Merkezi Ve Ortak Sınavlara İlişkin Yargılama Usulü
Merkezi Ve Ortak Sınavlara İlişkin Yargılama Usulü
İdari Yargılama Usulü Kanunu’na 2014 yılında 20/B maddesi eklenerek merkezi ve ortak sınavlara ilişkin farklı bir yargılama usulü öngörülmüştür. Bu yargılama usulü; “Millî Eğitim Bakanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezî ve ortak sınavlar, bu sınavlara ilişkin iş ve işlemler ile sınav sonuçları hakkında açılan davalara ilişkin” olarak uygulanır. Milli Eğitim Bakanlığı ile ÖSYM tarafından yapılmış olan sınavlara ilişkin her türlü iş ve işlemler için de “merkezi ve ortak sınavlara ilişkin yargılama usulü” uygulanır.
Danıştay’a göre bu yargılama usulü dar yorumlanması gerekir. Bir kuruma veya bir gruba ait olan Hakim adaylığı, Kaymakam adaylığı, Komiser Yardımcılığı gibi sınavlar; Milli Eğitim Bakanlığı ile ÖSYM tarafından yapılan “merkezi ve ortak” sınav niteliğinde değildir.
KPSS, ALES, YDS, YKS, AYT gibi benzeri sınavlar bu yargılama usulüne tabidir.
Merkezi Ve Ortak Sınavlara İlişkin İptal Davası
Dava açma Süresi: Merkezi ve ortak sınavlara ilişkin yargılama usulünde dava açma süresi 10 gündür.
İlk İnceleme: Davanın açılmasından itibaren birlikte mahkeme tarafından ilk inceleme 7 gün içerisinde yapılır. Dava dilekçesinin kabul edilmesiyle birlikte davalıya tebliğ edilir.
Davalının cevap verme süresi: Dava dilekçesine cevap verme süresi 3 gündür. Bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla üç gün uzatılabilir. Savunmanın verilmesi veya savunma verme süresinin geçmesiyle dosya tekemmül etmiş sayılır.
Temyiz Süresi: Merkezi ve ortak sınavlara ilişkin yargılama usulünde verilen nihai kararlara karşı; kararın tebliğinden itibaren 5 gün içerisinde temyiz yoluna başvurulabilir. Temyiz dilekçeleri 3 gün içerisinde incelenir. Ardından tebliğ edilir. Temyiz dilekçelerine cevap verme süresi 5 gündür.
Temyiz isteminin en ge. 15 gün içerisinde karara bağlanması gerekir. Karar en geç 7 gün içerisinde tebliğ edilmelidir.
Danıştay evrak üzerinde yaptığı inceleme sonunda, maddi vakalar hakkında edinilen bilgiyi yeterli görürse veya temyiz sadece hukuki noktalara ilişkin ise yahut temyiz olunan karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise işin esası hakkında karar verir. Aksi hâlde gerekli inceleme ve tahkikatı kendisi yaparak esas hakkında yeniden karar verir. Ancak, ilk inceleme üzerine verilen kararlara karşı yapılan temyizi haklı bulduğu hâllerde kararı bozmakla birlikte dosyayı geri gönderir. Temyiz üzerine verilen kararlar kesindir. Yani Danıştay’ın vermiş olduğu bozma kararına karşı ilk derece mahkemesi direnememektedir.
Önce İdareye Başvuru Halinde Dava Açma Süresi Durur Mu?
Merkezi ve ortak sınavlara ilişkin yargılama usulünde, dava açılmadan önce idareye başvurulması halinde dava açma süresi durmaz. Yani idareye başvuru yapılması halinde dava açma süresi işlemeye devam eder.
Merkezi Ve Ortak Sınavlara İlişkin Yargılama Usulünde Yürütmenin Durdurulması İstenebilir Mi?
Merkezi ve ortak sınavlara ilişkin yargılama usulünde uyuşmazlığa konu idari işlemi hakkında yürütmenin durdurulması kararı istenebilir. Ancak yürütmenin durdurulması kararının istenebilmesi için 2 şartın varlığı aranır:
- idari işlem durdurulmadığı takdirde telafisi güç ve imkansız zararlar doğacak olması,
- İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olması.
Bu iki halde yürütmenin durdurulması talebinde bulunulabilir. Ancak yürütmenin durdurulması talebi üzerine verilen karara itiraz etmek mümkün değildir.
Merkezi Ve Ortak Sınavlara İlişkin Yargılama Usulünde Dava Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Merkezi ve ortak sınavlara ilişkin davalar, dosyanın tekemmülünden itibaren en geç on beş gün içinde karara bağlanır. Ara kararı verilmesi, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gibi işlemler ivedilikle sonuçlandırılır.
Merkezi Ve Ortak Sınavlara İlişkin Yargılama Usulü
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.