MANŞET

Sağlık Avukatı Nasıl Olunur

Sağlık Avukatı Nasıl Olunur

Sağlık Hukuku Nedir?

Sağlık hizmeti veren; kişi, kurum veya kuruluşlar ile sağlık hizmeti alan hastalar arasındaki ilişkilerin düzenlendiği hukuk dalına sağlık hukuku denir. Sağlık hukuku, tıp hukuku olarak da adlandırılmaktadır. Sağlık hukuku temelini Anayasa’dan almaktadır.

Madde 56 – Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Madde 17 – Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.
Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.

Sağlık hizmeti alan ve verenler arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar sağlık hukuku kapsamında çözülür.

Sağlık Hukukunda Tazminat Davası 

Kimi zamanlarda doktorun ilgisizliği, tecrübesizliği, bilgi eksikliği, ihmali veya hastanenin yetersizliği gibi durumlarda hastalar zarar görebilmektedir. Bu durumda hastanın doktora ve hastaneye karşı tazminat davası açma hakkı vardır. Aynı zamanda hastanın ölmesi durumunda mirasçıları da bu davayı açabilir. Açılan tazminat davasına; Malpraktis nedeniyle tazminat davası denir.

 

Malpraktis Nedir ?

Doktorun ihmal, bilgi, tecribe veya özen eksikliği, ilgisizliği veya kasıtlı olarak hatalı tedavi uygulaması sonucunda hasta zarar görebilir. Veya hastane, tıp merkezi, poliklinik gibi sağlık kuruluşlarının yetersizliği, araç gereç eksikliği, sağlık personeli eksikliği gibi nedenlerle eksik bakım hizmeti vermiş olabilir. bu durumlar tıbbi malpraktis olarak adlandırılır. Tıbbi malpraktisin bir diğer adı doktor hatasıdır. Tıbbi uygulama hatası neticesinde hasta ölmüş veya yaralanmış olabilir. Veya maddi manevi olarak kayba uğramış olabilir. Buna göre açılacak dava da değişecektir.

 

Sağlık Hukukunda Ceza Davası 

 

Doktorun Cezai Sorumluluğu 

Doktorun ceza sorumluluğunun doğabilmesi için öncelikle Türk Ceza Kanunu’nda  düzenlenmiş bir suça aykırı hareketi bulunması gerekir. Doktorun tıbbi uygulama hatası nedeniyle hastanın ölmesi veya yaralanması söz konusu olabilir. bu halde doktorun cezai sorumluluğu doğacaktır. Doktor tıbbi uygulama hatası nedeniyle taksirle yaralama veya taksirle ölüme neden olma suçlarını işleyebilir. Her iki halde de taksirin varlığı aranır.

Sağlık alanında taksir; doktorluk bilgi ve becerisine sahip bir doktorun tıbbi uygulama sırasında hekimlik mesleğinin gerektirdiği dikkat ve özeni göstermemesidir.

Doktorun taksirle öldürme suçunu işleyebilmesi için ölüm olayının gerçekleşmiş olması gerekir. Aynı zamanda ölüm, hekimin dikkat ve özensizliği sonucunda gerçekleşmesi aranır.

Doktorun taksirle yaralama suçunu işleyebilmesi için hastanın yaralanması gerekir. Yaralanma sonucu, hekimin dikkat ve özen eksiliğinden kaynaklanmalıdır. Yani gerekli dikkat ve özeni göstermiş olsaydı hastanın yaralanma sonucu doğmamış olacaktı.

 

Sağlık Avukatı Nedir?

Aslında sağlık avukatı diye bir şey yoktur. Çünkü avukatlık alanında branşlaşma söz konusu değildir. Ancak bir avukat hukukun herhangi bir alanında fazlaca çalışmalar yapmış bu nedenle uzmanlaşmış olabilir. Dolayısıyla bu kişiler uygulamada ceza avukatı, boşanma avukatı, sağlık avukatı vb.  olarak adlandırılmaktadır.

Sağlık avukatları, sağlık hizmeti veren kurum, kuruluş, kişi ve hasta arasındaki uyuşmazlıkların çözüme kavuşmasında yardımcı olur. Doktor hatasından kaynaklı açılan malpraktis davalarının süreçlerini yürütür. Aynı zamanda hekimin ceza sorumluluğundan kaynaklanan davaların çözüme ulaşmasını sağlar.

Devlet hastanelerine karşı İdare Mahkemelerinde Tam Yargı davası açılması gerekir. Açılacak olan tam yargı davası tazminat talepli veya idarenin hizmet kusurundan kaynaklı olarak açılabilir.

Sağlık Avukatı Nasıl Olunur

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu