MANŞET

Tanıma Tenfiz Davası 2022 | Tanıma

Tanıma Tenfiz Davası 2022 | Tanıma

Yabancı mahkemece kesinleşmiş boşanma kararınızın, Türkiye’ de tanınması tanınabilir hale gelmesi için Tanıma tenfiz davası açmanız gerekmektedir. Yani yurt dışında alınmış kesinleşmiş boşanma kararının yanı sıra velayet, nafaka, tazminat gibi haklarınızın Türkiye’ de geçerli olması işlemidir.

Yabancı bir ülke mahkemesi tarafından verilmiş olan karar, kural olarak Türkiye’de kendiliğinden geçerli olmaz, bu kararın tanıma tenfiz davası ile Türk mahkemeleri tarafından tanınması ve karara Türkiye’de de geçerlilik kazandırılması gerekmektedir.

Tanıma ve tenfiz davası, yabancı ülke mahkemesinde alınmış bir kararın Türk makamları karşısında geçerli sayılması ve varsa kararın icra-i nitelikteki kısmının Türk makamları huzurunda da uygulanabilmesi için açılması gereken davadır.

Yabancı bir ülke mahkemesi tarafından verilmiş olan karar, kural olarak Türkiye’de kendiliğinden geçerli olmaz, bu kararın tanıma tenfiz davası ile Türk mahkemeleri tarafından tanınması ve karara Türkiye’de de geçerlilik kazandırılması gerekmektedir.

Nüfus Hizmetleri Kanununda 2017 yılında yapılan değişiklikle yurtdışında verilen boşanma kararları için tanıma davası açmak zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Bu işlemler usulüne uygun bir şekilde kanunca belirlenen Nüfus Müdürlüklerine tescil edilebilecektir.

Tanıma ve tenfiz davası için bir avukata vekalet vermeniz halinde Türkiye’ye gelmek zorunda değilsiniz. Avukatınız dava açma işlemlerini, duruşmaya girme ve süreç takibini sizin yerinize yürütecektir.

Ancak avukatınız olmadığı durumda ise gereken evraklar ve dava açmanız için bizzat Türkiye’ye gelmeniz, davayı takip etmeniz ve duruşmalara girmeniz gerekecektir.

Almanya’da Boşanmanın Türkiye’de Tanınması

Yabancı mahkemenin verdiği boşanma kararının Türkiye Cumhuriyeti’nde hüküm doğurması için, bu kararın yerel mahkemece tanınması gereklidir.

Yerel mahkemedeki dava icra sonucu doğurmayacağı için tenfiz söz konusu olmayacaktır. Ancak yabancı mahkemece verilen kararda velayet ve nafaka gibi hususlar da var ise, bu durumda tanıma ve tenfiz söz konusu olacaktır.

Yabancı mahkemece verilen boşanma kararının tanınmasında açılacak olan tanıma davası, diğer eşe karşı açılmaktadır. Dolayısıyla diğer eşin tebligat adresinin bilinmesi gereklidir. Zira dava dilekçesi ve hükmün kesinleşmesine ilişkin tebligatın diğer eşe de tebliğ edilmesi zaruridir.

Tanıma Tenfiz Davası 2022 | Tanıma

Tanıma Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler

Başvuru Dilekçesi
Yabancı Mahkeme Kararının Aslı
Yabancı Mahkeme Kararının Apostil Şerhli Noter Onaylı Türkçe Tercümesi
Başvuran Kişinin Kimlik Fotokopisi
Yabancı Kişinin Noter Onaylı Kimlik Fotokopisi
Başvuru Avukat ile yapılacak ise Fotoğraflı Özel yetki içeren vekâletname
Türk Mahkemelerinde Boşanmaya ilişkin davasının olmadığını gösteren belge

Belirtilen belgelerde eksiklik olduğu durumlarda başvuran tarafa eksikliği tamamlaması için 90 günlük süre verilir. 90 günlük sürede eksiklik tamamlanmazsa başvuru reddedilir.

Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası Hangi Mahkemede Açmalısınız?

Tanıma tenfiz davaları, Türkiye’de yetkili Aile Mahkemelerinde açmalısınız. Aile Mahkemesi bulunuyor ise Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılmaktadır.

Davanın açılacağı yer ise tarafların ikamet ettikleri adres ya da nüfus kayıtlarının olduğu yer mahkemeleridir. Türkiye’de ikametleri bulunmuyor ise Ankara, İstanbul ve İzmir Mahkemelerinde dava açılacaktır.

Türkiye de Tanıma Tenfiz Davası

Tanıma Tenfiz Davası 2022 | Tanıma

Almanya’da boşandım Türkiye’de geçerli mi? , Yurtdışında boşandım Türkiye’de geçerli mi? ,Yurtdışında boşanan yeniden evlenebilir mi? , Fransa’da boşandım Türkiye’de geçerli mi? ,Hollanda’da boşandım Türkiye’de geçerli mi? ,Sorularınızın cevabı için İstanbul Boşanma Avukatı, Florya Aile Avukatı olarak Hukuk Büromuza danışabilirsiniz.

Bu sorularınızın cevabı ve Türkiye’deki deport cezanızın kaldırılabilmesi için yabancılar hukuku avukatlarımızı arayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu