sahiplerinin ihlali öğrenmesi ile atacakları ilk ve en önemli adım SMK m. 159 kapsamında ihtiyati tedbir kararı talep etmek olacaktır.
Marka Hakkının Tescili Ne Kadar Süreyle Geçerli Kalır?
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Marka kullanımında zaman aşımı nedir?
Marka Hükümsüzlüğü Davasında Zamanaşımı
Bu davada 5 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Sınai Mülkiyet Kanunu madde 25/6’ya göre; marka sahibi kişi, sonraki tarihli bir markanın kullanıldığını bildiği yahut bilmesi gerektiği halde bu duruma 5 yıl boyunca sesini çıkarmazsa marka hükümsüzlüğü davası açamaz.