Mavi Kart Nedir | Mavi Kartın Avantajları | Bursa
Mavi Kart Nedir | Mavi Kartın Avantajları | Bursa
Mavi Kart Nedir?
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmî belgedir.
Türkiye’de Mavi Kart
Kimlik gösterilmesi gereken durumlarda nüfus cüzdanı yerine geçer. Mavi Kart sahibi kişiler bazı istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan bütün haklardan yararlanabilirler. Mavi Kart sahipleri resmiyette yabancı olarak işlem görmez.
Mavi Kart Nedir | Mavi Kartın Avantajları | Bursa
Mavi Kartın Avantajları
Mavi karta sahip olmanın en büyük avantajı Türk vatandaşlarının sahip olduğu bütün haklara mavi kartlılarında sahip olmasıdır. Mavi karta sahip olan kişiler Türkiye’de kamu görevleri dışında her işte, hiçbir izne gerek olmadan çalışabilirler. Mavi kartlı kişiler Türkiye’de çalıştıkları takdirde SGK girişleri de yapılmaktadır. İzin ya da herhangi bir belgeye gerek olmadan istenilen yerde ikamet edebilirler. İkameti yaşanan ülkeden Türkiye’ye taşınması halinde sağlık yardımlarından faydalanılabilir.
Mavi kartlı kişiler Türk vatandaşlığından çıkılmasından hemen önce Türkiye’de çalışılan yıllar kadar borçlanıp emekli olabilmektedirler. Sigorta girişi bulunmayan kişiler ise SGK’ ya başvuru yapılıp, pirimler ödenerek bireysel emekli olabilirler. Türkiye’de yaşanılan sürede mal alınıp satılabilir. Aynı zamanda mavi kartlılar e – devlet şifresi alıp, internet üzerinden her işlemi yapabilirler. Aynı zamanda mavi kartlı kişiler vergi numarası da alabilirler.
Mavi Kartın Dezavantajları
Mavi kart sahibi olan vatandaşların Türkiye’deki seçimlerde ve referandumlarda seçme ve seçilme hakkı bulunmuyor. Aynı şekilde bu kişilerin yurt dışından bedelsiz araç veya ev eşyası ithal etmelerine izin verilmiyor.
Mavi kartlıların Türkiye’de dövizle askerlik hizmeti yapma yükümlülüğü de yok. Mavi kartlı kişilerin sürekli kamu hizmeti görevlerinde çalışma izni bulunmuyor. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalışabilirler.
Makalemizde de açıkladığımız gibi mavi kartın pek çok avantajına rağmen çok az dezavantajı söz konusu. Mavi kart sahibi herkesin Türk vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olup çalışma izni sıkıntısı olmaksızın Türkiye’de rahatça çalışabilir ve hayatlarını sürdürebilirler.
Mavi Kart Nedir | Mavi Kartın Avantajları | Bursa
Kart sahiplerinin sahip olduğu haklar
Mavi Kart sahipleri, Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklardan yararlanırlar. Sahip oldukları hakların bazılarına aşağıdaki örnekler verilebilir ancak haklar bu maddelerle kısıtlı değildir.
- Geçici ithalat rejimi kapsamında vergisiz geçici araç ithal edebilme hakkı (Yabancı Taşıtlar Giriş Karnesi – Mavi Karne)
- Yurtdışında satın alınmış otomobillere Türk plakası alıp Türkiye Cumhuriyeti’nde kullanma hakkı
- Bir Türk vatandaşı gibi kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalışabilme hakkı
- Avukatlık ya da doktorluk gibi meslekleri Türkiye Cumhuriyeti’nde yapma hakkı[
- Yurt dışında Türk vatandaşı olarak geçirdikleri süreleri borçlanarak emekli olma hakkı.(Fakat vatandaşlığın kaybından sonra geçen süreler emeklilik süresi hesabına katılmamaktadır)
Kart sahiplerinin sahip olmadığı haklar
- Seçme ve seçilme hakkı
- Askerlik yapma yükümlülüğü
- Muafen araç ve ev eşyası ithal etme hakkı
- Bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunma hakkı
Mavi Kart Nedir | Mavi Kartın Avantajları | Bursa
Mavi Kart alabilmek için gereken şartlar
Yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoyları Mavi Kart alabilirler.
Mavi Kart alınabilmesi için aşağıdaki 1’inci ve 2’nci şartın birlikte mevcut olması gerekir.
- Kişi doğduğunda annesi veya babasının Türk vatandaşı olması gerekir.(Sadece bir ebeveynin Türk vatandaşı olması yeterlidir ve doğum evlilik birliği dışında olsa bile vatandaşlık durumu değişmez) ya da kişi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde doğmuştur ve ebeveynlerinden vatandaşlık almamıştır.
- İçişleri Bakanlığı’ndan çıkma izni alınarak Türk vatandaşlığından çıkmış olmak.(Bu demektir ki Türk vatandaşlığından atılmış ya da farklı sebeplerden çıkmış olan kişiler Mavi Kart alamaz)
– Mavi Kart nasıl talep edilir?
Mavi Kart talebine ilişkin dilekçe ekinde 2 adet fotoğrafla birlikte, yabancı ülke makamlarınca verilmiş olan kimlik belgesi ya da pasaport ibraz edilmek suretiyle müracaat edilir. Bunun dışında herhangi bir belge talep edilmez.
– Mavi Kart hangi makamlarca verilmektedir?
Kişilerin bizzat kendilerinin talebi halinde verilmektedir. Bu belgeyi, uyruğunu taşıdıkları diğer ülke makamlarınca düzenlenmiş kimlik kartı veya pasaport ile başvurulduğunda yurt içinde ilçe nüfus müdürlükleri, yurt dışında ise dış temsilcilikler vermeye yetkilidirler.
– Mavi Kart karşılığında herhangi bir ücret ödenmesi gerekir mi?
Mavi Kart, 21/2/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kâğıtlar Kanunu kapsamında yer aldığından her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenen değerli kağıtlar bedeli talep edilir.
– Mavi Kart’ın hangi hallerde değiştirilmesi mümkündür?
Mavi kart; doğum, yeni kayıt, yenileme, değiştirme veya kayıp nedeniyle 9 uncu maddeye göre, 10 uncu madde de belirtilen müracaat makamlarınca düzenlenmesi mümkündür.
Mavi Kart’ın herhangi bir geçerlilik süresi var mıdır?
Mavi Kart’ın herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır.