Silahlı Terör Örgütü Üyeliği Cezası Ne Kadardır?
Silahlı Terör Örgütü Üyeliği Cezası Ne Kadardır?
Silahlı terör örgütüne üye olma suçu TCK madde 314 de düzenlenmiştir. Buna göre silahlı örgüte üye olan kişi 5 yıldan 10 yıla hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak örgütün silahlı terör örgütü olması durumunda Terörle Mücadele Kanunu madde 5 gereğince verilecek ceza yarı oranında artırılır. Böylece silahlı terör örgütü üyeliği suçunda verilecek ceza 7,5 yıl ile 15 yıl arasında olacaktır.
Fetö/Pdy Silahlı Terör Örgütü Üyeliği Kriterleri Nelerdir?
Fetö/Pdy Silahlı Terör Örgütü üyeliği kriterleri Yargıtay kararlarıyla şekillenmiştir. Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kabış ettiği Fetö/Pdy üyelik kriterleri şunlardır:
By-Lock isimli haberleşme programını kullanmak
By-Lock isimli haberleşme programının örgütsel amaçla kullanılması durumunda kesin delil niteliği taşıyacağı yüksek mahkeme kararlarında belirtilmiştir. Yine Yargıtay kararlarında ByLock haberleşme programının elde edilme biçiminin hukuka uygun olduğunu belirterek; sanığın kullandığı bylock programı içerisinde haberleşme içeriğine ulaşılamasa dahi, bu uygulamanın telefona indirilip kullanılmasının Fetö/Pdy silahlı terör örgütü üyeliği için yeterli olduğu belirtilmektedir.
Yüksek mahkeme kararlarında Bylock programının yalnızca örgüte mensup kişilerce cep telefonuna yüklenip kullanıldığı, tespit ve değerlendirme raporları alınmak suretiyle bu programı kullandığı tespit edilenlerin Fetö/Pdy silahlı terör örgütü üyesi sayılacakları belirtilmiştir. Programın haberleşme kayıtlarına ulaşılamaması durumunda, programı kullandığı tespit edilen kişinin yine de cezalandırılacağı belirtilmiştir.
Zira Yargıtay’ın görüşünde görüşme içeriklerinin sanığın yönetici mi yoksa örgüt üyesi mi olduğunun tespitinin yapılacağı, Bylock programının cep telefonuna yüklenmesiyle örgüt üyeliği suçunun unsurlarının oluştuğu belirtilmektedir.
Bu görüşünün yanı sıra Yargıtay 16. Ceza Dairesi 25.06.2020 tarihli kararıyla görüşme içerikleri tespit edilen ve örgütsel bir görüşme yapmadığı sabit olan sanık hakkında silahlı terör örgütü üyeliği suçu için mahkumiyete yeterli delilin mevcut olmaması gerekçesiyle beraat kararı verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Banka Asya hesabı kullanmak
Banka Asya’da hesap açtırma ve bu hesabı kullanma nedeniyle birçok kişi göz altına alınmış, tutuklanmış ve hatta ceza almıştır. Yargıtay 16. Ceza Dairesinin son içtihatlarında Bank Asya’ya örgütün talimatıyla para yatıran kişi ile örgütten habersiz şekilde hesap açıp işlem yapan kişilerin ayrılması gerektiği vurgulanmıştır.
Kararda Bank Asya’nın 22 Temmuz 2016 tarihine kadar yasal bir şekilde bankacılık faaliyetlerine devam ettiği belirtilmiş, Bank Asya’da açılan tüm hesapların ya da normal işlemlerin, banka hesap hareketlerinin örgütsel faaliyet ya da örgüte yardım kapsamında değerlendirilemeyeceği, bu doğrultuda örgütsel faaliyet kapsamında olmayan durumlarda silahlı terör örgütü suçunun oluşmayacağına hükmetmiştir.
Ancak örgütsel faaliyet kapsamında, örgüte yardım amacıyla, örgütün emir ve talimatları doğrultusunda Asya Bank’ın kullanılması durumunda silahlı terör örgütü suçunun unsurlarının oluşacağı ve ceza tesis edilmesi gerektiği de belirtilmiştir.
Fetö/Pdy terör örgütüne mensup kişilere ait evlerde, yurtlarda kalmak
Fetö/Pdy silahlı terör örgütünün yapılanmasında insanların güvenini sağlamak amacıyla dini değerleri kullandığı gerek toplum içerisinde bilinmekte gerekse de yargı kararlarında belirtilmektedir. Kişinin örgütün faaliyeti kapsamında, hiyerarşik yapıya dahil bir şekilde, “abi” “abla” denilen mahrem imamlarının görevli bulunduğu evlerde veya yurtlarda kalması durumunda silahlı terör örgütü üyeliği suçu kapsamında değerlendirilmektedir.
Ancak burada Yargıtay’ın ve ilk derece mahkemelerinin aldığı ölçüt sanığın örgüte ait evde veya yurtta kalma zamanının 17 – 25 Aralık sürecinin öncesine mi sonrasına mı denk geldiğidir.
Eğer kişinin bu evlerde veya yurtlarda kalması 17 – 25 Aralık süreci öncesine denk gelmekteyse ve bu süreçten sonra da örgütle bağlantı tamamen kesilmiş ise silahlı terör örgütü üyeliği için yeterli delil oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararları tesis edilmektedir. Ancak 17 – 25 Aralık sürecinden sonra örgütle bağ devam etmiş ise bu durum sanık aleyhine değerlendirilerek ceza tesisi yapılmaktadır.
Örgüte ait eğitim kurumlarında eğitim – öğretim görmek
Kişilerin veya çocuklarının örgüte ait kurumlarda eğitim öğretim görmesi hususunda Yargıtay’ın son kararlarında 17 – 25 Aralık süreci öncesinde bu eğitim öğretimin görülmesi ve bu süreçten sonra sonlandırılması durumunda silahlı terör örgütü suçunun oluşmayacağı belirtilmektedir.
Yargıtay, kararında Fetö/Pdy terör örgütünün başta bir ahlak ve eğitim hareketi olarak ortaya çıktığını ve toplumda da böyle algılandığını, daha sonradan suç örgütüne dönüştüğünü belirtmiştir. Kişilerin de topluluğun suç örgütüne dönüştüğü andan itibaren sorumlu olacağını vurgulayan yüksek mahkeme kararlarına göre 17 – 25 Aralık süreci öncesinde bu kurumlarda eğitim görülmesi ve sonrasında bağın tamamen koparılması durumunda örgüt üyeliği suçu oluşmamaktadır.
Örgüte ait basın yayın organlarına abone olmak
Örgüte ait yayın organı olarak akla ilk gelen Zaman Gazetesi olmaktadır. Yargıtay 16. Ceza Dairesinin ilk kararlarında Zaman gazetesi üyeliği “kanaati kuvvetlendiren delil” olarak kabul edilmekteydi.
Ancak 16. Ceza Dairesinin son kararlarında örgüte ait yayın organlarına abone olan herkesin örgüt üyesi kabul edilemeyeceği görüşü benimsenerek, yayın organına abone olan kişinin değil, abone yaptıran kişinin örgüt üyesi olarak kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla Yargıtay bu konuda görüş değiştirerek örgüte ait yayın organlarına abone olma eyleminin kanaati kuvvetlendiren delil olarak benimsemekten vazgeçmiştir.
Fetö/Pdy terör örgütünün yapılandığı sendikalara üye olmak
Fetö/Pdy terör örgütüyle irtibatlı olan sendikalar örgütün talimatı doğrultusunda üye olunması durumunda bu eylem silahlı terör örgütü üyeliği kapsamında değerlendirilmektedir. Şüphesiz ki burada en önemli husus sendikalara örgüt talimatı doğrultusunda üye olunmasıdır.
Yargıtay kararlarında örgütsel faaliyet kapsamında olmayan, örgüt talimatı olmadan sendikaya üye olunması durumunda sempati boyutunu aşan bir eylemin söz konusu olmadığı, silahlı terör örgütü üyeliğine yetecek delilin söz konusu olması durumunda beraat kararı verilebileceği belirtilmektedir. Ancak örgüt talimatı hususunun dosya kapsamında mevcut olması durumunda silahlı terör örgütü üyeliği suçunun sübuta erdiği kabul edilebilecektir.
Fetö/Pdy terör örgütü adına para toplamak ve yine örgüt adına bağışta bulunmak
Fetö/Pdy terör örgütü faaliyetleri kapsamında para toplanması durumunda kişinin eyleminin silahlı terör örgütü üyeliği veya silahlı terör örgütü yöneticiliği kapsamında değerlendirilebileceği konusunda şüphe söz konusu değildir.
Ancak örgüt adına “himmet” adı altında bağışta bulunma hususunda Yargıtay son kararlarında kişinin örgüt faaliyeti kapsamında bağış yaptığının dosya kapsamında sabit olmaması ve başka dini tarikatlara da bağış yapıldığının dosya kapsamında delillerle ispatlanması durumunda silahlı terör örgütü üyeliği suçundan cezaya hükmedilmeyeceğini belirtmektedir.
Fetö/Pdy terör örgütü tarafından yönetilen sohbetlere, toplantılara katılmak
Örgüt tarafından yönetilen sohbet ve toplantılara katılma hususunda Yargıtay yine ayrımda bulunmaktadır. Buna göre örgütsel faaliyet çerçevesinde toplantı düzenlemek ve bu toplantıya katılmak durumunda hareket silahlı terör örgütü üyeliği kapsamında değerlendirilmektedir. Ancak kişilerin toplantılara örgütsel bir faaliyet olmadan, hiyerarşik yapının dışında katılması ve bu katılmaların da 17 – 25 Aralık sürecinden önceye denk gelmesi durumunda sempatiyi aşan durumunda söz konusu olmadığı ve örgüt üyeliğine yeterli kanaatin oluşmadığı belirtilmektedir.
Silahlı Terör Örgütü Üyeliği Suçu Hangi Mahkemede Görülür?
Türk Ceza Kanununa göre silahlı terör örgütüne üye olma suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir.
Ancak örgütün işlediği suçlar ağır ceza mahkemesinde yargılanmayı gerektiriyor ise bu silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yargılanan kişinin yargılanacağı görevli mahkeme de Ağır Ceza Mahkemesi olacaktır. Fetö/Pdy silahlı terör örgütünün gerçekleştirdiği faaliyet ağır ceza mahkemesinde yargılamayı gerektiren suç olduğundan Fetö/Pdy üyeliği suçunda da görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.
Terör Örgütüne Üye Olmak Kaç Yıl ile Cezalandırılır?
Silahlı terör örgütüne üye olma suçu TCK madde 314 de düzenlenmiştir. Buna göre silahlı örgüte üye olan kişi 5 yıldan 10 yıla hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak örgütün silahlı terör örgütü olması durumunda Terörle Mücadele Kanunu madde 5 gereğince verilecek ceza yarı oranında artırılır. Böylece silahlı terör örgütü üyeliği suçunda verilecek ceza 7,5 yıl ile 15 yıl arasında olacaktır. Ancak kişinin etkin pişmanlık kurumundan yararlanması durumunda verilecek ceza 1/3 den 3/4 e kadar indirilebilecektir.
Silahlı Terör Örgütü Üyeliği Cezası Ne Kadardır?