MANŞET

Ölüm Tazminatı Nedir?

Ölüm Tazminatı Nedir?

Vefat Sonucu Tazminat

Kıdem tazminatı işçinin ölümü halinde mirasçılarına ödenir. Kıdem tazminatı, belirli bir süre aynı işverene bağlı olarak çalışan işçiye ödenen bir tazminat türüdür. İşçinin ölmesiyle birlikte kıdem tazminatı son bulmaz. İşçinin mirasçılarına ödenir. Önemli olan kıdem tazminatının şartlarının oluşmasıdır. Aynı zamanda işçinin vefatıyla birlikte “ölüm tazminatı” hakkı da doğar.

Kıdem Tazminatı Şartları 

  • İş Kanunu’na göre işçi olunması gerekir.
  • İşçinin aynı işverene bağlı olarak aynı işyerinde veya farklı bir işyerinde en az 1 yıl sürekli olarak çalışması gerekir. İşçinin aynı işverene bağlı olarak farklı işyerlerinde çalışmış olması önemli değildir. Önemli olan işyerlerinin aynı işverene bağlı olmasıdır.
  • İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerekir. Belirli süreli iş sözleşmelerinde kıdem tazminatı hakkı doğmaz. Ancak belirli süreli iş sözleşmesinde kararlaştırılan tarihten önce işveren tarafından haksız nedenle fesih yapılmışsa işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Belirsiz süreli iş sözleşmesinde kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi için işveren işçiyi haklı nedenle işten çıkarmamış veya işçinin istifa etmemiş olması gerekir.

İşçinin vefat etmesi halinde iş sözleşmesi “ölüm” nedeniyle sona erer. Bu nedenle iş sözleşmesinin haklı fesih yapılması şartının varlığı aranmaz. Ancak iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması, işçinin en az 1 yıl aynı işverene bağlı çalışması ve İş Kanunu kapsamında işçi sayılması şartları varlığını korur. Aynı zamanda mirasçıların kıdem tazminatını talep etmek için dava süresini geçirmemeleri gerekir. İşçinin ölümünden itibaren 5 yıl içerisinde mirasçıların kıdem tazminatı için talepte bulunmaları gerekir.

Vefat Sonucu Tazminat
Vefat Sonucu Tazminat

İşçinin Vefatı Halinde Kıdem Tazminatı Kime Ödenir?

İşçinin ölmesiyle birlikte bütün hak ve alacakları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu’na göre 2 türlü mirasçı vardır. Atanmış mirasçı ve yasal mirasçı olmak üzere iki tür mirasçılık vardır. Türk hukukunda miras zümre sistemine göre belirlenmektedir. 1. zümredekiler hayatta iken 2. ve 3. zümredekiler mirastan pay alamaz. Yani üst zümre al zümrenin mirasçılığını keser.

  • 1. zümre mirasçıları: Miras bırakanın altsoyudur. (çocuklar, torunlar ve bunlardan doğanlar.)
  • 2. zümre mirasçıları: Miras bırakanın anne ve babası. (anne ve babanın ölmüş olması halinde onların altsoyu)
  • 3. zümre mirasçıları: Miras bırakanın büyükanne ve büyükbabası. (büyükanne ve büyükbabanın ölmüş olması halinde hala, amca, dayı, teyze)
  • İşçinin eşi de yasal mirasçıdır ve hangi zümre mirasçı olacaksa onlarla birlikte mirastan pay alır.
  • Evlatlık, miras bırakanın altsoyu gibi mirasçı olur.
  • Miras bırakan vasiyetname veya miras sözleşmesi ile mirasçı ataması da mümkündür.

Bu durumda işçinin ölmesi halinde kıdem tazminatı talep edebilecek olan mirasçılar bu kişilerdir. Ancak şuna dikkat edilmelidir ki, mirasçıların hep birlikte talepte bulunmaları gerekir. Çünkü mirasın açılmasıyla birlikte mirasçılar arasında miras ortaklığı doğar. Bütün mirasçılar mirasa elbirliği mülkiyeti ile sahip olur.

Ölüm Tazminatı 

MADDE 440- Sözleşme, işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erer. İşveren, işçinin sağ
kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm
gününden başlayarak bir aylık; hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse, iki aylık
ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.

Türk Borçlar Kanunu’nun 440. maddesinde göre iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte işçinin eşine, bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ergin olmayan çocuklarına ölüm tazminatı ödenir. Kıdem tazminatının alınması ölüm tazminatının alınmasına engel değildir. Ancak dikkat edilirse kıdem tazminatı işçinin mirasçılarına ödenirken, ölüm tazminatı eşine, çocuklarına ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere ödenir. Ölüm tazminatında yasal faiz oranı ödenir. Kıdem tazminatında ise mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanır.

Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu