MANŞET

Sınav Notu İçin Dava Açılabilir Mi?

Sınav Notu İçin Dava Açılabilir Mi?

Öğrenciye verilen sınav notu haksız ve hukuka aykırı olabilir. Bu durumda notun değişmesi için dava açılması gerekir. İlköğretim, lise, üniversite, yüksek lisans gibi hangi öğrenim türünde olduğu önemli değildir. Hepsi için dava açılabilir. Ancak ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında yapılan örneğin YKS, DGS gibi sınavlar için farklı yargılama usulüne tabidir. Öğrencinin öğrenim gördüğü okul özel dahi olsa bunlarda devlete bağlı kurumlardır. Dolayısıyla idari kurumlardır ve idari işlem yaparlar. İdari işlemin iptali için idare mahkemesinde iptal davası açılması gerekir.

Not Tespit Davası Dava Açma Süresi 

Öğrenci notunu öğrenmesinden itibaren 60 gün içerisinde dava açması gerekir. Öğrencinin eğitim aldığı kurumun bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde 60 gün içerisinde sınav notunun iptali için iptal davası açılması gerekir.

Not Tespit Davasının Açılması Yürütmeyi Durdurur Mu?

İYUK madde 27/2- Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka
aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan
veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra
yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir.

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesine göre, yürütmenin durdurulması kararı 2 şartın varlığı halinde istenebilir. İdari işlemin devam etmesi halinde dava sonunda öğrenci haklı çıksa bile geri dönülmez zararlar çıkacak ve davanın sonucu anlamsız kalacak olması gerekir. Diğer bir şart ise idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması gerekir. Mahkeme yürütmenin durdurulması kararını reddederse 7 gün içerisinde bölge idare mahkemesinde itirazda bulunulabilir.

Notun Yeniden Değerlendirilmesi İçin Öncelikle Okula Başvurulması Gerekir Mi?

Sınav notuna karşı tespit davası açmadan önce okula başvuru yapılması zorunluluğu yoktur. Doğrudan dava açılabilir. Ancak tam yargı davası yani tazminat istenecekse, bu halde öncelikle okula başvuru yapılması gerekir.

Not Tespit Davasında Dava Kime Karşı Açılır?

Öğrenci 18 yaşından küçükse davanın yasal temsilcisi tarafından açılması gerekir. Dava idareye karşı açılır. İlkokul- lise arasındaki verilen notlar için dava o yerdeki kaymakamlığa veya valiliğe karşı açılır. Üniversite notuna karşı, rektörlük davalı olarak gösterilir.

Sınav Notuna Karşı Not Tespit Davası
Sınav Notuna Karşı Not Tespit Davası

Not Tespit Davasında Bilirkişi 

Dava açıldıktan sonra mahkemenin yargılama aşamasında yapacağı ilk iş sınav kağıdının bilirkişi tarafından incelettirilmesi olacaktır. Bilirkişi belirlendikten sonra hangi bilirkişinin atandığına taraflara tebliğ edilir. Taraflar bu tebliğe karşı 3 gün içerisinde itiraz edebilirler. Örneğin bilirkişinin sınav kağıdını okuyan hocanın eski nişanlısı olması gibi bilirkişinin görevini yapmaktan yasaklı olduğu hallere itiraz edilebilir.

Bilirkişi incelemesini yaptıktan sonra daha yüksek bir not belirleyebileceği gibi daha yüksek bir notta belirleyebilir. Bilirkişi incelemesini yaptıktan sonra takdir ettiği notu belirler ve raporunu hazırlar. Bilirkişinin hazırlamış olduğu rapora itiraz edilmesi mümkündür. Raporun tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz edilmesi gerekir.

Mahkemenin vereceği karar bilirkişinin raporuna göre seyrini değiştirir. Bilirkişi, hocanın verdiği nottan daha düşük veya aynı notu belirlemişse, dava reddedilir. Eğer daha yüksek bir not takdir etmişse, mahkeme notu iptal eder.

Not Tespit Davasında Tazminat İstenebilir Mi?

Not tespit davası; sadece notun incelenmesi ve iptal edilmesi için açılan bir davadır. Not tespit davası için iptal davası açılarak, notun iptali istenir. Bu davada tazminat istenemez. Tazminat için tam yargı davası açılması gerekir. Tam yargı davası da yine idare mahkemesinde açılır. Tam yargı davasının açılabilmesi için hocanın eksik not vermesinden kaynaklı öğrencinin kişisel bir zararı, kaybı doğması gerekir. Öğrencinin hiçbir zararı olmamışsa salt eksik not verilmesinden kaynaklı tazminat davası açılmaz. Tam yargı davası açılmadan önce okula başvuru yapılarak, notun yeniden değerlendirilmesi istenmesi gerekir. Bu durum dava şartıdır. Doğrudan tam yargı davası açılamaz.

Sınav Notu İçin Dava Açılabilir Mi?

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu