Süre Tutum Dilekçesi
Süre Tutum Dilekçesi
Süre Tutum Dilekçesi Verilmezse Ne Olur ?
Mahkemece yüze karşı okunan kısa karar kesinleşir ve artık o karara karşı kanun yoluna gidilemez.
Süre Tutum Dilekçesi Hangi Mahkemeye Verilir?
Süre Tutum Dilekçesi, istinaf kanun yoluna gidilecekse bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere kararı veren mahkemeye verilir veya kararı veren mahkemeye gönderilmek üzere nöbetçi mahkemeye de verilebilir.
Süre Tutum Dilekçesi İstinaf Dilekçesi Yerine Geçer Mi?
Süre Dilekçesi verilmesiyle birlikte istinaf kanun yolu kullanılmış olur. Kural olarak, tekrar istinaf dilekçesi verilmesi gerekmez ancak, yeni içtihatlar çerçevesinde gerekçeli istinaf dilekçesi verilmesi hak kaybına uğramaktan kurtaracaktır.
Süre tutum dilekçesi verilmezse ne olur?
CMK’nın 275 ve 293/2. maddelerine göre açıklanan hüküm; tamamlanmış olan, yani “gerekçeli karar” değilse: Bu hükümler açıklanan hükmün (kısa kararın) açıklanması ya da tebliğinden sonra süre dilekçesi verilmezse; kanun yollarına başvuru hakkının kaybı riskine de işaret etmektedirler.
Hangi mahkemelerde süre dilekçesi verilir?
Süre dilekçesi, ilk derece mahkemesince verilen kararın üst mahkemece incelenmesi talebini ileten karara itiraz dilekçesidir. Süre tutum dilekçesinin verilmesinin amacı istinaf veya itiraz kanun yoluna başvurulması konusunda kanunda öngörülen sürenin durdurulmasıdır.
İcra hukuk mahkemesinde süre tutum dilekçesi verilir mi?
İcra Mahkemesi kararları tefhimden, tefhim edilmemiş ise tebliğden itibaren 10 Gün içerisinde istinaf edilmelidir. Tefhim kararın sözlü olarak bildirilmesidir.
İstinaf tutum dilekçesi ne zaman verilir?
Ceza Mahkemesi İstinaf Süre Dilekçesi
Maddesinin 1. Fıkrası uyarınca İstinaf istemi, hükmün açıklanmasından itibaren yedi gün içinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt katibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılır; beyan tutanağa geçirilir ve tutanak hâkime onaylattırılır.
İstinaf süre dilekçesi ne demek?
Ceza yargılamasında karar tefhim edildiğinden yani istinaf ve temyiz süreleri kısa kararın tarafların yüzüne okunmasıyla başladığından gerekçeli karar yazılana kadar “süreyi durdurmak” için verilen dilekçeye süre dilekçesi denmektedir.
Süre dilekçesi süreyi keser mi?
Aslında hukukumuzda süre dilekçesi şeklinde hukuki bir terim bulunmamakla birlikte uygulamada hak düşürücü süre olan temyiz süresinin kesilmesi dilekçesi olarak da isimlendirilmektedir. Bu süreler geçirildikten sonra temyiz etmek mümkün değildir.
………………………..BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ’NE
Gönderilmek Üzere
……………………ASLİYE CEZA MAHKEMESİ’NE
DOSYA NO : 2021/……………. E.
İSTİNAF EDEN : ………………….(TC………………..)
ADRES :
VEKİLİ :
KONUSU : Süre tutum dilekçemizin sunulmasıdır.
AÇIKLAMA VE TALEP
Sayın mahkemenizin yukarıda numarası yazılı dosyası kapsamında “Sanık ……………….. hakkında üzerine atılı ……………………………………..suçundan sabit bulunan eylemine uyan 5237 Sayılı TCK’nun…………. . maddesi gereğince suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, suçun işlendiği yer ve zaman, olayın oluşuna ve sanığın kastının yoğunluğuna göre………………………. yıl mahkumiyet şeklinde karar verilmişse de; ilgili karar usul ve yasaya aykırı olduğundan kararı istinaf ediyoruz.
Gerekçeli kararın tarafımıza tebliğini gerekçeli kararın tebliğine müteakip, istinaf gerekçelerimizi sayın mahkemeye sunacağımızı vekaleten ve saygıyla arz ve talep ederiz.
Gereğini vekalaten saygılarımla arz ederim. …..2021