MANŞET

Miras Ortaklığı Kimlerden Oluşur?

Miras Ortaklığı Nedir

Miras ortaklığı mirasın mirasçılara geçmesiyle birlikte başlar ve mirasın paylaşılmasına kadar devam eder. Miras ortaklığı terekede bulunan bütün hak ve borçları kapsar. Yani mirasçılar sadece haklara değil, aynı zamanda borçlara da ortaktır, dolayısıyla borçlardan da sorumludur.

Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler.

Miras Ortaklığı Kimlerden Oluşur?

Miras ortaklığı yasal ve atanmış mirasçılardan oluşmaktadır. Mirası reddedenler, mirastan çıkarılanlar, mirastan feragat edenler ve mirastan yoksun bulunanlar miras ortaklığında yer almaz. Bu nedenle bu kişiler terekede yer alan hak ve borçlara sahip değildir.

Miras ortaklığı nasıl sona erer?

Miras ortaklığının tüzel kişiliği yoktur. Miras ortaklığı mirasın mirasçılar arasında paylaşılmasının tamamlanması ile sona erer.

Miras ortaklığına kimler temsilci olabilir?

Fıkraya göre: Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. Yasa metninden açıkça görüleceği üzere mirasçılardan herhangi birinin başvurması, miras ortaklığına temsilci atanması için yeterlidir.

Miras ortaklığı nasıl giderilir?

Miras ortaklığının giderilmesi davasında hakim, mirasçıların talebine ve duruma göre terekedeki malların aynen bölüşülmesine veya satış yoluyla paylaşıma karar verebilir. Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir.

Miras ortaklığı paylı mülkiyet mi?

Miras ortaklığı elbirliği mülkiyet hükümlerine tabidir. Mirasçılardan her biri mirasın paylaşılmasını, elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesini isteyebilir. Bu davalar miras ortaklığından kaynaklanan davalardır.

Miras ortaklığının taraf ehliyeti var mı?

Miras ortaklığının tüzel kişiliği olmadığından taraf ehliyeti bulunmamaktadır. Miras ortaklığında kural zorunlu dava arkadaşlığıdır yani terekeye ilişkin davalar tüm mirasçılara karşı açılmalı, mirasçılarında aynı şekilde birlikte dava açması gerekir.

Miras ne zamana kadar paylaşılmak zorunda?

Miras bırakanın ölümünün ardından mirasçılar anlaşmak suretiyle kural olarak istedikleri bir tarihte mirasa konu malları paylaşabilir. Bu konuda hukukumuzda istisnai haller dışında bir sınırlama söz konusu değildir.

Babadan Miras Kalan Hissemi Nasıl Satarım?

Mirasın önce mirasçılar üzerine geçirilmesi, sonrasında tüm mirasçılar tarafından satış konusunda anlaşılmış olması gerekir. Eğer mirasçılar arasında satış için anlaşmaya varılamadıysa, mirasçılardan birinin satış için mahkemeye başvurması yeterlidir.

Ortak miras nasıl satılır?

Miras intikalinden sonra varisler ortak karar verdiyse satış yapılabilir. Miras kalan evin satışı için her varisin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekir. Ayrıca hissedarlardan 65 yaş üzerinde olan varsa bu kişilerin akli denge durumu için rapor alınması şarttır.

Kimler mirasta hak sahibi olamaz?

Evlatlık ve altsoyu sadece evlat edinene mirasçı olurlar, yani evlat edinenin hısımlarına mirasçı olamazlar (MK m.500). Evlat edinen ile evlatlık ve onun altsoyu arasındaki mirasçılık tek yönlüdür, yani evlatlık ve onun altsoyu evlat edinene mirasçı olurken, evlat edinen ve hısımları evlatlığın mirasçısı olamaz.

Miras nedenli ortaklığın giderilmesi davası nedir?

Ortaklığın giderilmesi davası, ortak olunan eşyalardaki ortaklığı sonlandırmak için açılan bir davadır. Birden fazla kişinin birlikte sahip oldukları taşınmazdaki ortaklıklarını sonlandırmak için açabilecekleri bir davadır. Bir taşınmazın sadece bir sahibi olabileceği gibi birden fazla sahibi de olabilir.

Miras ortaklığı hangi mülkiyet?

Mal ortaklığı (TMK. m. 256), aile malları ortaklığı (TMK. m. 373, 379) ve miras ortaklığı (TMK. m. 640) Türk Medenî Kanunu kapsamında elbirliği mülkiyetine temel oluşturan hallerdir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu