MANŞET

Takipsizlik Kararı | Takipsizlik Kararına İtiraz İzmir

Takipsizlik Kararı | Takipsizlik Kararına İtiraz İzmir

Takipsizlik Nedir?

Takipsizlik kararı soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı tarafından “kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde” verilen bir karardır. Takipsizlik kararı verilmesi genel olarak dosyaya konu eylem sebebiyle kamu davası açılmayacağı ve herhangi bir ceza verilmeyeceği anlamına gelmektedir.

Takipsizlik Kararı Nasıl Tebliğ Edilir?

Takipsizlik kararı müşteki ile şüpheliye tebliğ edilir. Kararda itiraz hakkının olduğu, itiraz kanun yoluna kaç gün içerisinde başvurulabileceği ve başvurunun yapılacağı merci gösterilir.

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar Nedir?

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar diğer ismiyle takipsizlik kararı Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturma evresi sonunda kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hallerinin mevcut olması durumunda verdiği karardır. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, yürürlükten kaldırılan Ceza Muhakemesi Usulü Kanununda takipsizlik kararı olarak düzenlenmekteydi. Yeni Ceza Muhakemesi Kanununda bu müessese kovuşturmaya yer olmadığına dair karar olarak anılmaktadır.

Takipsizlik Kararı Hangi Durumlarda Verilir?

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, bazı durumlarda Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilir:

Şikayet edilen kişinin 12 yaşında veya daha küçük olması durumunda

Şüpheli durumundaki kişinin akıl sağlığı konusunda problemlerinin olması halinde

Soruşturma bitmeden önce suçlu ya da şikayetçinin karşılıklı anlaşmaları halinde

Sanığın ölümü, geçici yasama dokunulmazlığının bulunması halinde

Etkin Pişmanlık Yasası kapsamında

Şikayetçi, şikayetini geri çekerse

Soruşturma açıldıktan sonra suçlu olarak nitelendirilen kişinin suçunun ispatı için yeterli delil bulunamaz ise

Takipsizlik Kararı | Takipsizlik Kararına İtiraz İzmir

Takipsizlik Kararı Ne Kadar Sürer?

Takipsizlik kararı, soruşturmanın tamamlanmasından sonra verilir. Buna bağlı olarak soruşturma dosyasının tamamlanma süresine göre takipsizlik kararının süresi değişebilir. Takipsizlik kararına ilişkin net bir sürenin verilmesi nedeniyle doğru olmaz. Soruşturma dosyasındaki delillerin, kriminal ya da adli tıp incelemeleri, sanık ve tanık sayısının çokluğu takipsizlik kararının daha uzun sürede verilmesinde etkili olabilir.

Takipsizlik kararının kesinleşme süresi ise, daha net olarak belirlenmiştir. Takipsizlik kararı, suçtan zarar görenlere verilen 15 günlük itiraz hakkının kullanılmaması veya Sulh Ceza Hakimliğinin itirazı kabul etmemesi halinde, itiraz süresinin bitiminde netleşir. Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kesinleşmesinden sonra, yapılan itirazlarla birlikte şartların olgunlaşması halinde tekrar soruşturma başlatılabilir. Soruşturmanın tekrar başlatılması için gerekli adımlar ikiye ayrılır:

Yeterli şüphe doğuracak yeni delillerin bulunması

Kanun yararına kesinleşen kararının bozulması

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karara İtiraz

Suçtan zarar gören kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kendisine bildirildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde bu karara itiraz edebilir. İtiraz, kararı veren cumhuriyet savcısının görev yaptığı yargı çevresindeki ağır ceza mahkemesinin bulunduğu sulh ceza hâkimliğine olur.

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz dilekçesi yazılması gerekir. İtiraz dilekçesinde kamu davasının açılmasını gerektiren deliller belirtilir. Şahsi cezasızlık veya etkin pişmanlık nedeniyle verilen takipsizlik kararlarına ise itiraz edilemez.

Sulh ceza hâkimliği yapılan itirazı reddedebilir. Diğer bir ihtimal olarak kabul edip cumhuriyet savcısından yeni bir iddianame hazırlamasını isteyebilir veya soruşturmanın genişletilmesine karar verebilir.

Takipsizlik Kararına (Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karara) İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır

Müşteki veya suçtan zarar görenin yazmış olduğu dilekçe ile süresi içerisinde takipsizlik kararına itiraz edilebilir. Dilekçede kamu davasının açılmasını gerektirecek olan deliller açıkça gösterilmelidir. Takipsizlik kararına itiraz dilekçesinde müşteki veya suçtan zarar görenin adı soyadı, T.C. kimlik numarası ve adresi açıkça yazılmalı, ayrıca dilekçede takipsizlik numarası veya soruşturma numarası belirtilmelidir.

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karara İtirazın Sonuçları

Sulh ceza hakimliği önüne gelen itiraz hakkında dosyada mevcut bulunan evrak üzerinde değerlendirme yapabileceği gibi karar vermek için yeni deliller toplanmasını da isteyerek soruşturmanın genişletilmesini isteyebilir. Sulh ceza hâkimliği, kararını vermek için soruşturmanın genişletilmesine gerek görür ise bu hususu açıkça belirtmek suretiyle, o yer Cumhuriyet başsavcılığından talepte bulunabilir.

Sulh ceza hakimliği kamu davasının açılması için yeterli nedenler bulunmazsa, istemi gerekçeli olarak reddeder; itiraz edeni giderlere mahkûm eder ve dosyayı Cumhuriyet savcısına gönderir. Cumhuriyet savcısı, sulh ceza hakimliğinin kararını kararı itiraz edene ve şüpheliye bildirir (CMK md.173/3).

Sulh ceza hâkimliği, itiraz edenin itiraz gerekçelerini veya soruşturma dosyasından anlaşılan nedenlerle itirazın haklı olduğu kanaatine varırsa, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı kaldırır. Bu halde, Cumhuriyet savcısı iddianame düzenleyerek mahkemeye vermek zorundadır.

Takipsizlik Kararına İtiraz Reddedilirse

Takipsizlik kararına itirazın üzerine sulh ceza hâkimliği, kamu davasının açılması için itiraz dilekçesinde yeterli delil ve gerekçe bulamazsa, talebi reddeder. İtiraz eden gidere mahkûm edilir ve dosya Cumhuriyet savcısına gönderilir.

Takipsizlik Kararı (KYOK) ve Tazminat Davası

Soruşturma esnasında şüpheli hakkında yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirlerine başvurulmuş olabilir. Eğer takipsizlik kararı verilmişse kişi bu tedbirlerden dolayı uğradığı zararları maddi ve manevi tazminat davası ile devletten isteyebilir. Tazminat davası, şüphelinin yerleşim yeri ağır ceza mahkemesinde ve devlete/hazineye karşı açılır. Dava açma süresi 3 aydır. Bu süre kararın kişiye tebliği ile başlar ve her halde 1 yılın geçmesiyle sona erer. KYOK verildiği hallerde haksız şikayetten dolayı şikayetçiye de tazminat davası belirli şartlar altında açılabilmektedir.

Takipsizlik kararına itiraz dilekçesi nereye verilir?

Takipsizlik kararına itiraz, kararı veren cumhuriyet savcısının görev yaptığı yargı çevresindeki ağır ceza mahkemesinin bulunduğu sulh ceza hâkimliğine yapılır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu