MANŞET

Suçu Bildirmeme Suçu*2023

Suçu Bildirmeme Suçu*2023

Suçu bildirmeme suçu işlenmekte olan veya işlenmiş olmakla birlikte sonuçlarını bildirme yükümlülüğü altında bulunan kişiler tarafından yetkili makamlara bildirilememesi sonucu olan TCK m. 278-280 de düzenlenen bir suç türüdür. Suçu bildirmem suçu üç madde halinde düzenlenmiştir:

  1. Herhangi bir kimse tarafından işlenebilecek suçun basit şekli (TCK md.278),
  2. Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi (TCK md.279),
  3. Sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi (TCK md.280).

Suçu Bildirmeme Suçunun Unsurları Nelerdir?

Suçu bildirmeme suçunun nitelikli hali de basit hali de seçimlik hareketle işlenen bir somut tehlike suçudur.

  • İşlenmekte olan bir suçun yetkili makamlara bildirilmemesi
  • işlenmiş olan bir suçun sınırlandırılabileceği halde yetkili makamlara bildirilmemesi

 

Suçu Bildirmeme Suçunun Basit Şeklinin Cezası Ne Kadardır? 

  • İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK md.278/1).
  • İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması halen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır (TCK md.278/2).
  • Mağdurun onbeş yaşını bitirmemiş bir çocuk, bedensel veya ruhsal bakımdan engelli olan ya da hamileliği nedeniyle kendisini savunamayacak durumda bulunan kimse olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza, yarı oranında artırılır (TCK md.278/3).

Suçu Bildirmeme Suçu*2023

Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi 

Kamu görevlilerinin suçu bildirmemesi, TCK Md. 279 da daha ağır cezayı gerektiren nitelikli bir hal olarak kabul edilmiştir.

  • Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK md.279/1).
  • Suçun, adlî kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır (TCK md.279/2).

 

Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirmemesi 

Sağlık mensuplarının suçu bildirmemesi TCK Md. 280 de  daha ağır cezayı gerektiren bir  hal olarak düzenlenmiştir.

Bu madde sadece özel hastanelerde veya kurumlarda çalışan sağlık görevlilerini kapsamaktadır. Devlet hastanelerinde çalışan doktor, diş doktoru, hemşire vb. gibi tüm sağlık görevlilerinin bildirim yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde TCK md.279’da düzenlenen kamu görevlisinin suçu bildirmemesi hükümleri uygulanacaktır. Çünkü, devlet hastanelerinde görevli doktorlar memur olup ceza hukukuna göre kamu görevlisi statüsündedir.

 

  • Görevini yaptığı sırada bir suçun işlendiği yönünde bir belirti ile karşılaşmasına rağmen, durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya bu hususta gecikme gösteren sağlık mesleği mensubu, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK md.280/1).
  • Sağlık mesleği mensubu deyiminden tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire ve sağlık hizmeti veren diğer kişiler anlaşılır (TCK md.280/2).

 

Zamanaşımı Ne Kadardır? 

Suçu bildirmeme suçu şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından savcılık tarafından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur.

Suçu bildirmeme suçu için yapılan yargılamalarda olağan dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suç, bu zamanaşımı süreleri içerisinde her zaman soruşturulabilir, bu zamanaşımı süreleri geçtikten sonra soruşturma yapılamaz.

Görevli Mahkeme Neresidir?

Suçu bildirmeme suçu nedeniyle yapılan yargılamalarda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.

Suçu Bildirmeme Suçu*2023

Stajyer İrem ÇELİK

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu