MANŞET

Sözleşmenin Haksız Feshi İle Doğan Alacaklar

Sözleşmenin Haksız Feshi İle Doğan Alacaklar

İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Haksız Feshi

İş sözleşmesi işçi tarafından fesih edileceğinde 4857 Sayılı İş Kanununun 24. Maddesinde yazılı sebeplerden birine dayanması gerekmektedir. Bu nedenlerden birine dayanılmayan fesih halinde işçinin işverene ihbar tazminatı ödemesi yapması gerekecektir.

Bu nedenlerle işten çıkmak isteyen bir çalışanın işten ayrılmadan önce istifa dilekçesi vermemesini işten çıkış sebeplerinin İş Kanunu 24. maddeye göre değerlendirilmesinin yapılmasını öneririz.

İş Kanunun 24. Maddesinde Haklı Fesih Nedenleri Sayılmıştır. Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi ile haklı nedenlerle fesih gerekçelerinde Belirli Süreli İş Sözleşmesi ile bir fark bulunmamaktadır.

İşçinin Haksız Feshi

İşçi belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı neden olmaksızın bildirim sürelerine uymadan feshetmesi durumunda işverene ihbar tazminatı ödemek zorundadır. İhbar süreleri;

İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta,

İşi 6 ay ile 1,5 yıl arasında süren işçi için 4 hafta,

İşi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında süren işçi için 6 hafta,

İşi 3 yıldan fazla süren işçi için 8 haftadır.

Borçlar Kanunu’na tabi ve belirli süreli iş sözleşmelerinde işçinin sözleşmeyi haksız feshetmesi durumunda işverenin tazminat isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durum TBK m.439’da gösterilmiştir.

İşveren yönünden dayanılacak haklı fesih halleri

Sağlık sebepleri.
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri.
Zorlayıcı sebepler.
İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki
bildirim süresini aşması.

Haksız Fesih Tazminatı

İşveren tarafından, iş sözleşmesinin haksız feshinde belirsiz süreli iş sözleşmelerinde fesih bildirimi süresinden, belirli iş sözleşmelerinde ise geri kalan ücret tutarında ödenmesi gereken tazminattan ayrı bir tazminat ödenmesi gerekmektedir. Buna haksız fesih tazminatı denir. Haksız fesih tazminatı hakimin takdirine bağlıdır ancak belirlenecek tazminat miktarı işçinin 6 aylık ücretinden fazla olamaz.

Borçlar Kanunu veya iş güvencesi kapsamında dışında kalan İş Kanunu’na tabi belirsiz veya belirli süreli iş ilişkilerinde haksız fesih tazminatı uygulanır.

Hakim, haksız fesih tazminatına hükmederken somut olayın bütün durum ve koşullarını göz önüne alarak karar verir.

Haksız fesih tazminatı, işçinin temel ücreti üzerinden hesaplanır.

Sözleşmenin Haksız Feshi İle Doğan Alacaklar

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu