Ödenmeyen Faturalar İçin Ne Yapılır
Ödenmeyen Faturalar İçin Ne Yapılır
Fatura Nedir?
Fatura, verilen hizmet veya yapılan iş karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve zorunlu olarak düzenlenmesi gereken belgeye denir. Şirket olarak fatura kesmek, iş rutininizin ayrılmaz bir parçasıdır.
Ön muhasebe fatura kesimi işleminin temel alındığı bir alandır.
Açık Fatura: Açık fatura, mal veya hizmet tesliminde müşterinin, mal veya hizmet bedelini faturanın düzenlendiği anda ödemeyip, sonradan ödeyecek olması durumunda düzenlenen faturadır. Açık fatura düzenlenirken satıcı kaşe ve imzayı faturanın ÜST kısmına basar. Bu tür faturalar açık faturalara örnektir. Açık fatura için , ” Müşterinin borcu açık yani ödenmemiş ” anlamında açık fatura denilir sonucu çıkartılabilir.
Kapalı Fatura: Kapalı fatura, mal veya hizmet tesliminde müşterinin, mal veya hizmet bedelini, faturanın düzenlendiği anda ödemesi durumunda düzenlenen faturadır. Kapalı fatura düzenlenirken satıcı kaşe ve imzayı faturanın ALT kısmına basar. Bu tür faturalar kapalı faturalara örnektir. Kapalı faturalar için, ” Müşterinin borcu kapalı yani borcu yok, borcunu ödedi hesap kapandı ” anlamında kapalı fatura denilir sonucu çıkartılabilir.
Fatura nasıl düzenlenir ve saklanır?
Fatura resmi bir evraktır, bu yüzden düzenlenmesi ve saklanmasına dikkat edilmelidir.
Fatura kesebilmek için gerekli bilgiler doldurulduktan sonra kaşe basılır ve şirketinizdeki yetkili tarafından imzalanır. Faturalar belli bir sırayı takip eder, bu sıraya göre kesilir ve atlanmaz. Faturanın kaybolduğu durumlarda vergi dairesine bildirmeniz gerekir. Fatura kesilirken yanlışlık yapıldığında hatalı fatura çöpe atılmaz, tüm nüshaların üzerine “iptal” yazılır ve fatura dosyasında saklanır.
Fatura herhangi bir sebepten dolayı yırtılır ya da parçalanırsa, parçalar bant ile birleştirilir ve tüm nüshaları ile beraber fatura dosyasında saklanır. Fatura da diğer belgeler gibi vergi kanunları açısından 5 yıl saklanır.
İşletmeniz büyüdükçe firmanızın kestiği faturaların sayısı artar ve belli bir süre sonra tüm basılı faturaların takibini yapmakta zorlanabilirsiniz. Elle fatura kesmek ve faturalarınızı fiziki olarak saklamak külfetinden e-faturaya geçerek kurtulabilir, üstelik dilediğiniz yerden istediğiniz zaman kestiğiniz tüm faturaları görüntüleyebilir, düzenleyebilir ve yazdırabilirsiniz.
Fatura kesmek için şirket şart mı?
Bir şirket kurmadan da fatura kesmeniz, yasal olarak verginizi vermeniz veya iş yapabilmeniz mümkündür. İşinizden düzenli kazanç sağlayamıyor veya işinizi belirli zaman periyotlarında yapamıyorsanız, yani freelance çalışıyorsanız, müşterilerinizle gider pusulası hazırlayabilirsiniz.
Ödenmeyen faturalar için ne yapılır?
Ödenmeyen Faturaların Tahsili Alacağın faturaya dayandığı durumlarda tahsil için fatura delil olarak gösterilerek fatura borçlusu hakkında icra takibi yapılabilir. Faturada gösterilen borcun ödenmediği ve borca itiraz edilmediği takdirde haciz yoluyla alacak tahsil edilebilir.
İade Faturası ve Faturaya İtiraz Nedir?
İade faturası için, kişinin söz konusu malı almış olması gerekir. İade faturası ile, satın alınan mal ya da malın bir kısmı yeniden iade edilir. Eğer, faturaya itiraz 8 gün içinde yapılmamışsa, yine de iade faturası düzenlemenin bir anlamı yoktur.
Eğer, kişi herhangi bir mal almamışsa ve almamış olduğu bir mal nedeniyle kendisine fatura düzenlenmişse, iade faturası ile itiraz yapılmaz.
Bu noktada faturaya itiraz, noter aracılığı ile düzenlenmiş bir ihtar aracılığı ile yapılır. Yani faturanın noter kanalıyla iadesi gerekecektir. Yargıtay, faturaya yapılmış olan itirazın, iade faturası ile yapıldığı durumları kabul etmeyecektir.
Faturaya Dayalı Borcun Ödenmemesi Hali – Faturanın Alınmaması İadesi Ödenmemesi İhtarname
Faturaya dair borç ödenmiyorsa ve faturaya herhangi bir itiraz gerçekleştirilmemişse, bu konu ile alakalı yasal süreç başlatılır. Öncelikle kişiye ihtar gönderilir ve söz konusu borcu ödemesi talep edilir.
Eğer ödemeyi temin etmek hala mümkün olmuyorsa, alacak davası ya da ilamsız faturaya dayalı icra takibi yoluyla borçlu hakkında işlem yapılır.
Faturanın Alınmaması İadesi Ödenmemesi İhtarname, Somut olay incelendiğinde, taraflar arasında dava dışı üçüncü kişiye ait evin otomasyon ve elektrik işlerinin yapımı konusunda anlaşmaya varıldığı, davacı taşeron şirket tarafından bir kısım işlerin yapıldığı, davalı yüklenici şirket tarafından da bir kısım ödemeler yapıldığı, davacının bu dava ile bakiye iş bedelinin tahsilini istediği anlaşılmaktadır.
Davalı yüklenici firma ile davacının taşeronları ve asıl iş sahibi temsilcisi tarafından işyerinde tutanaklar tutulduğu anlaşılmakta ise de bu tutanaklarda davacı şirketin imzası bulunmamaktadır. Davacı taşeron şirket tarafından ödenmeyen iş bedelinin ödenmesi için davalıya ihtarname tebliğ edilmiştir.
Davalı şirket tarafından tutanak tutulmuş ise de, davacı ile yapılan sözleşmenin feshedildiğine dair davacıya bir bildirimde bulunulduğu konusunda dosyaya herhangi bir delil sunulmamıştır.
Her iki işin tamamlandığına dair dosya kapsamında geçici kabul tutanakları bulunmaktadır. Kural olarak, eser sözleşmesinin tasfiye ile sona erdirildiği veya feshedildiği yasal delillerle kanıtlanmadığı sürece sözleşme konusu işin yüklenici (somut olayda davacı taşeron) tarafından yapıldığı kabul edilmelidir.
Fatura kesilmezse ne olur?
Kanun hükmü “süresi içerisinde düzenlenmeyen fatura hiç düzenlenmemiş sayılır” diyor. Faturanın hiç düzenlenmemiş sayılması nedeniyle VUK 353/1’inci maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekecektir.
Ödenmeyen Faturalar İçin Ne Yapılır