MANŞET

Taahhüdü İhlal Suçu Nedir | Taahhüt Sözleşmesi 2023

Taahhüdü İhlal Suçu Nedir | Taahhüt Sözleşmesi 2023

Taahhüt Sözleşmesi Nedir?

Taahhüt sözleşmesi, üretici ile alıcı arasında, üreticinin yaklaşan mallarının bir kısmını satın almak veya satmak için yapılan bir anlaşmadır. Gelecekteki çıktıları için bir piyasayı güvence altına almak üzere, bir maden veya fabrika gibi bir üretim tesisinin inşasından önce normalde bir anlaşma anlaşması müzakere edilir.

Satın alma anlaşmaları tipik olarak, satış şirketinin gelecekteki gelir vaatleri ve mallara yönelik mevcut talebin kanıtı yoluyla gelecekteki inşaat, genişleme projeleri veya yeni ekipman için finansman elde etmesine yardımcı olmak için kullanılır.

Taahhüt Sözleşmelerinin Yararları

Bir taahhüt sözleşmesi, ürünü için garantili bir pazar ve gelir kaynağı sağlamanın yanı sıra, üretici / satıcının yatırım için minimum kar seviyesini garanti etmesine olanak tanır. Taahhüt anlaşmaları genellikle bir tesisin yaratılması veya genişletilmesi için fonların güvence altına alınmasına yardımcı olduğundan, ilgili mallar için asgari düzeyde getiri sağlayan ve böylece yatırımla ilgili riski azaltan bir fiyat üzerinde pazarlık yapabilir.

Taahhüdü İhlal Ne Demektir?

Taahhüt kelime anlamı itibariyle bir şeyi yapmayı üstlenmek demektir. Taahhüdü ihlal ise İcra ve İflas Kanununun 111. maddesinde karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda, borçlu tarafından ifa edilmeyen bir borç olması durumunda alacaklı yetkili icra dairelerine başvurarak icra takibi başlatabilir. Takibin kesinleşmesinin yahut ihtiyati haciz kararı alınmasının ardından haciz talebinde bulunularak borçlunun bilinen adreslerine icra memuru yahut kâtipleri eşliğinde gidilecektir. Haciz esnasında borçlu haczi önlemek amacıyla ödeme taahhüdü vermektedir. İşte bu taahhüdün ödenmemesi halinde İİK 340 hükmünün uygulanması sonucu doğacaktır. Borçlu tarafından ifa edilmemiş herhangi bir borcun olması durumunda taahhüdün ihlali ortaya çıkar.

Borçluya karşı başlatılan icra takibi ile birlikte icra takibinin kesinleşmesinin ardından veya ihtiyati haciz kararıyla evine gidilen borçlunun, borcunu ödemek için taahhüt vermesi ve ihlal edilmesi sonucu dava açılabilir.

Taahhüdü İhlal Suçu Nedir?

Taahhüdün ihlali, İcra ve İflas Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Verilen borç ödeme sözünün ödenmemesi halinde ortaya çıkmaktadır. Resmi makamlara yazılı beyan edilen borca ilişkin ödeme tarihlerine uymadığınız takdirde 3 aya kadar hapis cezasıyla karşılaşabilirsiniz.

Taahhüdü ihlali kanunlarımıza göre çeşitli şartlara bağlanmıştır. Bu şartların oluşması halinde ilgili mahkeme tarafından gerekli yaptırım uygulanır

Taahhüdü İhlal Suçu Nedir | Taahhüt Sözleşmesi 2023

Taahhüdü İhlal Suçunun Şartları Şunlardır

Taahhüt yukarıdaki şekli şartları taşımalıdır.

Ödeme taahhüdü para borçları için verilmiş olmalıdır.

Belirlenen tarihte borç ödenmemiş olmalıdır.

Borçlunun makul yani kendi kusurundan kaynaklanmayan bir mazereti bulunmamalıdır.

Alacaklı icra ceza mahkemesine şikayette bulunmalıdır.

Şikayet için 3 ay ve 1 yıllık hak düşürücü süreler dolmamış olmalıdır.

İcra Takibinde Taahhüt Nasıl Yapılır?

Taahhüt, alacaklının ve borçlunun, icra müdürü nezaretinde, icra dairesinde yapmış oldukları edimdir. Borçlu, satış talebinden önce borcunu düzenli taksitlerle ödemeyi taahhüt eder ve birinci taksiti öderse icra muamelesi durur. Her taksitin borcun dörtte biri miktarından aşağı olmaması ve taksit süresinin üç aydan fazla olmaması ve aylık taksitler halinde ödenmesi gerekmektedir. Sözleşmenin devamı süresince süreler işlemez.

İcra Taahhüdü Şartları

Yukarıda yer alan kanun hükmünde de görüleceği üzere alacaklı ve borçlu arasında icra taahhüdü yapılabilmesi için öncelikle icra müdürlüğü aracılığı ile başlatılan takibin kesinleşmesi gerekmektedir. Kesinleşen takip sonrası ve varsa haczedilen malların satışından önce taraflar icra müdürlüğü huzurunda yukarıda sayılan şartlar çerçevesinde borcun taksitler halinde ödenmesi konusunda anlaşabilirler. Bu durumda taşınır ve taşınmazlara ilişkin satış talep etme sürelerinin düzenlendiği 106 ve 150/e maddelerindeki süreler duracaktır. Ancak taksitlendirme işlemi 10 yılı aşıyorsa aşmasından itibaren veya taksitlerden birisinin ödenmemesinden itibaren süreler işlemeye devam edecektir.

İcra Taahhüdü ihlal davası nasıl düşer?

Şikayetçinin şikayetinden vazgeçmesi ile dava düşer. Bir diğer durum ise tazyik hapis cezasında iken borçlu, borcun tamamını veya o zamana kadarki miktarını öderse dava düşecektir.

Taahhüdü İhlal Davası Süreleri Ne Kadardır?

Taahhüdü ihlal davasının açılması için borçlu tarafından verilmiş bir taahhüdün ve borç ilişkisinin bulunması gerekmektedir. Taahhüdü ihlal davası görevli mahkemeden dava dilekçesi ile veya sözlü olarak mahkeme kaleminden açılabilmektedir. Taahhüdü ihlal suçunun ortaya çıkmasından itibaren en geç 1 yıl içinde veya suçun öğrenildiği tarihi takip eden 3 ay içinde dava açılmalıdır.

Taahhüdü ihlal davasının açılmasının ardından mahkeme tarafından gerekli inceleme yapılmaktadır. Kanıtların incelenmesinin ardından eğer borçlu kişinin borcunu ödediğini kanıtlarsa taahhüdü ihlal davası düşer. Taahhüdü ihlalin cezası kapsamında 3 ay tazyik hapsi uygulanması ön görülmektedir. Bunun için borçlunun icra takibinden hemen sonra borcu ödeyeceğine dair yazılı beyanda bulunmuş olması gerekmektedir.

Taahhüdü ihlal suçunda görevli mahkeme neresidir?

Bu suçta görevli mahkeme icra ceza mahkemesidir.

Taahhüdü ihlal suçunda yetkili mahkeme neresidir?

İcra takibinin yapıldığı icra ceza mahkemesi bu suçta yetkilidir.

Zamanaşımı süresi ne kadardır?

Verilen cezanın kesinleşmesi ile birlikte 2 yıllık zaman aşımı süresi bulunmaktadır. Yani ceza kesinleştikten itibaren 2 yıllık süre geçtiyse, verilen ceza artık uygulanmayacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu