Meşru Savunma ve Zorunluluk Hali
Meşru savunma ve zorunluluk hali nedir?
TCK Madde 25/1 “Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
Meşru müdafaada failin kendisine veya başkasına yöneltilmiş bir “haksız saldırı” , zorunluluk halinde ise failin kendisine veya başkasına yöneltilmiş “ağır ve muhakkak bir tehlike” söz konusudur. Fail, tehlikeden kurtulma veya başkasını kurtarma zorunluluğu altında hareket etmektedir.
Meşru savunma şartları nelerdir?
Meşru Müdafaa (Meşru Savunma)
Meşru Savunmada (Meşru Müdafaada) Saldırıya İlişkin Şartlar
Saldırının Olması
Saldırının Haksız Olması
Saldırının Kişinin Hakkına Yönelik Olması
Savunmanın Zorunlu Olması
Savunmanın Saldırı Yapana Karşı Yapılması
Savunmanın Saldırı ile Orantılı Olması
Sırtından Bıçaklayan Sanığın Meşru Müdafaa Talebinde Bulunması
Meşru savunma sınırı nedir?
Meşru savunma; kişinin kendisine veya başkasına yöneltilen bir saldırıyı engellemek, durdurmak yahut defetmek amacıyla gerçekleştirdiği savunma davranışını ifade etmektedir. Meşru savunma ceza sorumluluğunu ortadan kaldıran veya azaltan bir hukuka uygunluk nedenidir.
Meşru savunmada sınırın aşılması nedir?
Meşru müdafaa ile ilgili olarak en önemli husus yapılan savunmanın saldırı ile orantılı olmasıdır. Fail tarafından orantılı bir savunma gerçekleştirilmediği takdirde meşru müdafaada sınırın aşılması söz konusu olacaktır.
Meşru müdafaa suç mudur?
Kişilerin haksız saldırıya uğramaları durumunda kendilerini savunmaları ve korumaları gerekir. Yaptıkları bu eylem meşru müdafaa olarak anılır. Meşru müdafaa yapan kişi sınırları aşmadığı ve şartları sağladığı durumlarda yaptığı savunmada saldırgana zarar verirse ceza almaz. Ancak aksi durumda ceza alması mümkündür.
Meşru Müdafaa Sicile İşler Mi?
Bu savunma, sonucu kişinin beraat etmesi halinde, bu durum adli sicile işlenmez. kişinin yasal bir savunma hakkını kullanması nedeniyle suçlu bulunmadığı bir durumu ifade eder. Dolayısıyla meşru müdafaa nedeniyle beraat eden bir kişiye suç kaydı eklenmez ve bu durum adli sicile yansımaz.
Meşru Savunma ve Zorunluluk Hali