Mesafeli Satış Sözleşmesi Edirne
Mesafeli Satış Sözleşmesi Edirne
Mal veya hizmetin uzaktan pazarlamaya müsait bir sistemle kurulması ve bu sistemde karşı tarafın işlem yapmasıyla birlikte kurulan sözleşme mesafeli olarak adlandırılır. İnternet, mail, sms, faks, televizyon, radyo, mektup, telefon, whatsapp gibi araçlar kullanılarak uzaktan iletişim araçları ile kurulan sözleşmeler kanunda mesafeli satış sözleşmesi olarak adlandırılır. Mesafeli satış sözleşmesinde tarafın bir tanesi ticari amaçla hareket eden kişi olurken diğer tarafı mutlaka tüketici olmalıdır.
Tüketici; ticari yahut mesleki amaç dışında hareket eden kişidir. Mesleki yahut ticari amaç dışında hareket eden kişi tüketici işlemi yapmış olur. Tüketici işleminde tarafın bir tanesi ticari saikle hareket eden kişi diğer taraf ise tüketicidir. Tüketicinin buna yönelik olarak işlemi yapmasıyla birlikte mesafeli satış sözleşmesi kurulur. Aslında satış sözleşmesinden önce tüketicinin karşısına ön bilgilendirme formu çıkar ve bu formun onaylanmasıyla birlikte mesafeli satış sözleşmesi kurulur.
Mesafeli satış sözleşmesinde; sözleşmenin konusu yani satışın hangi konuda olduğu, ödeme bilgileri, mücbir sebep hallerinde ne olacağı, satıcı ve tüketicinin hak ve yükümlülükleri, garantiye dair hükümler, iade ve cayma hakkı gibi hususlar yer almaktadır.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Edirne
Mesafeli Satış Sözleşmesinden Cayma
Tüketici Kanunu’nun madde 48/4′ e göre tüketicinin 14 gün içerisinde sözleşmeden cayma hakkı olduğu düzenlenmiştir. Ancak bu cayma hakkı mesafeli satış sözleşmelerinde geçerlidir. Tüketici 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeden cayma hakkına sahiptir. Ve bu yüzden tüketiciye bir cezai şart ödenmesi ileri sürülemez.
Satıcı, tüketiciye cayma hakkının süresinin 14 gün olduğunu bildirmek zorundadır. Bu bildirimde mesafeli satış sözleşmesi ile yapılacaktır. Eğer satıcı yahut sağlayıcı bu bilgilendirmeyi tüketiciye yapmamışsa; cayma hakkının süresi 14 güne bağlı değildir. Tabi ki bu halde de cayma hakkının süresi sınırsız olmayacaktır. Bir yıl içerisinde cayma hakkı tüketici tarafından kullanılmalıdır. Aksi halde bu hak kullanılamaz. Aynı zamanda cayma hakkının kullanılması için gelen ürünün kusurlu olması gerekmez.
Cayma Hakkı Satıcıya Nasıl Bildirilmelidir?
Cayma hakkı satıcı yahut sağlayıcıya yazılı veya satıcının sağlamış olduğu imkan kullanılarak bildirim yapılabilir. Cayma bildiriminin satıcıya ne zaman ulaştığı önemli değildir. Önemli olan bu beyanın gönderilmesidir. Örneğin bir internet sitesinden alınan bir ürünü 14 gün içerisinde kargo yoluyla iadesinin sağlandığı anda cayma hakkı süresi içerisinde kullanılmış demektir. Bu ürünün satıcının eline 14 gün sonra ulaşması önemli değildir.
Ürüne Zarar Gelmişse Cayma Hakkı Kullanılabilir Mi?
Tüketici kasıtlı olarak veya ihmalinden dolayı ürüne zarar vermişse tüketici bu halde cayma hakkını kullanamaz. Ancak malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.
Cayma Hakkının Kullanılması Halinde Kargo Ödemesi Kime Aittir?
Satıcının yahut sağlayıcının belirlediği bir kargo ile ürünün gönderilmesi halinde masraflar satıcıya aittir. Tüketici iade hakkını kullanmasından ötürü masraflar kendisine yükletilemez. Ancak tüketici, satıcının belirlediği kargo firmasından başka bir firma ile gönderirse bu halde masraflar tüketiciye ait olacaktır.
Satıcı Cayma Hakkını Kullandırmazsa Ne Yapılabilir?
Satıcı, cayma hakkını kullandırmaması halinde; tüketici, Tüketici Hakem Heyetine uyuşmazlık konusu ile ilgili bir dilekçe başvuruda bulunabilir. Tüketici hakem heyeti 6 ay içerisinde uyuşmazlık hakkında karar verecektir. Bazı hallerde ise 6 aylık bu süre uzatılması mümkündür. Tüketici Hakem Heyetinin kararına karşı itiraz edilmek istenirse Tüketici Mahkemesinde dava açılması gerekir.
Tüketici Mahkemesinde Dava Açılması Halinde Tüketici Hakem Heyetinin Kararı Durdurur Mu?
Tüketici mahkemesinde dava açmak, tüketici hakem heyetinin verdiği kararın durmasına sebep olmaz. Tüketici Hakem Heyetinin vermiş olduğu kararın icra edilmesini önlemek için ihtiyati tedbir kararı istenmelidir.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Edirne
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.