MANŞET

Tanıma Davası*2023 – Tanıma Avukatı İstanbul

Tanıma Davası*2023 – Tanıma Avukatı İstanbul

Tanıma Davası yurtdışında boşanmış olmanızı Türkiye’de geçerli olmasını sağlayan bir davadır. Tanıma davası kolay gözüken fakat aşamalarını çok iyi takip edilmediğinde yıllarda uzun sürebilen bir davadır. Tanıma davasını konusunda uzman tanıma tenfiz avukatı ile yürütülmelidir. Başka ülkede boşanması gerçekleştiren Türk vatandaşlarının gereken tanıma ve tenfiz davası aile mahkemelerine başvurularak açılabilmektedir.

Tanıma davasının açılabilmesi için bulunduğunuz ülkede boşanma davanızın bitmiş ve karara çıkmış olması gereklidir.

Boşanma kararını Türkçe tercüme edilmesi ve orjinal evrakla birlikte davanın açılması gereklidir.

İstanbul Barosu ‘nun 2023 yılı için tanıma tenfiz davaları bakımından tavsiye niteliğinde belirlediği avukatlık ücretine ilişkin tutar 35.000,00 TL olmakla birlikte taraflar bakımından vekâlet ücretinde sözleşme serbestisi uyarınca bu tutarın üstü kararlaştırılabilmektedir.

Tanıma Davası*2023 – Tanıma Avukatı İstanbul

Tenfiz Davası Ne Demek?

Tenfiz Davası Yabancı mahkemelerce kişilerin özel hukuk ilişkilerine ilişkin dava sonucunda verilen, icra nitelikli hükümler ihtiva eden kararlarının Türkiye’de de geçerli olmasını, Türkiye’de hüküm ve sonuçlarını doğurmasını sağlayan dava türüdür.

 

Yabancı ülke mahkemeleri tarafından boşanmaya ek olarak icra edilmesi gereken fer’i nitelikte kararların Türkiye’de geçerliliğinin sağlanması ve icra edilebilmesi için açılan davaya boşanmanın tenfizi denir. Aynı zamanda hak kazandıkları tazminat, velayet, ortak velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi boşanmanın hukuki sonuçlarından da faydalanamayacaklardır. Tanıma tenfiz davaları farklı hukuki durumlardır. Yurt içindeki mahkemenin yabancı mahkeme kararını tanıması tek başına yeterli değildir. Kararın aynı zamanda tenfiz edilmesi de gerekir. Ancak böyle bir durumda yurt dışında verilen karar yurtiçinde de hukuki sonuç doğurabilecektir.

Tanıma Tenfiz*2023

Tanıma tenfiz davası, yabancı ülke mahkemesinde verilen bir kararın ülkemizde de geçerli olabilmesi için açılan dava türüdür. Bu davayı açmadan yabancı ülke mahkemesinden alınan kararın Türkiye’de geçerliliği olmaz. Maddi ve şekli anlamda kesin hüküm teşkil eden yabancı mahkeme kararları için tanıma tenfiz yapılabilir.

Tanıma/Tenfiz Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun’un 4/2. Maddesi atfı ile boşanma davalarına ilişkin olarak açılacak tanıma ve tenfiz davalarında görevli mahkeme aile mahkemesi olarak belirlenmiştir.

Boşanma kesinleşen kararı nereden alınır?

Kesinleşme şerhi, boşanma kararı kesin hüküm vasfını kazandıktan sonra kararı veren aile mahkemesince verilir.

Tanıma Tenfiz Davası Karara Çıkmış Ne Demek?

Tanıma tenfiz davası yönünden mahkeme kararının verildiği değil, kesinleştiği tarih tarafların boşanmış kabul edildiği tarihtir. Bir yabancı mahkemenin henüz kesinleşmemiş kararının ülkemizde tanıma tenfizi için dava açılamaz. Yani mahkeme kararının kesinleşmiş olması tanıma tenfiz davası için dava şartıdır.

Yabancı Boşanmanın Tanıtılması Ne Kadar Sürer?

Yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararları Türkiye’de tanınması için İstanbul aile mahkemesinde dava açmak gerekir. Bu davanın süresi ortalama 4 aydır. Bu davalar basit yargılama usulüne tabidir. Yani sadece birer dilekçe aşaması mevcuttur.

Kısmen tenfiz mümkün mü?

Kısmi tenfiz talebi mümkün müdür?

MÖHUK madde 52/1-c uyarınca yabancı mahkeme hükmünün yalnızca bir kısmı tenfiz davası konusu edilebilecektir. Bu halde davacının dava dilekçesinde açıkça bu hususu belirtmiş olması gerekir.

Boşandıktan sonra kendi soyadı ne zaman değişir?

Boşanma sonrası soyadı değiştirmek için yasanın öngördüğü süre iki haftadır. Ancak bu süreyi kısaltmak mümkündür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra ilgili boşanma evrakları Aile Mahkemesi Nüfus Müdürlüğü´ne verilir ve nüfus kaydı düzeltilir. Boşanma kararları ortalama bir hafta içinde nüfusa işlenir.

Almanya’da Boşanan Biri Türkiye’de Nasıl Boşanır?

Almanya’da verilen boşanma kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için, Türkiye’de tanınması ve tenfizi gerekmektedir. Almaya’da gerçekleşen boşanmanın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus kaydına işlenmesi ve bu kişilerin yeniden evlenebilmeleri için boşanma kararının tanınması ve tenfizi gerekir.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İsviçre, Suudi Arabistan, Danimarka, Amerika, Yunanistan, İngiltere, Kanada’da boşanan çiftlerin Türk mahkemelerinde boşanma, ayrılık ve evliliğin butlanı kararlarının tanıma tenfizini yaptırması gerekmektedir. İstanbul boşanma avukatı yurt dışında alınan mahkeme kararlarının Türkiye’de de geçerli olması için tanıma tenfiz davalarını açarak hukuki işlemlerinizi takip edecektir.

Tanıma Tenfiz Davası Açmak için Gerekli Belgeler Nelerdir ?

Pasaport veya Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Yabancı mahkeme boşanma kararı
Yabancı mahkeme ilamının kesinleşme ve Apostil şerhi
Tanıma Tenfiz Belgelerinin Tercüme Edilmesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu