Parselasyon Planı İptal Davası Zamanaşımı
Parselasyon Planı İptal Davası Zamanaşımı
İmar sınırları içerisinde arsa, arazilerin ve belediyeye ait yerlerin yeniden imar planına uygun olarak parsellenmesi işlemine denir. Parselasyon işlemi maliklerin rızasına bağlı değildir. Ancak mevzuata aykırı olarak yapılması halinde plana itiraz edilebilir.
İmar Kanunu’nun 18. maddesinde parselasyon planlarının uygulanması düzenlenmiştir.
Madde 18 – İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil,
hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır.
Görüldüğü üzere kanuna göre parselasyon işlemleri belediye tarafından yapılır. Belediye parselasyon işlemlerini yaparken kendiliğinden yapar. Herhangi bir talebe ihtiyacı yoktur. Eğer bu yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yetki valilik tarafından kullanılır.
Yargıtay Kararı
Dava, … İli, … İlçesi, … Mahallesi, … ada, … parsel sayılı taşınmazı kapsayan alanda yapılan parselasyon işleminin onaylanmasına ilişkin … günlü … sayılı belediye encümeni kararı ile kabul edilen … sayılı parselasyon planının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; 2709 m²’lik alanda toplam 495,48 m² arsa payına sahip parsel sahiplerinin istemi üzerine parselasyon işlemi tesis edildiği, düzenleme sahasındaki arsa payı itibariyle çoğunluğun istemine dayanmadan tesis edilen parselasyon işleminde mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, dava konusu … sayılı parselasyon planının, uyuşmazlık konusu … İli, … İlçesi, … Mahallesi, … ada, … parsel sayılı taşınmaz ile birlikte aynı adada yer alan …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, …, … …, …, …, …, … ve … parsel sayılı taşınmazları da kapsadığı, alanda yer alan …, …, … ve … sayılı parsel sahiplerince hazırlanan ve 29.09.2006 tarihinde idareye sunulan parselasyon planının sehven … sayılı parseli de içermesi nedeniyle 29.01.2007 tarihli belediye encümeni kararıyla iade edildiği, yukarıda anılan parselleri içeren düzenleme sınırının 12.03.2007 tarihli belediye encümeni kararı ile tekrar belirlenmesi üzerine, … sayılı parselasyon planının uygun görülmesine yönelik … günlü, … sayılı kararın alındığı ve söz konusu parselasyon planının iptali istemiyle de bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda, her ne kadar …, …, … ve … parsel sayılı taşınmazların malikleri tarafından hazırlattırılan parselasyon planı ile birlikte belediyeye başvuruda bulunarak parselasyon planının yapılması istenilmiş ise de, söz konusu başvuruların belediyeleri harekete geçirmeye yönelik başvurular olduğu ve parselasyon planlarının taleple bağlı olunmaksızın belediyelerce re’sen yapılacağı açıktır.
Bu durumda; parselasyon planının yapılması istemiyle yapılan başvuru üzerine, davalı belediyece gerekli inceleme ve çalışmalar yapıldıktan sonra kabul edilen parselasyon planının esasının incelenmesi suretiyle bir karar verilmesi gerekirken, aksi yöndeki temyize konu İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir. (6. Daire 2011/3367 E. , 2012/3902 K.)
Parselasyon Planına Nasıl İtiraz Edilir?
Parselasyon işlemleri idari makamlar tarafından yapılır. Bu nedenle uyuşmazlıklarda idari yargıda çözümlenmesi gerekir. İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre, itiraz ve iptali için dava açılabilir.
Yetkili olan mercie parselasyon planını hazırladıktan sonra 1 ay boyunca idareye asılarak ilan edilir. İlan asıldıktan sonra itiraz edilebilir. İtiraz bir dava değildir. İdareye yapılan bir itirazdır. Dava yolundan daha hızlı, masrafsız ve pratiktir. Parselasyon planı belediye tarafından hazırlanmışsa itiraz belediye başkanlığına yapılır. İtirazda yapılan planın değiştirilmesi, düzeltilmesi, kaldırılması istenebilir. İdareye itiraz başvurusu yapıldıktan sonra idarenin 60 gün içerisinde cevap vermesi gerekir. İdare bu süre içerisinde cevap vermez veya olumsuz cevap verirse idare mahkemesinde iptal davası açılması gerekir. İptal davasında parselasyon işleminin iptal edilmesi istenir.
Parselasyon Planı İptal Davası
Parselasyon planı iptal davasını menfaati zedelenecek olan herkes açabilir. Planı hazırlayan mercie davalı olarak gösterilir. Parselasyon planının iptali davası açılabilmesi için hukuka aykırılık olması gerekir. Parselasyon işleminin; imar planına aykırı yapılması, yetkisiz idare tarafından yapılması veya düzenleme ortaklık payına ilişkin hata yapılması gibi hallerde iptal davası açılabilir.
İptal davasının açılması doğrudan parselasyon planının uygulamasını durdurmaz. Ancak açılan davada yürütmenin durdurulması kararı istenebilir. Yürütmenin durdurulması kararının istenebilmesi için yapılan işlemde hukuka aykırılık ve işlemin durdurulmaması halinde telafisi zor ve imkansız zararlar doğacak olması gerekir.
Parselasyon Planı İptal Davası Zamanaşımı
İmar Kanunu madde 8/9- Kesinleşen imar planları veya parselasyon planlarına karşı
kesinleşme tarihinden itibaren her halde beş yıl içinde dava açılabilir.
Parselasyon Planı İptal Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Parselasyon planları, kamu hizmetlerinin yürütülmesi amacını taşıyan kamu yararı için yapılan işlemlerdir. Bu nedenle birer idari işlem sayılabilirler. İdari yargının görev alanındadır. Taşınmazın bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde dava açılabilir.
Parselasyon Planı İptal Davasının Kararına Karşı Kanun Yolları
İdare mahkemesi tarafından verilen karara karşı önce istinaf sonra temyiz yoluna başvuru yapılabilir. İdare mahkemesinin verdiği kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde istinaf yoluna müracaat edilebilir.