Süresinde Teslim Edilmeyen Konutun Kredisi Ne Olur
Süresinde Teslim Edilmeyen Konutun Kredisi Ne Olur
Müteahhitin belirlediği süre içerisinde konut teslim edilmediğinde, kredi çekmiş kişiler hem kira ödeyip hem de kredi ödedikleri için mağdur konumuna düşebilmektedirler.
Mahkeme kredinin durdurulması yönünde karar verebilmektedir.
Aydın’da 14 ay içinde tamamlanma taahhüdü verilen konutu kendisine süresinde teslim edilmeyen ve müteahhit ile anlaşması bulunan bankadan çektiği kredinin ödemelerinin durdurulması için dava açan kişinin talebi haklı bulundu.
M. C. D., 2016 yılında ön ödemeli satış sözleşmesi imzalayarak bir konut almak istedi. D. yüklenici firmaya peşinat ödedi, sonra da müteahhitin yönlendirmesiyle bir bankadan konut ödemesi için kredi çekti.
Ancak 14 ayda tamamlanması gereken konut, süre sonunda D. teslim edilmedi. D. avukatı aracılığıyla zararının karşılanması için hem müteahhide hem de kredi sağlayan bankaya “sözleşmenin feshi ve kredi ödemelerinin durdurulması” talebiyle dava açtı.
4. Asliye Hukuk Mahkemesi, “davacı vekilinin tedbir talebinin kabulü ile davalı bankaca davacıya 16 Kasım 2016’da kullandırılan kredi ödemelerinin tedbiren durdurulmasına” kararı verdi.
Davalı banka, karara “kredinin ‘bağlı kredi’ olmadığı” iddiasıyla itiraz etti.
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi, dosya içerisinde bulunan kayıt ve belgeler, davalı banka ve müteahhit arasında düzenlenen sözleşme maddeleri kapsamında tedbire hükmedilme koşullarının gerçekleştiğini belirterek, bankanın istinaf talebini reddetti.
Özet : Asliye mahkemesinde görülen dava neticesinde sözleşme kurallarına aykırı olarak davranıldığı için kredi ödemeleri durdurulmuştur. Banka ise bu durumda, sorunun kendilerinden değil müteahhitten kaynaklandığını öne sürmüş ancak kredinin konut için kullanıldığını göz önünde tutan mahkeme davalı lehine karar vermiştir.
Süresinde teslim edilmeyen evin kredisine durdurma kararı
Tüketici müteahhit aracılığı ile bu krediyi kullanıyor olsa da dava durumlarında banka bu krediyi ayrı bir kredi olarak, tüketicinin şahsına ait sunmaktadır.
Banka ve yüklenici kişi ya da firma arasında bir bağ bulunmadığında, söz konusu mağduriyeti sadece tüketici yaşamaktadır. Bu durumların önüne geçmek için müteahhit ya da ilgili firma arasında banka arasında bir sözleşmenin yapılmış olması gerekmektedir.
Aynı şekilde ilgili düzenlemeler yapılasıya kadar bu durumdan mağdur olan tüketiciler ise ilgili davada görüldüğü üzere kredilerinin durdurulması yönünde dava açabilmektedir.
Mahkeme süreci zor ve bankaya karşı olduğu için alanında tecrübeli ve konusunda uzman avukat tarafından yönetilmesi, gerekli sürecin takibi için davalı açısından oldukça yararlı olacaktır.