Taksitli Satışlarda Tüketicinin Cayma Hakkı İstanbul
Taksitli Satışlarda Tüketicinin Cayma Hakkı İstanbul
Tüketici Nedir?
Tüketimde bulunan kimsedir. Yani mal ve hizmet satmaları ve bunları ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde kullanarak fayda sağlayan kimsedir. Tüketiciler, mal ve hizmet satın almakla bir yandan üretim kesimlerine talep oluştururken, diğer yandan da emek, sermaye ve doğal faktörlerin sahibi olarak bu sektörlere üretim faktörleri arz eder ve bir gelir sağlarlar. Böylece ekonomide mal, para ve üretim faktörleri üretici kesimlerle, tüketici kesimler arasında sürekli bir dolaşım oluştururlar.
EVRENSEL TÜKETİCİ HAKLARI
-Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı
-Sağlık ve Güvenlik Hakkı
-Bilgi Edinme Hakkı
-Eğitilme Hakkı
-Zararların Giderilmesi Hakkı
-Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı
-Seçme Hakkı
-Temsil Edilme, Örgütlenme, Sesini Duyurma Hakkı
-Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı
Tüketici Sözleşmeleri Nelerdir?
Tüketici sözleşmesi alıcı ve satıcı arasında yapılan, mal ve hizmetin satın alındığını belgeleyen yasal kağıtlardır. Tüketici sözleşmeleri olarak;
-Taksitle satış sözleşmeleri
-Tüketici kredisi sözleşmeleri
-Konut finansmanı sözleşmeleri
-İş yeri dışında kurulan sözleşmeler
-Mesafeli sözleşmeler (Özellikle internet ve telefon gibi çeşitli vasıtalar aracılığı ile kurulan sözleşmeler)
-Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeleri
-Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri
-Paket tur sözleşmeleri
-Abonelik sözleşmeleri 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununda sayılan sözleşmelerin bir kısmıdır.
Bu sözleşmeler hizmet ve ürün alanların satıcıya karşı haklarını korumak içindir. Aldığı hizmet ve ürüne karşı maddi karşılık veren alıcıların mağduriyetini önler.
Taksitle satış sözleşmesi nedir?
Taksitle satış sözleşmesi, satıcı veya sağlayıcının malın teslimi veya hizmetin ifasını üstlendiği, tüketicinin de bedeli kısım kısım ödediği sözleşmelerdir. Kanunda bu tanım yapıldıktan sonra sözleşmenin yazılı şekilde yapılması zorunluluğundan bahsetmiştir.
Taksitle satış
MADDE 6/A
Taksitle satış, satım bedelinin en az iki taksitle ödendiği ve malın veya hizmetin sözleşmenin düzenlendiği anda teslim veya ifa edildiği satım türüdür.
Taksitle satış sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Sözleşmede bulunması gereken asgari koşullar aşağıda gösterilmiştir:
a) Tüketicinin ve satıcı veya sağlayıcının isim, unvan, açık adresleri ve varsa erişim bilgileri,
b) Malın veya hizmetin Türk Lirası olarak vergiler dahil peşin satış fiyatı,
c) Vadeye göre faiz ile birlikte ödenecek Türk Lirası olarak toplam satış fiyatı,
d) Faiz miktarı, faizin hesaplandığı yıllık oran ve sözleşmede belirlenen faiz oranının yüzde otuz fazlasını geçmemek üzere gecikme faizi oranı,
e) Peşinat tutarı,
f) Ödeme planı,
g) Borçlunun temerrüde düşmesinin hukuki sonuçları.
Satıcı veya sağlayıcı, bu bilgilerin sözleşmede yer almasını sağlamak ve taraflar arasında akdedilen sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermekle yükümlüdür. Sözleşmeden ayrı olarak kıymetli evrak niteliğinde senet düzenlenecekse, bu senet, her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde ve sadece nama yazılı olarak düzenlenir. Aksi takdirde, kambiyo senedi geçersizdir.
Taksitle satışlarda; tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeme hakkına sahiptir. Tüketici aynı zamanda, bir taksit miktarından az olmamak şartıyla bir veya birden fazla taksit ödemesinde bulunabilir. Her iki durumda da satıcı, ödenen miktara göre gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür.
Satıcı veya sağlayıcı, taksitlerden birinin veya birkaçının ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak; ancak satıcının veya sağlayıcının bütün edimlerini ifa etmiş olması durumunda ve tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi ve ödenmeyen taksit toplamının satış bedelinin en az onda biri olması halinde kullanılabilir. Ancak satıcının veya sağlayıcının bu hakkını kullanabilmesi için en az bir hafta süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekir.
Sözleşme şartları tüketici aleyhine hiçbir şekilde değiştirilemez.
Taksitle satış sözleşmesi nasıl yapılmalı?
Bu doğrultuda; Taksitle satış sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmaz. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan satıcı veya sağlayıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.
Sözleşmenin yazılı olma şartını değerlendirdiğimizde içeriği ayrıca önem kazanacaktır.
Taksitli satış sözleşmesinde yer alması gereken bilgiler
Tarafların ad-soyad ve iletişim bilgileri yanında, unvan, adres bilgileri,
Sözleşme düzenleme tarihi,
Malın veya hizmetin teslim veya ifa tarihi,
Sözleşmeye konu mal veya hizmet,
Mal veya hizmetin Türk Lirası olarak peşin fiyatı,
Mal veya hizmetin Türk Lirası olarak taksitli satış fiyatı,
Tüketicinin cayma hakkı ve süresi,
Ödeme planı, erken ödemede bulunma hakkı,
Tüketicinin temerrütte düşmesinin hukuki sonuçları ve faiz miktarı,
Malın tüketicinin zilyetliğine geçmesini sağlayacak koşullar gibi hususlar sözleşmede bulunması gereken şartlardır.
Taksitli Satışlarda Tüketicinin Cayma Hakkı
Cayma Hakkı
Cayma Hakkı Kanunun 18. Maddesinde öngörülmüş olan 7 günlük sözleşmeden cayma süresinin başlangıç tarihi Yönetmelik Madde 7/2’de düzenlenmiştir. İlgili düzenleme şu şekildedir:
“Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilir”.
Yönetmelik, mal teslimi ile hizmet ifasının birlikte yapıldığı sözleşmeler bakımından da belirsizliğe yer bırakmayarak bu tip sözleşmelerde mal teslimine ilişkin sürenin uygulanacağını hükme bağlamıştır. Cayma beyanının, Madde 6/4’e göre yazılı veya kalıcı veri sağlayıcısı yoluyla yapılması mümkündür. Yönetmelik Madde 4/ç, “kalıcı veri sağlayıcısı” kavramını aşağıdaki gibi tanımlamaktadır:
“Tüketicinin gönderdiği veya kendisine gönderilen bilgiyi, bu bilginin amacına uygun olarak makul bir süre incelemesine elverecek şekilde kaydedilmesini ve değiştirilmeden kopyalanmasını sağlayan ve bu bilgiye aynen ulaşılmasına imkan veren kısa mesaj, elektronik posta, internet, disk, CD, DVD, hafıza kartı ve benzeri her türlü araç veya ortamı”.
Cayma beyanının satıcıya/sağlayıcıya ulaştığı tarihten itibaren 7 gün içinde, ödenen bedel ve tüm borç altına sokucu belgeler her türlü masraftan muaf olarak tüketiciye verilir. Tüketici de olağan gözden geçirmenin ötesinde kullanmadığı sözleşme konusu malı satıcıya iade masraflarını karşılayarak geri vermek yükümlülüğü altındadır. Olağan gözden geçirme Yönetmelik Madde 7/5 uyarınca malın ilk incelenmesinden ibarettir, malın mutat kullanımını kapsamaz.