MANŞET

Savcılığa Suç Duyurusu

Savcılığa Suç Duyurusu

Suç Duyurusu Nedir?

Bir suçun işlendiği şüphesi doğrultusunda suç oluşturduğu iddia edilen eylemin soruşturulması ve kovuşturulması işlemlerinin başlatılması amacıyla yetkili mercilere olayı duyurmaya suç duyurusu adı verilir. Toplumda yaşamanın bir gereği ve sonucu olarak her bireyin hukuk düzeninin koymuş olduğu kurallara uygun davranma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülüğü ihlal ederek toplum düzenini bozacak suç oluşturan davranışta bulunan kimseler şikayet veya suç duyurusu yoluyla yargı makamlarına bildirilmektedir.

Hangi Suçlar İçin Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunulabilir?

Hukuka aykırı bir eyleme şahitlik eden ya da yasalara uygun olmayan bir davranışı gözlemleyenler açısından en çok merak edilen konuların başında savcılığa suç duyurusu yapabilmek için hangi suçların ortaya çıktığının tespit edilmesi halinde başvuru hakkının kullanılabileceği gelmektedir. Bu kapsamda yasalara ve hukuka aykırı herhangi bir eylemin tespit edilmesi söz konusu suç duyurusunun yapılabilmesi için çoğunlukla yeterlidir.

Günümüzde savcılığa suç duyurusu yapılması durumlarında çoğunlukla karşılaşılan ya da şahitlik edilen veya maruz kalınan suç unsurunun ortaya çıkmasına sebebiyet veren eylem/eylemler şu şekildedir:

Haneye tecavüz ya da konut dokunulmazlığı hakkının gasp edilmesi

Cinsel taciz, tecavüz ya da benzeri niteliklere sahip olan suç teşkil eden eylemler

Eşlere yönelik gerçekleşen basit suç unsurunun bulunduğu şiddet eylemleri ya da cinsel saldırılar

Huzur ve sükunetin bozulmasından doğan kişisel hak ihlalleri

Hırsızlık, hakaret ya da benzeri eylemler

Çocukların kaçırılması, alıkoyulması veya benzeri eylemlerin ortaya çıkması

Gibi durumlarla karşı karşıya veya maruz kalınması halinde vatandaşların savcılığa suç duyurusu hakları saklı tutulmuş ve bu tarz hukuka aykırı eylemlerin tespit edilmesi halinde vatandaşların doğrudan savcılara başvurarak suç duyurusunda bulunabilmeleri imkanlı kılınmıştır.

Suç Duyurusu Dilekçesi

Kanuna aykırı olduğu düşünülen bir fiilin, soruşturulması ve suç işleyenin tahkikattan geçirilebilmesi için suç duyurusu dilekçesinin savcılığa iletilmesi gerekmektedir. Savcılığa teslim edeceğiniz Cumhuriyet Başsavcılığı şikayet dilekçesi aşağıda bulunan maddeleri muhakkak içermelidir:

Başvurduğunuz savcılığın adı

Şikayetçi olan veya olanların isimleri, adresleri

Olayı gerçekleştiren sanık veya sanıkların isimleri, adresleri

Suçun işlendiği tarih

Yaşanan olayın gelişim sırasına göre kısa ama anlaşılır bir şekilde anlatımı

Varsa herhangi bir delil veya şahitlerin isim ve adresleri
Eğer bu bir kamu davası ise o da son olarak belirtilmelidir.

Suç Duyurusu Dilekçesi Nereye Verilir ?

Suç duyuru dilekçesi , suç olduğunu düşündüğünüz, suç eyleminin gerçekleştiği yerin Cumhuriyet Savcılığı’na yapılır. Örneğin; suç fiili Kadıköy ilçesi sınırları içinde olduysa, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yapılır. Suç duyurusunda bulunmanın başka bir yolu da bölgede yetkili olan polis gibi kolluk kuvvetlerine ya da jandarmaya başvurmaktır. Kolluk kuvvetleri de Savcı’ya bildirecektir.

Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunmak İçin Asgari Süre

Yasalara uygun olmayan ya da hukuka aykırı bir fiilin ortaya çıktığı ve bu fiilden kişi veya kişilerin zarar gördüğünün düşünülmesi halinde savcılık nezdinde suç duyurusunda bulunmak adına süre sınırı bulunur. Suçun eyleme geçtiği tarih itibariyle en az altı ay süre içerisinde savcılığa suç duyurusunda bulunulması gerekir.

Suçun eyleme geçtiği tarihten itibaren altı ay geçmesi halinde savcılığa suç duyurusu bulunulması arzu edilen sonuçlardan çok daha uzat bir netice elde edilmesine sebep olabileceği gibi söz konusu başvurunun kabul edilmesi de mümkün değildir. Dolayısıyla suç duyurusunda bulunmak için altı aylık süre sınırının gözetilmesi ve bu sınıra uygun bir şekilde başvurunun yapılması gerekmektedir.

Suç Duyurusu Ne Zaman Sonuçlanır ?

Yapılan suç duyurusu neticesinde Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın bitirilmesi için belli bir süre yoktur. Ancak makul süre içerisinde bitirilmesi öngörülmektedir.

Ancak yürütülen soruşturma sonucunda Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen kararlar ilgililere tebliğ edilmektedir.

Suç Duyurusunun Sonuçları

Kanunda her ne kadar savcılığa şikayetin sözlü olarak da yapılabileceği düzenlenmişse de uygulamada suç duyurusu yalnızca yazılı olarak alınır. Dilekçenin müracaat savcılığına verilmesiyle şikayet bir hazırlık numarası alır. Hazırlık numarası alınmasının ardından gerekli görülürse cumhuriyet başsavcılığınca soruşturma başlatılacak, deliller toplanacak ve yeterli şüphenin söz konusu olması halinde şikayet edilen kişi veya kişiler hakkında iddianame düzenlenerek kamu davası açılacaktır. Savcılıkça düzenlenen iddianamenin mahkemece kabul edilmesinin ardından ise ilgili suça ilişkin yargılama süreci başlayacaktır.

Suç Duyurusu Nasıl Geri Alınır?

Suç Duyurusu şikayetini geri çekmek mümkün. Dava açılmadan, soruşturma aşamasında savcılığa gidip şikayetinizden vazgeçtiğinizi belirtebilirsiniz. Ancak dava açılır ve karar kesinleşirse, yani şikayetçi olduğunuz kişi bir ceza alırsa, şikayetinizi geri almanız bir şeyi değiştirmeyecektir. O kişi cezasını çekecektir.

Savcılığa Suç Duyurusu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu