Belediye Encümeni Kararları İptali Aydın
Belediye Encümeni Kararları İptali Aydın
BELEDİYE ENCÜMENİ / Belediye encümeni belediye meclisinde görüş bildiren ve belediye meclisinden sonra gelen en yetkili kişi olmakla beraber yasal olarak öngörülen cezaların uygulanmasını da sağlayan kişidir.
Belediye encümeninin görev ve yetkilerini düzenleyen yasal düzenleme olan 5393 sayılı Belediye Kanunu 34. maddesine göre,
- Stratejik plan ve yıllık çalışma programı ile bütçe ve kesin hesabı inceleyip belediye meclisine görüş bildirir.
- Yıllık çalışma programına alınan işlerle ilgili kamulaştırma kararlarını alır ve uygular.
- Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirler.
- Bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasında aktarma yapar
- Kanunlarda öngörülen cezaları verir.
- Vergi, resim ve harçlar dışında kalan dava konusu olan belediye uyuşmazlıklarının anlaşma ile tasfiyesine karar verir.
- Taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygular ve süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar verir.
- Umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirler.
- Diğer kanunlarda belediye encümenine verilen görevleri yerine getirir.
- BELEDİYE ENCÜMENİ TARAFINDAN VERİLEN KARARA İTİRAZ
Belediye encümeni bir idari makam olduğundan verilen kararlar da idari işlem niteliğinde olur. İlgililer belediye encümeni tarafından verilen karara karşı, kararın kendilerine tebliğinden itibaren bir üst makama başvurarak itiraz edebilirler. İtiraz sonucu bir üst makamın bu itiraza 30 gün içinde cevap vermemesi halinde veya itirazın reddedilmesi halinde ilgililer iptal davası açma yoluna başvurabilirler. Ancak belediye encümeni kararına itiraz edilmesi iptal davası açılabilmesi için bir şart olmadığından ilgililer doğrudan da 60 gün içerisinde İdare Mahkemesinde iptal davası açabilecektir.
İdari Yargılama Usulü Kanunu m.11’e göre,
“İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebilir. Bu başvurma, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durdurur. Otuz gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır.”
- BELEDİYE ENCÜMENİ TARAFINDAN VERİLEN KARARA KARŞI İPTAL DAVASI AÇILMASI
İlgililer belediye encümeni tarafından verilen karara karşı öncelikle itiraz yolunu kullanıp bir sonuç alamadıktan sonra veya doğrudan mahkemelere başvurarak iptal davası açabilirler. Belediye encümeni kararına karşı iptal davası kararı veren belediye encümeninin bulunduğu yer İdare Mahkemesinde açılmalıdır. İlgililer belediye encümeni tarafından verilen kararın kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde İdare Mahkemesinde iptal davası açabilecektir.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/716
Karar No : 2022/1011
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Dava; davacı adına kayıtlı … plakalı araçla tescilli olduğu ilçe dışında izinsiz servis taşımacılığı yapıldığından bahisle davacının 2.190,00-TL idari para cezasıyla cezalandırılmasına ve söz konusu aracın 1 ay süreyle trafikten men’ine ilişkin … tarih ve … sayılı Bursa Büyükşehir Belediye Encümeni kararı ile davacının 4.380,00-TL idari para cezasıyla cezalandırılmasına ve söz konusu aracın 2 ay süreyle trafikten men’ine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin (… tarih ve … sayılı Bursa Büyükşehir Belediye Encümeni kararı) iptali istemiyle açılmıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir. Öte yandan; dava konusu işleme dayanak alındığı anlaşılan mevzuat hükümlerinden birisi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Taksi-Dolmuş-Minibüs-Servis Araçları ve Özel Toplu Taşıma Araçları Yönetmeliği’nin “Denetim ve Cezalar” başlıklı 18. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “…para cezasının 10 katı, aynı fiillerin birden fazla tekrarı halinde her defasında 20 kat olarak…” şeklindeki kurala ilişkin …İdare Mahkemesinin … tarih ve K:… sayılı iptal hükmüne yönelik davalı idarenin istinaf isteminin değişik gerekçe ile reddine yönelik …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … tarih ve K:… sayılı kararının Dairemizce verilen 25/12/2019 tarih ve K:2019/12706 sayılı kararla onanarak kesinleştiği görülmekle davacıya … tarih ve … sayılı encümen kararı ile verilen idari para cezasının 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nda öngörülen miktarın (yeniden değerlendirme oranı ile her yıl itibariyle bu para cezasının miktarı arttırıldığından 2016 yılı için 219,00 TL olarak belirlenmiştir) 20 kat artırılması suretiyle 4.380,00-TL olarak belirlenmesinde hukuka uyarlık bulunmamakta ise de, sübuta eren fiil dolayısıyla davacı hakkında tekerrür hükmü uygulanmaksızın 5326 sayılı Kanun’un 32. maddesinde belirlenen ceza miktarı doğrultusunda idarece yeniden işlem tesis edilebileceği açıktır.
Stajyer Derya MERİÇ
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.