Şirket Hukuku 2023 | İstanbul Şirket Avukatı
Şirket Hukuku 2023 | İstanbul Şirket Avukatı
Şirket Nedir?
İki ya da daha çok kişinin bir araya gelerek mallarını ve emeklerini ortak bir amaç uğruna bir sözleşme vasıtasıyla birleştirmelerine şirket nedir. Şirket kişi, sermaye, müşterek amaç, sözleşme ve müşterek çaba unsurlarını taşıyan bir yapılaşmadır.
Şirket Hukuku Nedir? Temel İlkeleri Nelerdir?
Firma iki ya da daha fazla bireylerin bir araya gelmesi ile meydana gelmektedir. Yaptıkları emek ve malların ortak bir gayeye ulaşmak üzere bir sözleşmeyle birleştirilmeleridir. Bundan dolayı birey, şirket, sözleşme, sermaye, ortak hedef ve çaba unsurlarından meydana gelir. Adi şirket hariç diğer şirketlerin oluşabilmesi için şirket sözleşmelerinin yazılı olması gerekmektedir. Aynı zamanda imzaların noter tasdikli olması ve ticaret siciline tescil ettirilmesi lazımdır.
Şirket Birleşmesi Nedir?
Yeni kurulma veya devralma şeklinde gerçekleştirilebilir. Yeni kuruluşla birleşmede birden fazla şirketin tasfiye edilmeden aktif ve pasif malvarlıklarıyla birlikte birleşerek yeni bir şirket oluşturmasına şirket birleşmesi denir. Devralma şeklinde birleşmeyse devrolunan şirket ve devralan şirkette, devrolunan şirketin hukuki varlığı son bularak malvarlığı tasfiyesi olmadan devralan şirkete geçmesidir.
Şirketin Tür Değiştirmesi Nedir?
Ticari bir şirketin mevcut hukuki varlığına son vermeden tür değiştirmesidir. Alacaklılar bakımındansa eski şirketin devamı niteliğinde olacak bir yapılaşmadır.
Şirketin Bölünmesi Nedir?
Ticari bir şirketin bölünmesi tam bölünme veya kısmi bölünme şeklinde iki farklı halde olabilir. Tam bölünme, bir ticari şirketin kendi malvarlığının tümünü kısım kısım bölerek hukuki varlığını sona erdirerek şirketlere ayrılmasıdır. Kısmi bölünme bir ticari şirketin kendi hukuki varlığını tamamen ortadan kaldırmayarak malvarlığının bir kısmını yeni meydana gelmiş bir şirkete aktarmasıdır.
Şirket Türleri
Şahıs Şirketleri Nelerdir?
Şahıs Şirketleri ortaklık sözleşmesinin imzalanması sonrası imzaların noterde onaylanmasından itibaren 15 gün içerisinde şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ticaret sicili gazetesinde ilan edilirler. Tescil ile tüzel kişilik kazanılar ve tacir sıfatını alırlar.
Kolektif Şirket Nedir?
En az iki gerçek kişi ile kurulur ve tüzel kişiler bu şirkete ortak olmaz. Bu şirketin ortakları şirket borçlarından dolayı sınırsız sorumludurlar yani şirket alacaklıları alacaklarını şirket mal varlığından karşılayamaz ise ortakların şahsi mal varlığına el atabilirler, Şirkete parayla ölçülebilen her şey sermaye olarak getirilebilir, değişken ve belirsiz sermayeli bir şirket türüdür.
Adi Komandit Şirket Nedir?
En az iki kişi ile kurulur, bu şirketin iki tip ortağı vardır, bunlardan biri sadece gerçek kişilerden oluşur ve şirket borçlarından dolayı sınırsız sorumlu tıpkı kolektif şirket ortağı gibi olup şahsi mal varlığına el atılabilir, bunlara komandite ortak denilir. Bunlar şirkete parayla ölçülebilen her şeyi sermaye olarak getirebilirler. Diğer ortak tipi ise hem gerçek hem de tüzel kişilerden oluşur ve şirket borçların dan dolayı koymayı taahhüt ettiği sermaye miktarı ile sınırlı sorumlu olan, şirkete kişiselemek, şahsi itibar hariç para ile ölçülebilen her şeyi sermaye olarak getirebilen ortaklardır ki bunlara da komanditer ortak denilir.
Sermaye Şirketleri Nelerdir?
Sermaye şirketleri ortaklık sözleşmesinin imzalanması sonrası imzaların noterde onayIanmasından itibaren 30 gün içerisinde (2012 değişikliği) şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan edilirler, Tescil ile tüzel kişilik kazanılar ve tacir sıfatını alırlar.
Anonim Şirket Nedir?
En az 1 kişi ile kurulabilir (2012 değişikliği), ortakları tüzel kişi yada gerçek kişi olabilir. Sermayesi belirlidir, esas sermayeli anonim şirketlerde en az 50.000,00 TL, kayıtlı sermayeli anonim şirketlerde ise en az 100.000,00 TL’dir (2012değişikliği), sermayesi paylara bölünmüştür her sermaye payı en az 0,01 TL (1 ykr) ve katları şeklinde olabilir. Sermayesi karşılığında nama ya da hamiline yazılı pay senedi çıkarabilir ve bu pay senetleri kıymetli evraktır. Ortakları şirket borçlarından dolayı sorumlu değildir, şirket kendi mal varlığı ile kendi borçlarından sorumludur. Ortaklar şirkete kişisel emek, şahsi itibar ve vadesi gelmemiş alacak hariç para ile ölçülebilen her şeyi sermaye olarak getirebilir.
Limited Şirket Nedir?
En az 1 kişi (2012 değişikliği) en fazla 50 kişi ile kurulabilir, ortakları tüzel kişi ya da gerçek kişi olabilir. Sermayesi belirlidir. En az t0.000,00 TL, (2012 değişikliği) sermayesi paylara bölünmüştür. Her sermaye payı en az 25,00 TL ve katları şeklinde olabilir. Sermayesi karşılığında nama yazılı pay senedi çıkarabilir ve bu pay senetleri kıymetli evrak değildir. Ortakları şirket borçlarından dolayı sorumlu değildir, şirket kendi mal varlığı ile kendi borçlarından sorumludur. Ortaklar şirkete kişisel emek, şahsi itibar ve vadesi gelmemiş alacak hariç para ile ölçülebilen her şeyi sermaye olarak getirebilir.
Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket Nedir?
En az beş kişi ile kurulur, bu şirketin iki tip ortağı vardır, bunlardan bin sadece gerçek kişilerden oluşur ve şirket borçlarından dolayı sınırsız sorumlu tıpkı kolektif şirket ortağı gibi olup şahsi mal varlığına el atılabilir, bunlara komandite ortak denilir. Bunlar şirkete parayla ölçülebilen her şeyi sermaye olarak getirebilirler. Diğer ortak tipi ise hem gerçek hem de tüzel kişilerden oluşur ve şirket borçlarından dolayı koymayı taahhüt ettiği sermaye miktarı ile sınırlı sorumlu olan, şirkete kişisel emek, şahsi itibar hariç para ile ölçülebilen her şeyi sermaye olarak getirebilen ortaklardır ki bunlara da komanditer ortak denilir. Şirket sermayesi belirlidir en az 50.000,00 TL, sermayesi paylara bölünmüştür, her sermaye payı en az 0,01 TL (1 kr) ve katları şeklinde olabilir. Sermayesi karşılığında nama yada hamiline yazılı pay senedi çıkarabilir ve bu pay senetleri kıymetli evraktır.
YARGITAY KARARLARI
21. Hukuk Dairesi 2015/144 E. , 2015/9160 K.
“İçtihat Metni”
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
K A R A R
Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacı adına işe giriş bildirgesini veren ve bildirim yapan davalının …Kollektif Şirketi olduğu ve söz konusu şirketin nevi değişikliğine dair herhangi bir bilgi bulunmadığı, ancak gerekçeli kararın…. İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketine tebliğ edildiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla gerekçeli kararın tebliği edildiği şirketin davalı şirket olup olmadığı anlaşılamamaktadır.
Bu nedenle, öncelikle ticaret sicilinden … Kollektif Şirketinin adresi ve nevi degişikliği yapılıp yapılmadığı sorularak, gerekçeli karar tebliği edilen şirketin davalı şirket olup olmadığını belirlemek, eğer davalı şirket olmadığı belirlenirse, bu defa …. Kollektif Şirketinin ticaret sicili adresine gerekçeli karar yöntemince tebliğ edilerek temyiz süresi geçtikten sonra ve gerektiğinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra, eğer davalı şirket olduğu anlaşılırsa ilgili bilgi ve belgeler eklenerek gönderilmek üzere,
Dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 27/04/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.
(Kapatılan)19. Hukuk Dairesi 2009/12131 E. , 2010/1586 K.
“İçtihat Metni”
Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki şirketin feshi ve tasfiyesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-KARAR-
Davacı vekili müvekkilinin davalı limited şirketin ortağı olduğunu ve şirket ortakları arasında müvekkiline zarar verecek şekilde anlaşmazlık çıktığını ileri sürerek şirketin fesih ve tasfiyesine karar verilmesini istemiş; 05.12.2007 tarihli ıslah dilekçesiyle limited şirketin borca batık durumda olduğunu belirterek şirketin iflasına, mümkün olmaması halinde fesih ve tasfiyesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece şirketin aciz halinde bulunduğu gerekçesiyle infisah ve tasfiyesine, tasfiye memuru olarak Av. …’ın tayinine karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 546 ncı maddesinin atfı uyarınca limited şirketlere de uygulanacak olan aynı yasanın 324 üncü maddesine göre borca batık durumda bulunan limited şirketin iflasına karar verilmesi istenebilir. İcra ve İflas Kanunu’nun 179 uncu maddesi uyarınca borca batık haldeki sermaye şirketinin iflasını şirket yetkilisi, şirketten alacaklı olanlar ve tasfiye memurları isteyebilir.
Davacı şirket ortağı olup, ancak şirketten alacağı bulunması halinde borca batıklık nedeniyle şirketin iflasının açılması amacıyla mahkemeye başvurabilir.
Bu durumda mahkemece davacı şirket ortağının şirketten alacaklı olup olmadığı tesbit edilerek, alacaklı olması halinde limited şirketin aktiflerinin rayiç değerleri de gözetilecek şekilde borca batıklık yönünden bilirkişi raporu alınarak varılacak uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken, bu yönler gözetilmeden eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 17.02.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.