MANŞET

Mühür Bozma Suçunun Cezası Nedir?

Mühür Bozma Suçunun Cezası Nedir?

Mühür bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır (TCK md. 203). Yani, fail hakkında ya hapis cezası ya da adli para cezası verilecektir. Ancak, hükmedilen hapis cezası hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi kararı verilmesi mümkündür.

Mühür bozma suçu Türk Ceza Kanunumuzun 203. Maddesinde düzenlenmiş olup, günümüzde en sık gerçekleştirilen hukuka aykırı eylemlerden birisidir. Genel itibariyle mühür bozma suçu ile korunan hukuki değer mührü koyan kamunun otoritesidir. Mührün kırılması, bozulması veya mühre dokunulmasa bile konuluş amacına aykırı hareket edilmesi suçun oluşmasına yeterlidir.

Mühür Fekki (Bozma) Suçu Nasıl İşlenir ?

Bu hukuka aykırı eylem ile öncelikle mührü yerleştiren kamunun otoritesinin korunması ve kamusal faaliyetin engellenmesinin önlenmesi amaçlanmıştır.

Başka bir deyişle kamu otoritesi, mühürlediği eşyanın/meskenin/taşınır-taşınmazın aynen korunmasında gördüğü kamu yararının gerçekleşmesine yönelik iradesine karşı gelmeyi cezalandırmaktadır.

Yani kısaca diyebiliriz ki; mührün kırılması, bozulması veya mühre dokunulmasa bile konuluş amacına aykırı hareket edilmesi suçun oluşmasına yeterlidir.

Mühür bozma, seçimlik hareketli bir suçtur. Kişi, ya mührü kaldırmalı ya da mührü kaldırmaksızın konuluş amacına aykırı hareket etmelidir. Bu seçimlik eylemlerden herhangi birinin yapılması suçun oluşması için yeterlidir.

Mührün kaldırılması; mührün üzerine konulduğu eşyadan ayrılması, kırılması, koparılması, sökülmesi anlamına gelmektedir. Diğer bir ifadeyle mührün veya bunu tutan ip ya da telin kopartılması, sökülmesi, kırılması suretiyle maddi varlığının ortadan kaldırılmasıdır.

Mührün kaldırılması ile suç gerçekleşir. Eylemin bu şekli bakımından failin mührü bozduktan sonra, eşyaya müdahale etmiş olması aranmaz.
Mührün konuluş amacına aykırı hareket etme; Mührün konuluş amacı yukarıda da ifade edildiği gibi, eşyanın saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamaktır. Mühür işlemi yapıldıktan sonra, yetkili makam tarafından kaldırılana kadar ilgili eşyaya müdahale edilmemelidir.

Mühür Bozma Suçunda Şikayet Süresi ve Zamanaşımı

Mühür bozma suçunun takibi şikayete bağlı değildir. Bu sebeple savcılık tarafından soruşturma ve kovuşturma resen yapılmaktadır. Karşı tarafın şikayetinin olup olmamasının bir önemi bulunmamaktadır. Mühür bozma suçunun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Mühür Bozma Suçunda Uzlaşma ve Görevli Mahkeme

Mühür bozma suçu uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir. Bu nedenle mühür bozma suçu hakkında uzlaşma hükümleri uygulanamaz.

Mühür bozma suçu nedeniyle açılan davalara da genel mahkeme olan Asliye Ceza Mahkemelerince bakılır.
Mühür Bozma Suçunda Cezanın Ertelenmesi, Adli Para Cezasına Çevrilmesi ve Hükmün

Açıklanmasının Geri Bırakılması Uygulanabilir Mi?

Mühür bozma suçunu işlediği sabit olan sanık hakkında adli para cezası veya hapis cezası verilebilir. Ancak bu iki seçimlik ceza aynı anda verilemez. Bunun anlamı sanık hakkında ya hapis cezası ya da adli para cezası verilebileceğidir. Verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilemeyecektir. Adli para cezası mahkemece hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesidir.

Cezanın ertelenmesi, mahkemece belirlenen cezanın cezaevinde infaz edilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesi anlamına gelmektedir. Mühür bozma suçu nedeniyle verilen cezanın ertelenmesi mümkündür.

Mühür bozma suçu nedeniyle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi de mümkündür. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, sanığa 5 yıl süre verilerek kendisinin gözlenmesi anlamına gelmektedir. Belirlenen denetim süresi içerisinde tekrar suç işlenmemesi halinde açıklanmayan mahkumiyet hükmünün ortadan kaldırılması anlamına gelen bir ceza hukuku kurumudur. Mühür bozma suçu sonucunda verilebilecek hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına karşı itiraz yolu açıktır.

Mühür Bozma Suçunun Cezası Nedir?

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu