Polislik Yıl Sonu Sınavı ve Mülakatı Nedir Ankara
Polislik Yıl Sonu Sınavı ve Mülakatı Nedir Ankara
Polislik Yıl Sonu Sınavı ve Mülakatı Nedir, Nasıl Yapılır?
Yapılan bu sınavlardaki amaç tamamen herhangi bir örgüte veya devletin birlik ve düzenine karşı olan oluşuma üye olup olmadığınızın öğrenilmesidir. Zaten bu şekilde bir oluşuma üye olanlar okul sürecinde bu durumun anlaşılmasıyla okulla ilişiği kesilmektedir. Yıl sonu sınavında ki amaç da gözden kaçan adaylar varsa bunların mesleğe girmeden önce okulla ilişiklerinin kesilmesi amaçlanmaktadır.
POMEM, PMYO, PAEM gibi Polis Akademisi kapsamındaki okullarda, mezuniyet için eğitim sonu sınavları gerekmektedir. Bu sınavlardan başarılı olan kişiler sonuç alabilmektedir. Polis okulu yıl sonu mülakatı yapılırken de bazı detaylara önem vermek gerekir. Adaylarda mesleki bilgi düzeyi, ikna kabiliyeti ve inandırıcılık, davranış, temsil gibi nitelikler, tepkilerinin mesleki açıdan uygun olup olmaması, özgüven gibi konulara önem verilmektedir. Bazı hallerde yıl sonu mülakatı olumsuz olabilir. Bu gibi hallerde güvenlik soruşturması avukat tutulması ile süreç takip edilebilir ve olumluya çevrilecek hallere bakılır.
• PAEM: Polis Amirleri Eğitim Merkezi açılımıdır. Dış kaynaklardan 4 yıllık lisans mezunlarına yönelik komiser yardımcısı yetiştiren okuldur. Ankara Gölbaşında eğitim ve öğretim verir. Eğitim ve öğretim süresi 1 yıldır. PAEM alım ve yıl sonu sınavı Ankara Gölbaşında yapılmaktadır. Mezunları komiser yardımcısı olur.
• PMYO: Polis Meslek Yüksekokulu açılımıdır. Emniyet Teşkilatının polis memuru ihtiyacını karşılamak üzere ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretim yapan Polis Akademisi Başkanlığına bağlı yükseköğretim kurumlarıdır. Bir çok ilde bulunur. Alım ve yıl sonu sınavı başvuru yapılan okulda yapılır. Mezunları polis memuru olur.
• POMEM: Polis Meslek Eğitim Merkezi açılımıdır. Emniyet Teşkilatının polis memuru ihtiyacını karşılamak üzere ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretim yapan Polis Akademisi Başkanlığına bağlı yükseköğretim kurumlarıdır. Önlisans, lisans mezunu veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar başvurabilir. Bir çok ilde bulunur. Alım ve yıl sonu sınavı başvuru yapılan okulda yapılır. Mezunları polis memuru olur.
Polis Okulu Yıl Sonu Mülakatında Ne Sorulur?
“Sınav Şekli ve Esaslar;
MADDE 8 – (1) Soru Hazırlama Komisyonu tarafından bastırılan sorular arasından adaylara soru kartı çektirilerek cevaplaması istenir. Komisyon tarafından adaya konu ile ilgili ilave sorular sorulabilir.
(2) Sınav komisyonları tarafından yapılacak sözlü sınavda adaylar;
a) Mesleki bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
ç) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,
yönlerinden yüz tam puan üzerinden değerlendirilirler.
(3) Adaylar, Sınav Komisyonu üyeleri tarafından ikinci fıkranın (a) bendi için kırk puan, diğer bentlerde yazılı özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı puan değerlendirme karar formuna işlenir. Komisyon üyelerinin ayrı ayrı vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak adayın sınav puanı tespit edilir.
(4) Adayın sınavda başarılı olabilmesi için yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir. Başarısız olan adayın aldığı puan ve gerekçesi puan değerlendirme karar formuna işlenir. Sınav sonuçları merkezi sınav komisyonuna bildirilir.
(5) Sınav sonuçları, Merkezi Sınav Komisyonu tarafından Polis Akademisi internet sayfasında ilan edilir.
(6) Başarılı olan adayların puan değerlendirme karar formları, adayın atamasına esas olacak belgelerle birlikte Personel Dairesi Başkanlığına gönderilir.
(7) Sınavda başarısız olan adayların değerlendirme karar formları ilgili eğitim kurumunca Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı arşiv hizmetlerine ilişkin mevzuat hükümlerine göre muhafaza edilir.
(8) Sınav komisyonu kararlarına itiraz edilemez.”
MÜLAKATTAN ELENEN ADAYLAR NE YAPMALI?
Polislik yıl sonu mülakatına ne yazık ki itiraz mümkün değildir. Ancak güvenlik soruşturması iptal davası gibi, eleme sonrasında iptal olması için 60 gün içinde dava açılabilir. Dava açılacak mahkeme İdari Mahkeme’dir.
MAHKEME MÜLAKATI İPTAL EDER Mİ?
Yapılan mülakatın iptal edilebilmesi için mahkemeyi bu konuda ikna etmek gerekmektedir. Bunun için ya usulî işlemlerde bir açık tespit edilmeli ya da işin esasına ilişkin güçlü savunmalar yapılarak verilen puanın haksızlığı ispatlanmalıdır. Bu anlamda hukuk ofisimiz dahil alanında uzman bir hukukçudan profesyonel destek alınması oldukça önemlidir.
Danıştay’ın olumlu ve olumsuz her iki yönde de kararları bulunmaktadır. Dava yolunu denememek ise ancak kaybetmek demektir. İdare mahkemelerinde dava açarak polislik mesleğine dönmeyi başaran çok aday vardır.
60 gün içerisinde dava yoluna başvurulmadığı takdirde dava hakkı sonsuza dek ortadan kalkmaktadır.
Mülakatın İptali Davası
Polis, asker ve memur hukuku- Mülakatın iptali davası kişi hak ve özgürlüklerini koruma bakımından çok önemli bir dava türüdür. Nitekim mülakatta kişi hakkında karar verilme şekli kurul üyelerinin bir nevi insiyatifine kalmış gibi görünebilir. Ancak unutulmamalıdır ki idare yapmış olduğu her eylem ve işlemde bu işlem ve eylemin gerekçelerini belirtmek zorundadır.
Mülakatın İptali Davası Zamanaşımı
Mülakatın iptali davası mülakatın olumsuz olduğunun öğrenildiği tarihten itibaren 60 gün içinde açılmalıdır. Bu 60 günlük süre öğrenim tarihinin ertesi gününden itibaren hesaplanır ve hafta sonları da bu sürenin hesaplanmasına dahildir. Sürenin son günü tatil gününe rastlar ise ertesi gün mesai bitimine kadar dava açılabilecektir.