MANŞET

Sanık Yargıtay Onama Kararına İtiraz Edebilir Mi

Sanık Yargıtay Onama Kararına İtiraz Edebilir Mi

Yargıtay Ceza Dairesi tarafından verilen onama kararına; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itiraz yetkisi bulunmaktadır.

CMK Madde 308 – 1)Yargıtay ceza dairelerinden birinin kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, re’sen veya istem üzerine, ilâmın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde Ceza Genel Kuruluna itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.
 2)İtiraz üzerine dosya, kararına itiraz edilen daireye gönderilir.
3) Daire, mümkün olan en kısa sürede itirazı inceler ve yerinde görürse kararını düzeltir; görmezse dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderir.

 

Yargıtay Ceza Daireleri tarafından verilen “Onama Kararına” karşı Cumhuriyet Başsavcısının itiraz yetkisi vardır. ancak Yargıtay’ın “Bozma Kararlarına” karşı itiraz prosedürü işletilemez. Çünkü Yargıtay tarafından bozma kararı verildiği zaman dosya yeniden Bölge Adliye Mahkemesine veya İlk Derece Mahkemesine dönmektedir. Bu yüzdende hala yargılamaya devam edileceği anlamına gelir.

Dolayısıyla bu yola başvurulabilmesi için Yargıtay Ceza Dairesi tarafından onama kararı verilmiş olmalıdır. Böylece sanık hakkında verilen karar kesinleşmiş olur. Bu nedenle de itiraz yoluna başvurulabilir hale gelinir.

Yargıtay Onama Kararına Kim İtiraz Edebilir?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı kendisine karşı hiçbir talep olmaksızın verilen karara itiraz edebilir. Yani kendisine verilmiş olan ilamda hukuka aykırılık gördüğü anda kendiliğinden karara itiraz edebilir.

Sanık, mağdur, müşteki, katılan da Yargıtay Ceza Dairesinin vermiş olduğu karara itirazda bulanabilir. Ancak bu kişiler itirazı doğrudan Yargıtay Ceza Dairesine yapamaz. Çünkü Yargıtay’ın vermiş olduğu karara sadece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı itirazda bulanabilir. Bu halde bu kişiler sadece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın karara itirazda bulunmasını isteyebilir. Yani bu karara karşı sadece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itiraz hakkı vardır. İlgililerin ise karar itiraz edilmesini talep etme hakkı vardır.

Yargıtay Onama Kararına İtiraz Süresi

  • Sanığın lehine yapılan itiraz: Sanığın aleyhine verilmiş olan bir kararın, Yargıtay Ceza Dairesi tarafından onanması halinde itiraz edilmesi için bir süre sınırı yoktur. Kanunda açıkça sanığın lehine itirazda süre aranmaz denilmiştir. Yani örneğin sanık hakkında ceza verilerek hükümlü olmasına karar verilmesi halinde; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı kendiliğinden veya ilgililerin istemi üzerine her zaman bu karara itiraz edebilir.

 

  • Sanığın aleyhine yapılan itiraz: İlk Derece Mahkemesi veya Bölge Adliye Mahkemesi tarafından sanığın lehine verilmiş olan bir kararın, Yargıtay Ceza Dairesi tarafından onanması halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bu kararın kendisine verildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde itirazda bulunması gerekir. Aynı şekilde ilgililerde yani katılan, mağdur, müştekide verilen karara itiraz edilmesi talebini 30 gün içerisinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısından istemeleri gerekir. İlgililer Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına bu taleplerini dilekçe yolu ile iletebilirler. 30 günlük süre içerisinde itiraz edilmemesi halinde verilen karar kesinleşir. Ve bir daha itiraz edilemez. Örneği, sanık hakkında beraat kararı verilmişse ve bu kararın Yargıtay Ceza Dairesi tarafından onanması halinde katılan, mağdur, müştekinin 30 gün içerisinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına itiraz etmesi için talepte bulunmaları gerekir. Aynı zamanda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının da 30 gün içerisinde itiraz hakkını kullanması gerekir.

Sanık Yargıtay Onama Kararına İtiraz Edebilir Mi?

İtiraz Üzerine İnceleme Nasıl Yapılır?,

İtiraz üzerine dosya, kararına itiraz edilen daireye gönderilir. Buna göre Yargıtay Ceza Dairesi 2 şekilde davranabilir:

  • İtirazı haklı bulabilir ve kararı düzeltebilir.
  • İtirazı haklı bulmazsa dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderir.

İtirazın haklı bulunmaması halinde dosya Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu yaptığı inceleme sonucu itiraz nedenlerini yerinde göremezse itirazı reddeder.

Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından itiraz haklı bulunursa Yargıtay Ceza Dairesi tarafından verilen onama kararını kaldırır ve yeniden karar verir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu itiraz üzerine Yargıtay Ceza Dairesinin vermiş olduğu kararı bozması halinde mahkeme verilen karara direnebilir. Direnme kararı üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu tekrar bir inceleme yapılır. Ve bu sefer verilen karar kesindir.

Sanık Yargıtay Onama Kararına İtiraz Edebilir Mi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu