MANŞET

Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır

Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır

Bir kimsenin vefatı halinde, geride bıraktığı malvarlığı değerlerinin yani terekenin ne şekilde ve kimler arasında hangi oranda paylaştırılacağı gündeme gelir. Mirasçılık ve miras payı oranları miras hukukunun en önemli konularından birisidir.

Türk Medeni Kanunu’nun 598. maddesinde düzenlenen mirasçılık belgesi, bir diğer adıyla veraset ilamı, mirasbırakanın mirasçılarını ve bu mirasçıların miras payı oranlarını gösteren bir belgedir. Mirasçılık belgesine “veraset senedi”, “veraset vesikası”, “veraset belgesi” de denilmektedir.

Esasen mirasbırakanın ölümüyle birlikte miras kendiliğinden mirasçılara geçer. Ancak mirasçıların, mirasbırakanın geride bıraktığı malvarlığı değerleri üzerinde tasarrufta bulunabilmeleri için mirasçılık sıfatlarını ispatlamaları gerekmektedir.

Zira tereke üzerindeki tasarruf işlemleri için ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından, mirasçılık belgesinin ibrazı talep edilmektedir.

Bu nedenle mirasbırakanın ölümünden sonra yapılacak ilk iş mirasçılık belgesi alınmasıdır. Mirasçılık belgesi alındıktan sonra bu belge ilgili kurum ve kuruluşlara ibraz edilerek mirasbırakanın geride bıraktığı mal varlıkları değerlerinin intikali işlemleri yapılır ve mirasçılık belgesinde gösterilen mirasçılar arasında payları oranında paylaştırma yapılır.

Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır?

Mirasçılık belgesi, miras bırakanın ölümünün ardından talep edilebilecek bir belge olup, mirasçılardan birinin yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi veya Türkiye’deki bütün noterlerden alınabilir. Ancak, nüfus kayıtlarındaki muğlaklık, yasal mirasçılığın ve/veya soy bağının tespit edilememesi vb. durumlar mevcutsa, mirasçılık belgesi, Sulh hukuk mahkemesinden talep edilecektir.

Bu belge sayesinde mirasçılar, miras payları, tespit edilen mirasçıların bu sıfatla, terekede tasarrufta bulunması sağlanmış olur.

Mirasçılık Belgesini Kimler Talep Edebilir?

TMK madde 598’e göre mirasçılık belgesini yasal veya atanmış her mirasçı talep edebilir.
Bu şu demektir, kan bağınız ve akrabalık ilişkileriniz dolayısıyla mirasçı olabileceğiniz gibi, miras bırakan kişi sizi vasiyetnamesine dahil etmiş de olabilir.

Bu durumda atanmış mirasçı olursunuz. Diğer mirasçılar ve hak sahipleri bu duruma 1 ay içinde itiraz edebilirler. Bu sürenin geçmesinden itibaren atanmış mirasçılar da mirasçılık belgesi alabilirler.

Bu belgeyi bir mirasçının bile talep etmesi yeterlidir, tüm mirasçıların birlikte hareket etmesine gerek yoktur.
Belgeyi talep eden kişi kendisinin mirasçı olduğunu göstermelidir hakim diğer mirasçıları kendisi araştıracak ve belgeye dahil edecektir.

Mirasçılık Belgesi ( Veraset İlamı ) Davası için Yetkili Mahkeme ve Noterlik
Noterlerin yetkisi yönünden bir sınırlama bulunmamaktadır.

Veraset İlamının Sulh Hukuk Mahkemesinden istenmesi halinde bu dava, davacının kendi yerleşim yeri mahkemenizde veya ilgililerden birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılmalıdır.

Mirasçılık Belgesi ( Veraset İlamı ) Davası için İstenen Belgeler

Noterler tarafından düzenlenecek veraset mirasçılık belgesi taleplerinde, talep eden tarafından noterliğe kimlik belgesi ile müracaat etmesi yeterlidir.

İlgili noterlik tarafından matbu başvuru formu alınır ve veraset ilamı düzenlenerek başvurucuya teslim edilecektir.

Veraset İlamı Dilekçesi Nasıl Yazılmalı?

Veraset ilamı talebi, kısa ve öz olarak, talep eden kişinin ve mirasçısı olduğunu iddia ettiği kişinin Türkiye Cumhuriyeti ( TC) kimlik numarası bulunan bir dilekçe ile mahkemeye yahut noterliğe sunulur.

Veraset ilamında taleple doğrudan bağlantılı olmayan mal paylaşımı gibi, mirasçılar arasındaki anlaşmazlıklardan bahsetmek gerekmemektedir.

Nitekim talep eden kişi eğer talep edilen kişinin mirasçısı ile mirasçılık belgesi, yani veraset ilamı almasında hukuki yararı var sayılmaktadır.

Buna karşılık doğrudan mirasçısı olmamakla birlikte, icra dosyasındaki alacağı takip edebilmek için de alacaklı tarafça talep edilmesi mümkündür.

Bu halde başvurucunun hukuki yararını gösterir iddialarını dilekçesinde belirtmesi ve ilişkili belgelerini dilekçesini eklemelidir.

Dilekçenin haricinde kimliğini ispata yarayan belgeleri ve fotokopilerini de dilekçesine ek olarak mahkemeye sunmalıdır.

Vekiller ( Avukatlar ) ise ayrıca harçlandırılmış ve baro pulu yapıştırılmış tasdikli vekaletnameleri de dilekçelerine eklemelidirler.

Mirasçılık Belgesi Talebi, Süreye Tabi midir?

Belgenin talebi, zamanaşımı veya hak düşürücü herhangi süreye bağlı değildir.

Mirasçılık Belgesi İptal Edilebilir mi?

Aksi her zaman ispat edilebilen bir belge olduğu için gerçek mirasçılık durumunu yansıtmadığından bahisle, diğer mirasçılar davalı gösterilerek, iptali ve yeni veraset ilamı düzenlenmesi talep edilebilir.

Veraset ilamının iptali için açılacak dava, zamanaşımı veya hak düşürücü herhangi bir süreye bağlı değildir.
Açılacak bu davada, çekişmeli yargı kuralları uygulanacağı için mirasçılık sıfatı her türlü delille ispat edilebilir ve yargılama sonunda verilen karar kesin hüküm teşkil eder.

Mirasçılık belgesi, 4721 sayılı Medeni Kanun’ un 598. Maddesi uyarınca sulh hukuk mahkemesince veya noterlikçe verilmektedir.

Ancak, nüfus kayıtları bazen doğru bilgiyi vermeyebileceğinden mirasçılık belgesi, kesin hüküm niteliğinde olmayıp aksi ispat edilene kadar geçerli bir belgedir.

Mirasçılık belgesi ve veraset ilamı aynı şey mi?

“Yani veraset ilamı başka bir deyişle mirasçılık belgesi kanuni veya atanmış mirasçılara ya da vasiyet alacaklılarına talep ettikleri takdirde sulh hukuk mahkemesi veya 31.03.2011 tarih ve 6217 sayılı kanunla yapılan değişiklikle noterlik tarafından verilen ve kimlerin mirasçı olduğunu gösteren bir belgedir.

Mirasçılık belgesi alındıktan sonra ne olur?

Mirasçılık belgesi alındıktan sonra tapuda miras kalan gayrimenkullerin intikali yapılır. Bunun için tek mirasçı müracaat edebileceği gibi, tüm mirasçılar birlikte de intikal işlemlerini yapabiliyor. Burada belli oranlarda harç ödeniyor.

Ölüm ilamı nedir?

Veraset ilamı diğer tabiriyle mirasçılık belgesi, mirasçıların mevcut miras üzerinde hak sahibi konumunda olduklarını ve miras paylarını gösteren resmi belgedir. Bir bireyin ölümü ile birlikte ölenin mirası açılır. Bunun beraberinde veraset ilamı en fazla atanmış mirasçılar için önem taşımaktadır.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davası Nedir?

Miras üzerindeki haklarının ve paylarının eksik ya da doğru bir şekilde gösterilmediğini düşünen mirasçıların mirasçılık belgesinin iptali için açacakları davaya mirasçılık belgesinin iptali davası denir.

Yasal mirasçılık belgesi nedir?

Mirasçılık belgesi, miras bırakanın ölümünün ardından talep edilebilecek bir belge olup, mirasçılardan birinin yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi veya Türkiye’deki bütün noterlerden alınabilir.

Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır

Sık sorulan Sorular

Mirasçılık belgesi Nereden Alınır,

Mirasçılık belgesi alindiktan sonra ne yapılır,

mirasçılık belgesi e devlet’ten alınır mı,

Mirasçılık belgesi fiyatı,

Mirasçılık belgesi istemi karara çıkmış ne Demek,

Mirasçılık belgesini kimler alabilir,

Veraset ilamı mirasçılık belgesi,

Reddi mirasın sonra mirasçılık belgesi,

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu