MANŞET

Mirasçılıktan Çıkarma | Miras Avukatı

Mirasçılıktan Çıkarma | Miras Avukatı

Mirasçılıktan çıkarma, Türk Medeni Kanunu’nun 510-513 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Miras bırakan ölüme bağlı tasarruf yoluyla saklı pay mirasçısını mirasından uzaklaştırabilir. Tabi ki miras bırakan bunu özgürce yapamaz. Kanundaki şartların oluşması halinde saklı pay mirasçısı mirastan uzaklaştırılabilir. Bazı mirasçıların saklı pay mirasçı olarak adlandırılmasının sebebi şudur; miras bırakan ile bazı yasal mirasçılar arasında yakın ve kopmaz aile bağları vardır.

Bu bağdan ötürü bu tür mirasçıların pay oranlarının mutlaka korunması gerektiği düşünülmüştür. Bu nedenle kanunda buna göre bir düzenleme yapılmıştır. Ancak aile bağı, saklı pay mirasçısının bir hareketi nedeniyle kopmuşsa, bu halde artık onun saklı payının korunmasına gerek yoktur. İşte bu sebeple mirasçılıktan çıkarma kurumu düzenlenmiştir. Mirasçılıktan çıkarma, mirasçının saklı payın korunmasının dışında bırakılmasını sağlar.

Mirasçılıktan çıkarma için miras bırakanın bu yöndeki iradesi gerekir. Kural olarak vasiyetname yoluyla yapılır. Ancak miras sözleşmesi ile yapılmasının önünde de bir engel yoktur. Miras sözleşmesiyle yapılması halinde vasiyetname hükümlerine tabi olur. Yani miras bırakan tek taraflı iradesi ile bu istemini geri alabilir.

Mirasçılıktan Çıkarma Sebepleri 

  • Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse: Ağır suç kavramı ceza hukuku anlamında bir suç değildir. Mirasçının hareketinin aile bağlarını koparacak nitelikte ve fiilen koparmış olması gerekir. Eğer aile bağlarını koparacak nitelikte olmasına rağmen somut olayda koparmamışsa mirasçılıktan çıkarma sebebi gerçekleşmemiş demektir. Tabi ki ceza hukuku anlamında suç olarak tespit edilen bir fiil de mirasçılıktan çıkarma sebebi olabilir. Bunun için mirasçının cezalandırılması gerekmez. Önemli olan aile bağlarının kopmuş olmasıdır. Mirasçı aile bağlarını koparacak nitelikte olan fiilini miras bırakana ya da yakınlarına karşı işlemiş olması gerekir. Yakınlık kavramından anlaşılması gereken şudur; miras bırakan ile arasında sıkı bağ ilişkisi olan kişilerdir. Bu kişiler ile miras bırakan arasında kan bağı olmasına gerek yoktur.
  • Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi: Mirasçının miras bırakana veya aile üyelerine karşı sadakat, bakım, gözetim ve yardım gibi hususlardaki görevlerini yerine getirmemesi halinde ortaya çıkar. Yine kötü hayat sürme, kötü alışkanlıklara sahip olma aile hukukundan doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesini engelliyorsa, bu halde mirasçılıktan çıkarma sebebi gerçekleşmiş demektir.
  • Mirasçılıktan çıkarma sebebinin ölüme bağlı tasarrufla yapılması gerekir: Miras bırakan mirasçılıktan çıkarma sebebini mutlaka vasiyetnamesinde veya miras sözleşmesinde göstermiş olması gerekir. Aksi halde mirastan çıkarılan kişi tenkis davası açarak, saklı payını geri alabilir. Örneğin, aile görevlerini yerine getirmedi gibi soyut ifadeler yeterli değildir. Beni dövdü muhtaç olmama rağmen hastalandığımda bana bakmadı gibi somut olaylara dayandırılması gerekir.
  • Mirasçılıktan Çıkarma | Miras Avukatı

Mirasçılıktan Çıkarmanın Sonuçları 

Madde 511- Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da
açamaz.
Miras bırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin
miras payı, o kimse miras bırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa
miras bırakanın yasal mirasçılarına kalır.
Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse miras bırakandan önce ölmüş gibi saklı payını
isteyebilir.

Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamaz. Aynı zamanda saklı payı için tenkis davası da açamaz. Zira mirasçılıktan çıkarma işlemi mirasçının saklı pay mirasçı korumasından yararlanmasını engellemek için yapılır.

Mirasçılıktan çıkarılan kişinin payı; miras bırakan başka türlü bir tasarrufta bulunmamışsa, mirasçılıktan çıkarılanın alt soyuna geçer. Eğer mirasçılıktan çıkarılanın altsoyu yoksa miras bırakanın yasal mirasçılarına kalır.

  • Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası asliye hukuk mahkemesinde açılır. 

Çıkarmaya itiraz davasını, çıkarılan mirasçı açar. Çıkarmaya itiraz davası, miras bırakanın kanuni mirasçılarına ve çıkarılanın varsa altsoyuna karşı açılır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 2. maddesi uyarınca, dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir. Bu Kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımından da görevlidir.
Görev, kamu düzenine ilişkin olup, mahkemece yargılamanın her aşamasında kendiliğinden dikkate alınması zorunludur.
Bu yasal düzenlemeler doğrultusunda somut olaya gelince;
Eldeki mirasçılıktan çıkarmanın iptali davasının asliye hukuk mahkemesinde görülmesi gerekir. (14. Hukuk Dairesi         2017/2506 E.  ,  2021/924 K.)

Mirasçılıktan Çıkarma | Miras Avukatı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu