MANŞET

Tanıma ve Tenfiz | Boşanmanın Tanınması

Tanıma ve Tenfiz | Boşanmanın Tanınması

Tanıma ve Tenfiz

Yabancı mahkemelerin hukuk davalarında verilen kararların Türkiye’de geçerlilik kazanması veya icra edilebilmesi amacıyla Türkiye’de açılan davalara tanıma tenfiz davası denir.

Tanıma ve tenfiz davası nasıl açılır?

Yerel mahkemelerimizde açılmakta olan boşanma davaları ile aynı mahkemeye başvurularak Boşanma tanıma tenfiz davası Aile mahkemelerine başvuruda bulunarak açılabilmektedir. Başka ülkede boşanması gerçekleştiren Türk vatandaşlarının gereken tanıma ve tenfiz davası aile mahkemelerine başvurularak açılabilmektedir.

Tanıma ve Tenfiz Davası Ne Kadar Sürede Açılmalıdır?

Tanıma ve tenfiz davalarında herhangi bir yasal zaman aşımı süresi bulunmamakla birlikte boşanma nedeniyle mahrum kalınan veya elde edilen hakların kullanımı için bu davaların en kısa sürede açılmış olması gereklidir.

Mal paylaşımı, Nafaka, Yeniden evlenme, Taraflardan herhangi birisinin vefatı halinde oluşacak miras sorunları gibi konularda oluşabilecek hak kayıplarının önüne geçilebilmesi için tanıma ve tenfiz davasının bir an önce sonuçlandırılması gereklidir.

Tanıma ve Tenfiz Davalarında Tebligat Nasıl Gönderilir?

Yurt dışındaki alınmış boşanma kararının Türk Mahkemeleri’nce tanınmasının ardından alınan kararın davalı adresine tebligatının yapılması gereklidir.
Tanıma ve Tenfiz davasında tebligat tarafların her ikisinin de Türkiye’de yaşaması halinde ikamet ettikleri adreslere gönderilirken, tarafların yurt dışında ikamet etmesi halinde tebligatın yurt dışında ikamet edilen adrese yapılması gereklidir. Yurt dışına yapılacak tebligatta kararın yeminli tercümanca çevrilmesinin ardından ilgili tarafa posta yolu ile gönderilmesi gereklidir.

Tanıma davası hangi mahkemede açılır?

Genel anlamda tanıma tenfiz davası asliye mahkemelerinde açılıyor olsa da boşanma tanıma tenfiz davaları aile mahkemelerinde açılmaktadır. Yetkili mahkeme ise; davalının Türkiye’deki yerleşim yeri mahkemesidir.

Nafaka Kararının Tenfizi

Nafaka türleri şu şekilde: İştirak nafakası, tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve yardım nafakası. Tedbir nafakası boşanma davası sürerken verilen bir nafaka türüdür. Dolayısıyla tedbir nafakasında henüz kesinleşmiş bir boşanma kararı söz konusu değildir. Bu sebeple tedbir nafakası boşanma tanıma tenfiz davasının konusunu oluşturamaz.

Aynı şekilde yardım nafakası da boşanmanın tenfizi davasında görülemeyecektir. Fakat eş lehine hükmedilen yoksulluk nafakası ve çocuğa / çocuklara verilen iştirak nafakası boşanmanın tenfizi davası ile birlikte Türkiye’de geçerlilik kazanabilecektir.

Tenfiz işleminin sonrasında nafaka kararı Türkiye’de icra edilebilir nitelik kazanacaktır. Ödenmemesi durumunda hukuki prosedür işletilerek nafakayı ödemeyen kişi tazyik hapsine konu edilebilir.

Boşanma Tanıma Tenfiz İçin Gerekli Evraklar

Boşanma tanıma tenfiz davasında ilk olarak davacının kimliği ve kimliğinin fotokopisi gereklidir. Eğer dava avukat ile birlikte açılmak isteniyorsa bu durumda vekaletnamede gereklidir.

Bunların yanında:

Yabancı mahkeme ilamının kendisi
Kararın kesinleşme şerhi
Yabancı mahkeme ilamının ve kesinleşme şerhinin yabancı mahkemece onaylanmış suretleri
Yabancı mahkeme ilamının ve kesinleşme şerhinin noter onaylı tercümeleri
Yurt dışına boşanan tarafların pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopileri
Boşanma tanıma tenfiz davası için avukat tutulması halinde avukat vekaletnamesi gereklidir.

Bu evrakların onaylanma işlemi apostil şerhi konularak sağlanacaktır. Türkiye’nin de taraf olduğu uluslar arası sözleşme gereğince yabancı merciiler tarafından verilen kararların Türkiye’de resmi belge hükmünde olmasını apostil şerhi sağlayacaktır.

Tanıma ve Tenfiz Davası Kime Karşı Açılır ?

Dava, yabancı mahkemece aleyhine boşanma kararı verilen eski eşe karşı açılır.

Tanıma ve Tenfiz Davasının Açılması İçin Belli Bir Süre Var Mıdır?

Tanıma ve tenfiz davası 10 yıllık zamanaşımına tabiidir; ancak karşı tarafça itiraz edilmediği sürece hâkim tarafından re ’sen değerlendirilmez.

Tanıma ve Tenfiz | Boşanmanın Tanınması

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu