Site Yönetimi Kanunu
Site Yönetimi Kanunu
Site yönetimi hangi kanuna tabi ?
Apartman ve site yönetimi ile ilgili yasal hükümlere Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer veriliyor. Kanunun beşinci bölümünde yer alan esaslara göre, ana gayrimenkuller kat malikleri tarafından seçilen yönetici veya yönetim kurulu ile yönetiliyor.
Site Yönetim Kurulu seçimi nasıl yapılır?
Site yönetimi, kat maliklerinin genel kurul toplantısında aldıkları karar sonucunda içlerinden seçeceği malik tarafından yada dışarıdan anlaştıkları biri tarafından seçilir. Kat mülkiyetinde bununda ilgili kanun hükümleri söz konusudur.
Site yönetimi aidat dışı para toplaması normal mi?
Sitelerde veya tek binalarda yönetici iki türlü para toplar. İlki, kesinleşmiş işletme projesi ile kabul edilmiş aidattır. İkinci olarak aidat dışında yapılması gereken masraf varsa bunu katılım payı adı altında toplar. Dönem başlarında kesinleşmiş işletme projesiyle o yıl içinde toplanacak aidat belirlenmiştir.
Site Yönetimi Kanunu
İlk defa site yönetimi nasıl oluşturulur?
İlk site yönetimi kurulması için kat maliklerinin bir genel kurul toplantısı düzenlemeleri gerekiyor. İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtilir.
Site yönetimi nasıl şikayet edilir?
Özellikle son yıllarda kalabalık şehirleşmeden ve büyük sitelerden dolayı bu tür sorunlar hızlı bir şekilde çözüme kavuşuyor. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne konu ile alakalı yapacağınız suç duyurusu son ve kesin bir çözüm olarak her zaman elinizin altında bulunuyor.
Site Yönetim Kurulu üyeleri kimlerden oluşur?
Genel olarak yapılan uygulamalarda bütün Bağımsız Bölümlerin malikleri toplanıp, 3 asil ve 3 de yedek üyeden oluşan Site Yönetim Kurulu‘nu seçerler. Her yıl ocak ayında toplanan genel kurulda apartman veya site sakinleri yeni bir site yönetimi oluşturabilir. Seçilen site yönetimi göreve 2 yıl devam eder.
Apartmana dışarıdan yönetici nasıl atanır?
Kat malikleri ana gayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanıyor.
Site Yönetimi Kanunu
Site yönetimine aday çıkmazsa ne olur?
Kat malikleri, yönetim kurulu seçiminde anlaşamazsa, herhangi bir yönetici atayamazsa bu halde kanunun yaptırım gücü devreye girmektedir. Apartman yönetmeliğinin uygulanabilmesi için yönetici atanması şarttır. Bu nedenle de kat maliklerinden biri söz konusu gayrimenkulün olduğu yerdeki sulh mahkemesine başvurmalıdır.
Site Yönetim Planı nereden alınır?
Nereden Alınır ?
Apartman yönetim planı, kat mülkiyeti kuruluşunun belgelerinden biri olup; tapuda bulunuyor. Tapu Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat edilerek belli bir masraf karşılığında yönetim planı verilebiliyor
Site Yönetim Kurulu ibra edilmezse ne olur?
Yöneticinin sorumluluğu kanunda vekil sorumluluğu olarak tanımlanıyor. Yönetici yapmış olduğu tüm iş ve işlemleri için ‘Kat Malikleri Genel Kurulu‘na karşı sorumlu. İbra edilmediği takdirde de bu sorumluluğu asla sona ermez.
Site yönetimi kurmak zorunlu mu?
Apartman yönetimi ile ilgili hükümler Kat Mülkiyeti Kanununun 34. maddesinde ele alınmıştır. Kanuna göre bir binada sekiz ya da sekizden fazla bağımsız bölüm olduğu takdirde, söz konusu apartmanda yönetimin oluşturulması zorunlu kılınıyor.
Apartmanlar nasıl vergi numarası alır?
Apartman yönetimi kat malikleri kurulunu toplayarak vergi numarası alınması ile ilgili bir karar alır. Almış olduğu kararın yazılı olduğu karar defterini notere onaylatarak bağlı bulunduğu ilçe sınırları içerisindeki vergi dairesine başvurarak vergi numarasını alabilirler.
Site Yönetimi usulsüzlükleri nereye şikayet edilir?
Kat malikleri ve site yönetimi arasında yapılacak değerlendirme toplantıları ve site yönetimine yapılan uyarılar dikkate alınmıyorsa site yönetimi şikayeti için Sulh Hukuk Mahkemesi‘ne konu ile alakalı bir suç duyurusu yapılır ve gerekli işlemler başlatılabilir.
Apartman yöneticisi toplantı yapmadan karar alabilir mi?
Ayrıca kanunun 30. Maddesine göre kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. Yani apartman yöneticisi kendi başına karar alamaz. Apartman yöneticisinin kendi başına karar almak gibi bir görevi bulunmuyor.