Ödeme Emri Nedir
Ödeme Emri Nedir?,
Ödeme Emrine İtiraz Nedir?,
Ödeme Emrine İtiraz Nasıl Edilir?,
Ödeme Emrine İtiraz Süresi,
Gecikmiş İtiraz,
Ödeme Emrine İtiraz Sebepleri,
Ödeme Emrine İtiraz Ettim, Şimdi Ne Olacak?,
Ödeme emrini icra dairesinin alacaklının talebiyle, alacaklı alacağını devlet gücünü kullanmak suretiyle tahsil etmek için borçluya yollar. İcra dairesinin ödeme emrinin gönderilmesinin tek şartı geçerli bir takip talebinin olmasıdır. İcra müdürünün alacağın mevcut olup olmadığını, vadesinin gelip gelmediğini ya da zamanaşımına uğrayıp uğramadığını inceleme yetkisi yoktur.
Ödeme Emrine İtiraz Nedir?
Ödeme emrine itiraz, borçlu ödeme emrini tebliğ aldıktan sonra 7 gün içinde icra takibini yapan icra dairesine itiraz etmelidir. Bunun sonucu olarak icra takibi durur.
Ödeme emrine itiraz, bazı durumlarda borcun bir kısmına yapılabilmektedir. Buna ise kısmi itiraz denilir. Borçlunun, kısmi itiraz hakkını kullanması ile beraber itiraz edilen kısma ait borç durur ancak kalan kısım için takip hala devam eder.
Ödeme Emrine İtiraz Nasıl Edilir?
Ödeme emrine itiraz, kural olarak icra takibi yapılan icra dairesine yapılmalıdır. İstisna olarak borçlu bulunduğu yerdeki icra dairesine muharebe yoluyla gönderilmek üzere de itiraz edebilir. İtiraz yazılı veya sözlü olarak yapılabilir.
Ödeme emrine itiraz konusunda borçlu, itirazını kural olarak kendisine ödeme emri gönderen icra dairesine yapmalıdır. Ancak bu kuralın da bir istisnası bulunmaktadır. Buna göre, borçlu bulundu yerdeki icra dairesine, kendisine takibi yapan daireye gönderilmek üzere itirazlarını sunabilecektir.
Ödeme Emrine İtiraz Süresi
Ödeme emrine itiraz süresi, ödeme emrinin borçluya ulaşmasından itibaren başlar. İtiraz 7 gün içinde yapılmalıdır. Bu süre kesindir, bu süre geçirilirse borca itiraz edilmez.
Gecikmiş İtiraz
Ödeme emrine itirazın süresinde yapılmamasının istisnası gecikmiş itirazdır. Borçlu kusursuz olarak ödeme emri itiraz süresi olan 7 günü kaçırdıysa sonrada itiraz hakkı vardır.
Borçlu bir kusuru olmadan farklı bir engel nedeni ile yedi gün içerisinde ödeme emrine itiraz etmemiş ise, itirazın sonradan geçerli bir sebeple yapılmasına gecikmiş itiraz denir.
Ödeme Emrine İtiraz Sebepleri
Ödeme emrine itiraz imzaya itiraz ve borca itiraz olarak iki şekilde yapılmaktadır.
1)İMZAYA İTİRAZ
İlgili borç icra takibi açılırken bir belgeye dayanabilir. Borçlu, herhangi bir belgeye dayanıyorsa borçlu belgede bulunan imzaya itiraz edebilir.
Borçlu, imzaya itirazı açıkça yapmalıdır. Eğer borçlu imzanın kendisine ait olmadığına itiraz etmezse imzaya itiraz hakkını kaybeder ve daha sonraki süreçte bir daha kullanamaz. İİK md.62/5 uyarınca da imzanın kendisine ait olduğunu kabul etmiş sayılır. İmzaya itirazın yanında diğer farklı itirazları da ileri sürebilir.
2)BORCA İTİRAZ
İmzaya itiraz harici tüm itirazlar borca itiraz niteliğindedir. Borçlu, illa ki itirazın gerekçesini belirtmek zorunda değildir. Salt olarak da borca itiraz etmesi yeterlidir. Bu şekilde itiraz yapıldığında borcun tamamına itiraz edilmiş sayılacaktır. Ancak kısmı itiraz da söz konusu olacaktır, Eğer borçlu bir kısım borcu kabul ettiğini belirtirse o kısım için borç kesinleşecek, itiraz ettiği kısım için ise takip duracaktır.
ÖDEME EMRİNE İTİRAZ ETTİM, ŞİMDİ NE OLACAK?
Ödeme emrine itiraz edilmesi halinde takip hemen duracaktır. Ancak ödeme emri ile talep edilen borç hala durmaktadır. Bunun için ise borçlu, borçtan kurtulma davasının açılabilir. Alacaklı borçlunun itirazı üzerine duran takibin devam etmesi için, itirazın iptali davası açmak veya itirazın kaldırılması davası açabilir. Bu süreci takip etmek durumunda kalabilirsiniz.
Ödeme Emri Nedir